Humanitarni tiket u podne: Vanja Mijin tipuje za lečenje devojčice Sofije Rajić

Vreme čitanja: 5min | sub. 08.07.23. | 11:48

Novinarka i voditeljaka Beograda 202, očekuje 3+ od mladih Engleza i Španaca

Glas naše koleginice Vanje Mijin već decenijama je prisutan u domaćem etru i dobro ga poznaju i ljubitelji sporta i oni koji jutro počinju uz radio-aparate, a od pre godinu dana voditelj je emisije „Put bez putovanja“ koja se emituje na Radio Beogradu 202, četvrtkom u ponoć. O tome kako je počeo i tekao njen profesionalni put Vanja nam je ispričala sastavljajući humanitarni tiket u korist devojčice Sofije Rajić.

Izabrane vesti

"Ljubav prema radiju datira od malih nogu. Kao što je to slučaj sa većinom pripadnika neke starije i srednje generacije, u našoj kući on se uvek se slušao, u kolima su se tražile stanice koje ne krče... U početku me je kopkalo kako to neko živi u tim malim kutijama, kako upoznaje ljude sa kojima priča, odakle ta muzika. Potom sam i sama poželela da budem glas iz te kutije. Što se ljubavi prema sportu tiče, i nju sam osetila još u detinjstvu. Istina, prvo sam želela da budem balerina, ali je mom tati rečeno da nisam dovoljno ženstvena, pa sam prešla na karate, a sa dečacima sam redovno igrala fudbal. I to je usmerilo moj život", rekla nam je današnja gošća pa nastavila...

"Te dve ljubavi spojila sam slučajno, ako u životu postoje slučajnosti. Naime, sa 20 godina počela sam da radim na Radio Inđiji. Između ostalog prenosila sam fudbalske utakmice takozvane „beton lige“. Jednom prilikom dobila sam zadatak da uradim prilog sa igračima Partizana. Kada je pokojni Sloba Novaković čuo da imam iskustva sa prenošenjem mečeva, pozvao me je da dođem na radio MIP, Muzika i Partizan, koji je upravo osnivao. Tu sam ostala pet, šest godina i za taj period me vezuju divne uspomene. Osim Slobe, prilikom tih početnih koraka u sportskom novinarstvu najviše su mi pomogli Milan Bigović, nažalost takođe pokojni Jordan Ivanović, Mihajlo Todić, poneke koleginice".

Prelazimo na tipovanje, a razgovor na ostale teme ostavljamo za kasnije.

Krećemo od 3+ tipa s meča Engleska M21 - Španija M21.

"S obzirom na ono šta su pokazali mladi Englezi i Španci, ovo je sasvim očekivano finale Evropskog prvenstva. Englezi ne samo da su do njega stigli sa maksimalnim učinkom, nego nisu primili ni gol, međutim, sada verujem da će biti puno pogodaka", poručila je Vanja Mijin.

Gošća zatim igra jedinicu na utakmici KuPS – VPS.

"Ovo bi trebalo da bude najsigurniji izbor dana. Domaćin vodi na tabeli finskog šampionata, dok je njegov protivnik zakucan za njeno dno. Pritom, pre samo mesec dana KuPS je dobio njihov prethodni međusobni duel, ali u ovom slučaju kao gost", obrazloženje je tipovanja od strane naše gošće.

Uz 1&3+ bavimo se mečom Viking – Havesund.

"Još jedna utakmica na kojoj apsolutnu prednost ima domaća ekipa. Viking je vezao nekoliko odličnih partija, dok Havesund igra promenljivo i ima osam bodova manje. Kako i jedni i drugi obično igraju efikasne mečeve, preporučujem kombinaciju keca i 3+", reče Vanja, pa pređe na poslednji tip.

Tu je jedinica sa utakmice Bromapojkarna – Degerfors.

"Bromapojkarna je u prošlom kolu, prvom posle pauze na kojoj su bili Šveđani, izgubila od ekipe AIK-a, i to na svom terenu. Međutim, Degerfors je u toliko lošoj formi, od maja ne zna za pobedu, da ću i ovde da se usudim da preporučim keca", uz sklapanje korica Mozzart liste, rekla je naša gošća.

Da li si nekada imala neki problem zbog toga što si žensko u poslu koji je u to vreme bio gotovo isključivo muški?

"Samo jednom prilikom sa Lotarom Mateusom, koji nije hteo da putujem na utakmicu sa ekipom, međutim, reagovao je tadašnji direktor Partizana Nenad Bjeković koji mu je rekao "ona je naša". Što se igrača tiče, uvek su me dobro prihvatali, pružali mi podršku, ukazivali poštovanje. Čak imam jedno veoma lepo iskustvo i sa pristalicama najvećeg rivala. Bila sam trudna kada se igrao jedan od "večitih derbija", a navijači Crvene zvezde su mi bukvalno napravili kordon da bih mogla da prođem do svog komentatorskog mesta".

Kako je dalje tekao tvoj profesionalni put i u koje zemlje te je odveo?

"Sa Partizanom sam posetila mnoge strane zemlje. Bila sam u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Portugaliji, Grčkoj, na Malti... ne mogu sve ni da nabrojim. Sve mi je ostalo u predivnom sećanju, posebno Španija jer sam priželjkivala Real Madrid u žrebu za Ligu šampiona i ta želja mi se ispunila. Italija me je malo razočarala, ali možda sam bila u pogrešnom delu godine. Potom su me posao i život odveli u Novi Sad, pa sam se vratila u Beograd".

Koliko godina si na 202?

"Već 12 godina. Prvo sam bila u sportskoj redakciji, vodila sam emisiju Super sport nedeljom. Kada je redakcija rasformirana neke kolege otišle su na Prvi program Radio Beograda, a ja sam ostala na 202. Od tada radim jutarnje programe, servisne informacije i vodim noćni program Put bez putovanja u kom sa gostima razgovaram o različitim destinacijama, geografskim, ali i životnim".

Sigurno imaš mnoštvo anegdota. Možeš li da podeliš neku sa nama?

"Bilo ih je baš mnogo. Neke su sada smešne, ali u to vreme nisu bile. Recimo nekom prilikom me je udarila struja dok sam postavljala opremu, a jednom u Francuskoj nisu nam dali adekvatan priključak dok ja nisam počela sama da „majstorišem“. Upoznala sam Luisa Figa, radila intervju sa Đovane Elberom, ispratila uživo prve uspehe Žozea Murinja... No, evo jedne baš prave anegdote. Partizan je jula 2002. igrao protiv Bajerna u trećem kolu kvalifikacija za LŠ. Bili smo u Minhenu, mnoge kolege želele su dres Klaudija Pizara, ali ga je on, svog znojavog i zelenog od trave, poklonio meni. Kolege su me pozvale da ga raširim, da me slikaju sa njim. Kada sam to uradila rekla sam „ovo treba na pranje“. Baš ženska reakcija kojoj su se kolege slatko nasmejale. Verujem da bi ga oni baš takvog prljavog i „mirišljavog“ sačuvali", zaključila je naša današnja gošća.

Eventualni dobitak, Vanja je namenila za lečenje devojčice Sofije Rajić kojoj je potrebna pomoć humanih ljudi kako bi napravila prve korake.

PLEMENITI BET INFO – REPUBLIKA SRPSKA

Ukoliko prođe humanitarni tiket naše današnje gošće, dobitak će biti doniran za humanitarnu organizaciju, udruženje, fondaciju, pojedinca, na adresu po izboru Mozzart tima u Republici Srpskoj, odnosno BiH. Naime, kompanija MOZZART svakog dana donira i uplatu od 100 konvertibilnih maraka, a eventualni dobitak, kolege iz BiH, usmeravaju tamo gde je u datom trenutku najneophodnije.

*Kvote prikazane u rubrici, bile su aktuelne u trenutku tipovanja i podložne su promenama

Pišu: Vedrana Nikolić, M. Milić i Đ. Mečanin


tagovi

humanitarni tikethumanitarna akcija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara