Crno-beli poker asova

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.09.18. | 10:58

Ko bi mogli da budu najjači aduti Partizana u 158. večitom derbiju?

Stara fudbalska izreka kaže da velike utakmice rađaju junake. Takav je slučaj i sa večitim fudbalskim derbijem, čije ćemo izdanje gledati 158. put u nedelju na stadionu Partizana u Humskoj. Kao i uvek, biće to utakmica koja može u velikoj meri da odluči dalji tok sezone, a ekipa Zorana Mirkovića pokušaće da eventualnom pobedom preuzme prvo mesto na tabeli uprkos opštem mišljenju da Crvena zvezda ima bolji tim i da se nalazi u boljoj formi. Zato se postavlja pitanje - ko bi iz Partizanove ekipe mogao da iskoči i eventualno individualnim kvalitetom donese prevagu crno-belima i ugrozi odbranu večitog rivala i golmana Milana Borjana, odnosno ko bi trebalo da bude pogonsko gorivo prošlosezonskog vicešampiona i osvajača Kupa Srbije. 

Izabrane vesti

Važno je u tom kontekstu još jednom podsetiti da bi u startnoj postavi Partizana trebalo da se nađu četvorica debitanta – a od njih su se dvojica odmah po dolasku u klub iz Humske izborila za važne uloge u timu. I zato i navijači i trener Mirković sa razlogom gledaju na njih kao na adute u borbi sa Zvezdom. Radi se o Goranu Zakariću i Rikardu Gomešu.

Iako je bila i sumničavih među navijačima Partizana kada su prvi put čuli za mogućnost njegovog dolaska u Humsku, krilni vezista Zakarić je već na debiju protiv danskog Nordsjelanda u kvalifikacijama za Ligu Evrope nagovestio kakvu levicu ima, a u kvalitet njegovog centaršuta navijači su mogli da se uvere i u duelu protiv Bešiktaša u Humskoj kada je kao na tacni namestio gol Rikardu. Vidi se da ima brzinu i eksplozivnost i izuzetno je borben na terenu. Kao da na svakom meču želi da pokaže da zaista zaslužuje dres Partizana. Sa njim na terenu definitivno cela ekipa deluje nekako življe i energičnije, a ostaje pitanje kako će reagovati na pritisak ove utakmice, sigurno najveće u dosadašnjoj karijeri. 

Kada je u pitanju napadač Rikardo, očekuje se da bude sam u špicu, kao i u najvećem broju utakmice ove sezone. Do sada je odigrao 15 mečeva, dao je šest golova i trenutno je najefikasniji igrač u crno-belom timu. Deluje kao napadač-razbijač, a duel sa Zvezdom će mu, uz onaj protiv Bešiktaša, definitivno biti najveći ispit u dresu Partizana ove sezone. Ako ga vezni red bude hranio upotrebljivim loptama, mogao bi da napravi problem Zvezdinoj zadnjoj liniji. Ali od suštine važnosti je da reprezentativac Zelenortskih ostrva ima kvalitetnu podršku u trojici igrača koji će biti iza njega. Jedan od njih je pomenuti Zakarić, a druga dvojica su ipak znatno iskusnija u večitim derbijima.

Danilo Pantić bi trebalo da bude taj fudbaler koji će igrati u sredini, tačno iza Rikarda i od njega sa očekuje da preuzme ulogu plejmejkera. Do sada je ovaj momak odigrao tri večita derbija i ima sva tri iskustva – pobedu, poraz i remi. Pantić je u dosadašnjem toku sezone ostavio dobar utisak, doduše, još se na momente traži kao nosilac igre, ali mu navijači Partizana pamte, recimo, dobru partiju u derbiju koji je odigran u decembru 2017. godine takođe u Humskoj, kada je bilo 1:1. Na njegovom leđima je i dodatna težina u vidu činjenice da je dete Partizana, mada bi to mogao i da pretvori u motiv više jer dobro „zna i oseća“ večiti derbi. 

Poslednji, ali nikako najmanje važan deo ovog pokera crno-belih asova je crnogorski reprezentativac Marko Janković. Momak koji, to je nesumnjivo, zna sa loptom, a kada je dobro raspoložen na terenu vrlo ga je teško zaustaviti. Počeo je sezonu dobru, onda se povredio protiv Bešiktaša, ali je golom u duelu sa Radom pre nekoliko dana najavio povratak u formu. Za očekivati je da ponovo dejstvuje po desnom krilu, jer se na toj poziciji i dokazao u prethodne dve godine. Sigurno je da će Zvezdini defanzivci morati da obrate posebnu pažnju na njega, a ostaje da se vidi kako će se izboriti sa tom vrstom pritiska. Janković iza sebe ima pet večitih derbija, četiri u prvenstvu (skor 1-2-1) i jedan kupu, kada je asistirao Nikoli Milenkoviću za pobedonsni gol u finalu.

Foto: Starsport/MN Press


tagovi

158. večiti derbiDanilo PantićGoran ZakarićRikardo GomešMarko Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara