""
""

Gde su nestali moćni Holanđani: Od gaženja Srbije sve krenulo naopako, samo još Kasimpaša veruje u njih

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.06.13. | 17:30

Drente i Babel: Od mašinerije koja je „samlela“ Orliće do Čempionšipa i Turske. Još gore su prošli De Rider, Rihters, Bakal i ostali koji su te julske večeri razbili nade Miroslava Đukića

Cela Srbija se tog vrelog 27. jula nadala uspehu koji bi zlatnim slovima ostao upisan u istoriju našeg fudbala. Tri godine ranije su Pižonovi izabranici stali na korak od zlata, pa se ovoga puta očekivalo da izabranici Miroslava Đukića preskoče i tu poslednju prepreku.

Izabrane vesti

Nije moglo biti teže, jer je ta poslednja prepreka bio domaćin Holandija sa generacijom kojoj su predviđali da bi mogla da dostigne i uspehe slavnih zemljaka, koje su nekada predvodili Krojf ili Van Basten. A, partijom u finalu i gaženjem Srbije sa konačnih 4:1 su samo podgrejali te priče i očekivanja. Rajan Babel i Rojston Drente bili su već uveliko preseljavani u evropske velikane, a vrhunske karijere nisu dovođene u pitanje. Obojica su bili izabrani u idealni tim prvenstva, Drente proglašen i za najboljeg igrača, Babel strelac u finalu. Protiv Orlića pokazali su savršenu igru, raskošan talenat i pravu dominaciju. Bane Ivanović, Kolarov, Basta, Tošić bili su nedorasli holandskim vunderkidovima. Danas su isti ti Orlići neki od najtraženijih fudbalera na svetu, a gde su nestali moćni Holanđani?

Evropska titula, otvorila im je širom vrata svih klubova na Starom kontinentu voljnih da plate dolazak mladih zvezda. Rajan Babel odlučio se za najtrofejniji engleski klub, Liverpul, u kome je za četiri godine postigao samo 12 golova. Posle odlaska sa ostrva i neuspešne epizode u Hofenhajmu vratio se u Ajaks, da bi pre nekoliko dana šokirao fudbalsku javnost potpisivanjem ugovora za tursku Kasimpašu.Kakva strmoglav pad karijere od koje se mnogo očekivalo...

Njegov saigrač, Rojston Drente je bio otkriće i senzacija tog prvenstva. Brzonogi fudbaler bio je ključni deo mašine koja je samlela Orliće i postavljalo se pitanje trenutka kada će zagospodariti Evropom u seniorskoj konkurenciji. Delovao je nezaustavljivo i postao želja svih većih klubova u Evropi. Real Madrid je bio najbrži i najuporniji i uspeo da Drentea dovede iz Fejenorda. Umesto da predstavlja adut u narednih desetak godina, Rojston je postao jedna od najgorih investicija u istoriji Real Madrida.Posle tri sezone na Bernabeu, klubovi su se menjali kao na traci, od Erkulesa, preko Evertona do Alanije iz Vladikavkaza, da bi nedvano obukao dres Redinga, člana Čempionšipa.

Ništa bolje nisu prošli ni ostali aduti Holandije iz tog finala i sa tog prvenstva. Snažni špic Maseo Rihters se tada pominjao i kao pojačanje Mančester Junajteda i Barselone, ali je prešao u Blekburn i krenuo je strmoglavi pad u karijeri. Za kluba sa Ivud Parka je odigrao samo dva meča, seljakao se po pozajmicama u Noriču, Barnsliju i Viljemu, da bi prošlu sezonu završio u slabašnom australijskom Gold Koustu. Danas ima 29 godina, nema klub i potpuno je fudbalski zaboravljen. A, te 2007 . Ivanović i kompanija niu mogli ni lasom da ga uhvate. Dao je i gol u finalu. 

Vodeći gol u finalu i najava debakla Srbije je bilo delo Otmana Bakala, ofanzivnog veziste PSV Ajndhovena. To mu je bio i maksimum karijere. Danas je član moskovskog Dinama, uglavnom sedi na klupi ili tribinama. Velike muke Orlićima te večeri u Groningenu je zadavao i dugokosi dribler Danijel De Rider. I njemu je sve krenulo naopako posle tog finala. Prelazak u Birmingem je bio greška i Ajaksovo dete je posle padalo sve niže i niže: Vigan, Hapoel, Grashopers. Danas je igrač Herenvena, ali nema neku bitniju ulogu. 

Možda i najveće ime tada je bio Hedviges Maduro. On je još dve godine ranije debitovao za A selekciju Holandije, a poredili su ga sa Frankom Rajkardom. Prešao je u Valensiju, ali nikada nije ponovio igre iz Holandije. Trenutno je u Sevilji, igra u prvoj postavi, ali to više nije to... 

Stub odbrane je bio korpulentni štoper Rajan Donk. Predviđali su mu premijerligašku karijeru. Uspeo je da dođe do Premijer lige, ali je posle samo jedne neuspešne sezone u VBA napustio Ostrvo, potom igrao za Briž, da bi pre par dana poput Babela potpisao za tursku Kasimpašu. Izgleda da jedino u ovom turskom klubu još veruju u nekada velike holandske nade... 

Rezervisti poput Jansena, Aisatija ili Bruinsa su se rastrčali po Evropi, bez nekog većeg uspeha. Haris Medunjanin je promenio reprezentaciju, pa danas igra za BiH.

Najbolje su prošla trojica golmana. Tadašnja jedinica šampionskog tima Boj Vaterman je danas prvi golman PSV Ajndhovena, Kenet Vermer je standardni čuvar mreže Ajaksa, a Tim Krul je uzdanica Njukasla. Sva trojica su i A reprezentativci. 

U poređenju sa srpskim fudbalerima koji su sada članovi Mančester Sitija, Čelzija, Udinezea i koji pružaju vrhunske partije, ispostavilo se da su Holanđani brzo buknuli, ali još brže izgoreli. 


tagovi

EngleskaEvropaKasimpašaMarkus BabelPremijer ligaRedingRojston DrenteSuper ligTurska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara