Medison Kiz (Foto: AFP)
Medison Kiz (Foto: AFP)

Kiz pomagala navijaču kojem se slošilo, pa počistila šampionku Vimbldona za polufinale US Opena

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.09.23. | 04:30

Otvaranje meča obeležile nemile scene na tribinama, ali to nije poremetilo američku teniserku da slavi pred svojom publikom

Poznati su polufinalni parovi US Opena u ženskoj konkurenciji, pošto je domaća teniserka Medison Kiz počistila šampionku Vimbldona, Marketu Vondrušovu za sat i 21 minut - 2:0 (6:1, 6:4).

Meč je prekinut već u prvom gemu jer je jednom gledaocu na tribinama pozlilo. Kiz mu je donela peškire i flašu vode, ubrzo mu je osoblje pružilo pomoć i potom ga iznelo van Atrur Eš stadiona. Čitav dan se prisutni na terenima US Opena muče se ogromnom vrućinom, žalio se i Danil Medvedev, ali iz organizacije takmičenja uveravaju da je navijač kojem je pozlilo imao zdravstvenih problema i da visoka temperatura nije uticala na njegovo stanje.

Izabrane vesti

Kako bilo, meč je nastavljen, Kiz je uspešno završila prekinuti gem na svoj servis, a potom uzela i brejk. Odbranila ga je, pa potom ponovo oduzela protivnici servis za velikih 4:0. Potvrdila je drugi brejk i potom na svoj servis iskoristila treću set loptu za 6:1 i 1:0 u setovima.

U nastavku se ipak vodila veća borba. Vondrušova je pokušala da uzvrati, imala čak pet brejk lopti pri rezultatu 4:3, ali se Kiz odbranila i već u narednom gemu uzela novi brejk, koji je ponovo potvrdila na svoj servis. Prve dve meč lopte nije iskoristila, ali jeste treću, te je izborila šesto grend slem polufinale u karijeri.

Interesantno je da više ima samo pet aktivnih teniserki: Venus Vilijams, Viktorija Azarenka, Karolina Voznijacki, Petra Kvitova, kao i naredna protivnika Kiz - Arina Sabalenka - koja će uskoro biti postavljena na čelo WTA list po prvi put.

Kiz je pokazala da joj beton najbolje leži, pošto je ostvarila svoju 58. grend slem pobedu na najbržoj podlozi (58-21, 73,4 odsto uspešnosti). Tako je ušla među 10 najboljih američkih teniserki na betonu u eri otvorenih prvenstava.

Treba napomenuti da se Vondrušova takmičila i u konkurenciji dublova, ali da je odustala kada je posle tri seta u četvrtoj rundi protiv Pejton Stirns osetila probleme sa rukom. Sve to je uticalo na njen nastup u četvrtfinalu, pa je Kiz daleko lakše od očekivanog stigla do polufinala.

"Volim da igram ovde. Pred domaćom publikom nikada ne možete da se osetite da ne možete da se izvučete iz neke situacije", rekla je Amerikanka koja se izborila za treće polufinale US Opena (2017, 2018), nakon nekoliko godina u kojima je ispadala u ranoj fazi takmičenja.

Pobednica okršaja između Kiz i Sabalenke će u finalu igrati sa Koko Gof ili Karolinom Mučovom, koje se sastaju u drugom polufinalu. Inetresanto je da je ovo prvi put da su se dve američke teniserke našle među četiri najbolje na US Openu od 2020, kada su to izvele Serena Vilijams i Dženifer Brejdi.


tagovi

Medison KizMarketa VondrušovaUS openUS Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara