Junajtedov plan renoviranja i 200.000.000 evra za realizaciju

Vreme čitanja: 6min | pet. 01.03.19. | 10:29

Desno krilo biće među prioritetima...

Ostanak Ole Gunara Solskjera na klupi Mančester junajteda sve je izvesniji kako dani prolaze, a s tim na umu vrhuška kluba sprema se za predstojeće leto, kada će početi i veliko renoviranje tima.

Izabrane vesti

Junajtedov plan je da u periodu od 1. jula do 31. avgusta utroši do 200.000.000 evra, što bi trebalo da bude dovoljno da se obezbede tri velika pojačanju. U slučaju da iskrsne još neko bitno ime na tržištu, ta suma mogla bi dodatno da se uveća. 

Junajted će tokom leta tražiti pojačanja na četiri kritične pozicije - desnom beku, štoperu, centralnom veznom i desnom krilu. Ole Gunar Solskjer ima određenu viziju kako bi njegov budući tim mogao da izgleda, a ako mu Junajted zaista bude ukazao poverenje, poradiće na tome da sastav osveži nekim novim imenima. 

Ime koje se najviše kotira na listi želja je Kalidu Kulibali. Nije Senegalac uopšte novo ime na nebu iznad Mančestera, ali je bez sumnje igrač oko koga će Junajted voditi najveću borbu tokom leta. Solskjer je već nekoliko puta slao svog šefa skauting službe Džima Lavlora da isprati role trenutno najcenjenijeg štopera planete, a poslednji put je to učinjeno u derbiju s Fjorentinom. Lavlor se na sever Ostrva vratio pun utisaka, što je dovoljno jasan znak da bi Junajted trebalo na leto da se aktivira i ozbiljno napadne štopera Napolija. Već sada je jasno da to neće biti nimalo lak posao, jer Aurelio de Laurentis ne planira da se odrekne Kulibalija bez ozbiljne naknade. Ona možda dostigne i devetocifrenu sumu, pošto je kontroverzni vlasnik Napolija odredio Kulibalijevu vrednost na 120.000.000 evra, a kroz fudbalske kuloare provejava informacija da ceo posao sigurno neće izaći ispod 90.000.000 evra, možda čak i celih 100.000.000 evra. To bi automatski značilo da bi Kulibali postao ne samo najskuplje plaćeni defanzivac u istoriji fudbala i tako pretekao 80.000.000 evra plaćenog Virdžila van Dajka, već bi stao u red najplaćenijih igrača iza Nejmara, Mbapea, Kutinja, Dembelea, Ronalda, Bejla, Pogbe...

Opet, Kulibali je u ovom trenutku možda i jedini štoper za koga vredi platiti toliki novac. Ne samo što je stub Napolijeve odbrane, već je prava noćna mora za najopasnije golgetere današnjice i svojom građom, brzinom, agilnošću i inteligencijom predstavlja prototip idealnog štopera. Nedavne izjave njegovog agenta Bruna Satina gde se naglašava da Senegalac ne bi izdao Napoli i otišao u Juve došle su kao jasan signal za Junajted da ima veliku prednost u odnosu na direktnog konkurenta. Njegov ugovor s Napolijem je stabilan, ali Junajted i te kako može da mu priušti mnogo više od sadašnjih 3.500.000 evra, koliko zarađuje podno Vezuva.

Aron Van Bisaka izdvaja se kao najzanimljivije ime na ovom spisku. Kristal Palasovo dete svrstalo se u red najboljih desnih bekova Premijer lige ove sezone i kao takvo privuklo veliku pažnju. Junajtedu je jako bitno da ovog leta konačno pronađe adekvatnu zamenu za kapitena Antonija Valensiju i njegovog pomoćnika Ešlija Janga. Godine su ih sustigle i sve manje mogu da odgovore izazovu možda i najzahtevnije lige na planeti. Dok se za Valensiju samo čeka momenat aktivacije „+1“ klauzule, Junajted je to već učinio s Jangom nedavno.

Problem je u mlađim igračima... Diogo Dalot se nije proslavio u svojoj prvoj sezoni na Old Trafordu, ali će zbog svoje mladosti dobiti šansu da se razvija dalje i bude u konkurenciji, dok bi mukama Matea Darmijama trebalo da dođe kraj baš na leto. Junajted ima opciju da Darmijanov ugovor produži na još godinu dana, pošto ističe za tri meseca, a to bi klub mogao da učini samo kako bi zaradio nešto od prodaje koja će se sigurno desiti.

Van Bisaka je igrač koga Ole Gunar Solskjer želi u svojim redovima. Brz je, zna dosta s loptom, mada ume ponekad da brza sa dodavanjima i napravi grešku, ali je dosta posvećen defanzivnim zadacima, pogotovo ume dobro da pročita situacije kada treba da ukliza i preotme loptu rivalima. Kao takav mogao bi da bude iskorišćen u obe faze. Ove sezone je među najboljim igračima Kristal Palasa. Odigrao je 28 utakmica u svim takmičenjima i upisao dve asistencije. Uostalom, ima 21 godinu i još je dosta prostora za njegov dalji napredak.

Baš zbog toga Kristal Palas ga se neće tek tako odreći. Njegova vrednost je procenjena tek na 15.000.000 evra, ali se u Londonu nadaju da bi mogli da izvuku i celih 30.000.000 evra, ako ne i više ako Van Bisaka nastavi da igra na ovom nivou.

Junajted bi ovog leta mogao da pojača srce veznog reda sa jednim velikim imenom. Prvo je Ivan Rakitić, drugo Saul Njigez. Slučaj hrvatskog veziste izazvao je dosta polemike na tržištu. Poslednjih nedelja se dosta pričalo o njegovom navodnom nezadovoljstvu u Barseloni zbog kupovine Frenkija de Jonga i da želi da promeni sredinu. U fokusu je bio transfer u Inter, ali je Rakitić te spekulacije obrisao kao gumicom prošle nedelje, kada je sam izjavio da se smeje kad god pročita spekulacije vezane za njegovu budućnost i da mu je u Barseloni najlepše. To, ipak, ne menja činjenicu da bi Rakitić po dolasku 90.000.000 evra plaćenog De Jonga mogao da bude višak u prvom timu, što bi moglo da dođe kao znak za transfer. Situacija će se dodatno zakomplikovati ako Barselona zaista bude dovela Adrijena Rabioa, o čemu se sve manje priča...

U ovom trenutku nije izvesno kakva će Rakitićeva budućnost biti. Mada je odlazak realniji, njegove izjave stavljaju ozbiljnu dozu sumnje u takav scenario. Do leta je ostalo sasvim dovoljno vremena da se stvari okrenu, a verovatno je da i Hrvat s ovakvim izjavama traži unutrašnji mir pred finiš sezone, posle čega će doneti konačnu odluku. Njegov ugovor s Barselonom važi do juna 2021. godine, o produžetku saradnje se ne razgovara, a naredno leto biće poslednja mogućnost za Barselonu da zaradi ozbiljniji novac od prodaje. Šuška se o sumi između 30.000.000 i 40.000.000 evra. 

Ako Rakitić ne bude izvodljiva opcija, Junajted će sreću okušati sa znatno skupljim Saulom. Španac je nedavno promenio agenta i pridružio se Stelar Grupi u kojoj je i Džesi Lingard iz Junajteda. Ova agencija je poznata po tome što je odradila neke od najvećih transfera iz Premijer lige u Primeru, a najpoznatiji je posao u kojem je Geret Bejl otišao iz Totenhema u Real Madrid za 100.000.000 evra 2013. godine.

U Španiji su već počele da kruže spekulacije da je Saul spreman za novi izazov, bez obzira na to što je pre dve godine potpisao devetogodišnji ugovor, u vreme kada je još bio član menadžerske agencije Gestifut portugalskog superagenta Žorža Mendeša.

Saul je odavno Junajtedova meta i bio je skenirar još u vreme kada je igrao za Rajo Valjekano kao pozajmljen igrač... Trenutno ima otkupnu klauzulu postavljenu na 150.000.000 evra, a navodno bi Atletiko bio zadovoljan ako neko ponudi i 100.000.000 evra. Međutim, u Junajtedu se nadaju da bi mogli dodatno da smanje obeštećenje, pošto duže vreme ne predstavlja centralnu figuru Atletikove igre. Umesto toga, Dijego Simeone ga često „šeta“ i koristi na raznim pozicijama na terenu usled krize s povredama.

Ali, taj posao je na dugačkom štapu, posebno jer je cilj da se najveća suma novca izdvoji za Kulibalija. U međuvremenu, Junajted će tražiti i rešenje za deficitarnu poziciju desnog krila na kojoj se ređaju mnogi - od Lingarda, preko Dalota, do Mate. Želja je mnogo, ali trenutno nijedno ne ispunjava Solskjerove zahteve.

Biće ovo, čini se, radno leto za Junajted...

Foto: Reuters


tagovi

Ivan RakitićKalidu KulibaliSaul NjigezAron Van BisakaLetnji prelazni rok 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara