"Detalj sa prethodnog derbija"
"Detalj sa prethodnog derbija"

Le Classique: Pariz je spreman za spektakl!

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.11.14. | 12:00

U derbiju Francuske ove nedelje na Parku prinčeva snage odmeravaju aktuelni šampion Pari Sen Žermen i lider prvenstva Olimpik iz Marselja. Gosti imaju četiri boda prednosti, a domaćini tri puta vredniju ekipu. Na poslednjih pet derbija Sveci su zabeležili isto toliko pobeda primivši samo jedan gol

Detalj sa prethodnog derbija

Španci imaju El klasiko, Nemci Der klasiker, a Francuzi Le klasik. U derbiju Francuske na Parku prinčeva (21.00 – TV Arenasport 3) sastaju se aktuelni prvak i lider šampionata, jedina dva tima koja su Francuskoj svojevremeno podarila evropske trofeje: Pari Sen Žermen i Olimpik Marselj.

Izabrane vesti

Duel dva kluba nosi mnogo više od običnog fudbalskog rivalstva. Radi se o ekipama koje potiču iz dva najveća francuska grada, prestoničkog i elitističkog Pariza na jednoj, odnosno lučkog i temperamentnog Marselja na drugoj strani. Ili, ako više volite, bogati sever protiv siromašnog juga, u kojem većinu stanovništva čine Afrikanci iz nekadašnjih francuskih kolonija.

Tovan i Žinjak

Zbog silnog animoziteta navijača dva tima derbiji su često obilovali incidentima u kojima je bilo zapaljenih klupskih autobusa, pa čak i stradalih navijača, a od prvog meča odigranog 12. decembra 1971. pobednici su se često smenjivali u serijama. Devedesete godine prošlog veka protekle su u velikoj dominaciji kluba s Velodroma koji od 1990. do 1999. nije izgubio nijedan duel protiv Parižana, ali su Sveci poslednjih godina, od dolaska prebogatih šeika na njihovo kormilo, sve to nadoknadili pa u nedeljni meč ulaze potpuno poravnati.

PSŽ i Marselj su odigrali 84 susreta, svaki od rivala zabeležio je po 32 pobede, uz 20 remija, a čak je i gol-razlika identična 106:106. Ipak, Parižani su poslednjih pet susreta rešili u svoju korist, a četiri okršaja pred svojom publikom dobili su sa po 2:0. Marselj još od oktobra 2012. nije uspeo da izvuče barem bod, dok su poslednji trijumf na Parku prinčeva upisali februara 2010. godine. I derbiji tradicionalno donose dosta golova: na 10 poslednjih uvek su postizana barem dva, a na devet od 10 susreta minimum tri gola.

Bijelsa

S obzirom na to da igra pred svojim navijačima, da je prošlu sezonu završio sa čak 29 bodova više od najvećeg rivala, da ima tri puta vredniju ekipu, kao i da je skoro pa zaboravio kada su pretrpeli poslednji poraz (u prvenstvu 7. maja od Rena), Parižani bi trebalo da su apsolutni favoriti. Međutim, Marselj je na startu ove sezone pokazao da će biti glavni rival Svecima u borbi za titulu, a ponajviše zahvaljujući sjajnom stručnjaku Marselu "Ludaku" Bijelsi. Iako nemaju zvučna imena u sastavu poput šampiona, mogu da se podiče sa četiri boda više na kontu.

Domaćin je jedini neporaženi tim u Francuskoj, sa skorom od po šest pobeda i remija (tri vezana trijumfa), a trener Loran Blan verovatno sve do poslednjeg trenutka neće znati de li može da računa na „rovitog“ Brazilca Davida Luiza i prvu zvezdu tima Zlatana Ibrahimovića koji se još oporavlja od povrede  i koji nije odigrao meč još od 21. septembra i okršaja s Lionom.

Kavani će biti najveća opasnost pred golom Marselja

Iako su i bez njega Blanovi puleni skinuli skalp jednoj Barseloni, njegov izostanak je uvek veliki minus, posebno ako se zna da je on sa šest pogodaka, uz Portugalca Pauletu, najbolji strelac u istoriji francuskog „Le klasika“.

Na drugoj strani gosti stižu bez suspendovanog Romaoa i povređenog Morela. Najveća opasnost po Parižane sigurno će biti neverovatni golgeter Žinjak, prvi strelac L1, koji je ove jeseni već postigao deset pogodaka, duplo više od Ibrahimovića i Kavanija.

POSLEDNJIH 10

(P) 2. 3. 2014.    PSŽ – Marselj    2:0
(P) 6. 10. 2013.  Marselj – PSŽ    1:2
(K) 27. 2. 2013.  PSŽ – Marselj    2:0
(P) 24. 2. 2013.  PSŽ – Marselj    2:0
(LK) 31. 10. 2012. PSŽ – Marselj 2:0
(P) 7. 10. 2012.  Marselj – PSŽ    2:2
(P) 8. 4. 2012.    PSŽ – Marselj    2:1
(P) 23. 11. 2011. Marselj – PSŽ   3:0   
(P) 20. 3. 2011.  Marselj – PSŽ    2:1
(P) 7. 11. 2010.  PSŽ – Marselj    2:1

NAPOMENA: P – prvenstvo, K – Kup Francuske, LK – Liga kup

(FOTO: Action images)


tagovi

EvropaFrancuskaLiga 1Marselo BjelsaMarseljPari Sen Žermen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara