Potpredsednik ukrajinskog tenisa šamarao predsednika evropske asocijacije zbog blagog stava o Rusiji

Vreme čitanja: 2min | uto. 01.03.22. | 12:49

"Upitao sam ga ga: Kako si mogao to da uradiš? Rekao je: Gubi se odavde! Lagano sam ga ošamario i otišao"

Dok bukti rat u Ukrajini raste temeratura u teniskim krugovima u Evropi. Potpredsednik Teniskog saveza Jevgen Zukin ošamario je generalnog direktora Evropske teniske asocijacije (Tenis Evropa) Tomasa Hamerlea jer je bio ljut zbog, kako je rekao "sramno slabe izjave o vojnoj invaziji Rusije na Ukrajinu".

Do svađe je došlo posle sastanka Borda Tenis Evropa, a na kraju je morala da interveniše i policija.

Izabrane vesti

Predsednik Teniskog saveza Ukrajine Serhij Lagur prethodno poslao je pismo i Tenis Evropi i Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF) u kome je naglasio da je "ovo rat punih razmera koji će Ukrajinu gurnuti decenijama unazad – nemilosrdan rat istrebljenja". Pozvao je međunarodne teniske federacije ne samo da se otkažu svi turniri u Rusiji i Belorusiji, već i da se građani dve zemlje isključe iz ekipnih i pojedinačnih takmičenja.

Saopštenje Tenis Evropa koje je razočaralo Zukina, dogovoreno je u subotu. U njemu je najavljeno obustavljanje juniorskih takmičenja u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini, uz pozivanje "međunarodne teniske zajednice da se solidariše sa igračima iz pomenutih zemalja, od kojih niko ne treba da bude kažnjen ili okrivljen za postupke režima u njihovim zemljama”.

Međutim, Tenis Evropa nije osudila Rusiju i Belorusiju.

"Pročitao sam izjavu, završio ručak, ustao, okrenuo se, video Hamerlea kako sedi pet stolova od mene i upitao ga: Kako si mogao to da uradiš? Rekao je: Gubi se odavde! Lagano sam ga ošamario i otišao", izjavio je za britanski Telegraf Zukin koji je posle pokušaja da prevaspita Hamerlea odveden u policijsku stanicu u Antaliji, gde je priznao da je preterao.

Izvinjenje je prihvaćeno. Međutim, pošto su dva svedoka poslala ITF-u opis incidenta, protiv Zukina mogu da budu pokrenute disciplinske mere.

"Neću to da komentarišem. Istraga je u toku. Razgovaraćemo o sledećim koracima“, rekao je Hamerle.

Zukin je prethodnog vikenda boravio u Turskoj gde će Ukrajijna dočekati Barbados u Dejvis kupu, pošto je taj duel morao da bude premešten na neutralnu teritoriju. Kao je sam rekao, suprugu i dvoje dece prebacio je takođe u Antaliju, ali su mu roditelji i 92-godišnja baba još u Kijevu.

"Pod stalnim su bombardovanjem, ja im ne mogu pomoći. Ovo je moja najveća briga. Moja baka kaže da je to videla 1941. godine. Zato je apsolutna sramota izjava u kojoj Tenis Evropa stavlja Rusiju i Belorusiju u isti koš i govori o prekidu turnira. Ako neko hoće da me kazni diciplinski, u redu. Baš me briga", dodao je Zukin.


tagovi

ITF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara