Kovač i Jović
Kovač i Jović

Kovač otvorio dušu: O pritisku, tituli, Liverpulu, Luki Joviću, Gvardioli i Tuhelu...

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.04.19. | 17:00

Trener Bajerna u intervjuu za Sport Bild otkrio neke zanimljive detalje iz premijerne sezone u Minhenu

Komple sezona Bajerna iz Minhena i Nika Kovača staće u subotnjih 90 minuta Klasikera sa Borusijom iz Dortmunda (18.30 časova). Ako šampion ne uspe da savlada Milionere moraće da se pomiri sa činjenicom da više ništa ne zavisi od njega u finišu i da se osloni i na usluge ostalih u nameri da odbrani Salataru.

Kovač je miran i relaksiran. Bez obzira na ishod šampionske trke i rezulta tu derbiju njega sigurno čeka posao i sledeće godine, ali traži od medija da budu pošteni u sagledavanju njegove kompletne sezone.
"Nismo napravili nikakve ogromne promene u timu. Velike investicije će uslediti tek ovog leta. Salihamidžić je stigao pre godinu i po dana, ja sam došao tek prošlog leta, a koliko je Bajern potprošio ove godine? Samo 10.000.000 evra na Alfonsa Dejvisa. Morate biti fer prema nama i dobro analizirati kompletnu sliku", ističe Kovač u velikom intervjuu za SportBild.

Izabrane vesti

Zašto niste tražili pojačanja?
"Situacija kod nas je bila drugačija nego u drugim klubovima. Uli Henes je rekao da postoje dva važna fudbalera koji su zadužili Bajern i da moraju da budu ispraćeni u penziju kako dolikuje. To je razlog zašto nisam imao velike prohteve. Sledeće sezone će sve biti potpuno drugačije."

Da li vaša budućnost na klupi zavisi od osvajanja šampionske titule?
"Henes mi je rekao da je u redu i ako ne osvojimo titulu ove godine, tako da ne bi bio kraj sveta uako ne bismo postali šampioni. Ali, mi smo sportisti, borimo se i uspeli smo da stignemo zaostatak od devet bodova. Niko nije verovao da ćemo se vratiti u trku. Svaki trener Bajerna mora da bude šampion, ali nije uvek to tako lako. Real Madrid je ispao iz Lige šampiona posle tri vezane evropske titule, PSŽ takođe eliminisan uprkos ogromnim investicijama. Svaki klub ima svoja teška vremena." 

Borusija, Ajaks, Liverpul... Niste pobedili nijednog velikog rivala sa kojim ste igrali?
"Prvi razlog za to je njihov izuzetni kvalitet koji je na visokom nivou. U Dortmundu smo bili egal u prvom poluvremenu. U Amsterdamu je trebalo da pobedimo, a protiv Liverpula nismo igrali dobro, nije nam bio dan."

Da li vas nervira kada vas kritikuju da nemate napadački koncept?
"Ako uporedite statistiku koja kaže da smo do danas dali 69 golova, što je tri više u odnosu na Hajnkesov Bajern u ovo vreme prošle sezone (66), onda ne mogu da se složim sa tom tvrdnjom. Reći da nemamo plan za svaku utakmicu je prosto netačno."

Ipak, Tuhela i Gvardiolu smatraju taktičkim zaluđenicima, a ne vas?
"To nije istina. U Frankfurtu su i mene smatrali taktičkim štreberom jer sam igrao unekoliko različitih sistema. Kada sam došao u Minhen, postojao je već sistem koji je započeo Van Gal, a modifikovao Pep pa sam morao da menjam. Igrači se osećaju dobro u ovom sistemu i nema potrebe za nekim radikalnim promenama. To što nisam do sada promenio sistem igre ne znači da neću učiniti u budućnosti."

Gvardiola je jednom rekao "Tijago ili ništa", da li biste vi rekli "Jović ili ništa"?
"Postoji mnogo interesantnih igrača na tržištu, a mi ne pratimo samo Bundesligu. Želimo da osnažimo i ohrabrimo naše igrače, ne da oslabimo ekipu. Kvalitet koji sada imamo je dovoljan da osvojimo duplu krunu."

Da li vaše želje predočite upravi kada dođe vreme za transfere?
"Ne postoji nikakva kovačeva lista pojačanja. Dosta pričamo i nalazimo se u harmoniji."

Šta mislite o Kaiju Havercu?
"Aposolutni talenat koji će pre ili kasnije napustiti Leverkuzen. Biće velika zvezda, nemam ni gram sumnje u to", zaključio je Niko Kovač.

Foto: Reuters


tagovi

Luka JovićNiko Kovač

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara