""
""

Murinjova rasprodaja: Mata, Luiz i Tores pune kasu Čelsija za 100 miliona funti!

Vreme čitanja: 3min | ned. 23.06.13. | 12:19

Evropa se otima oko Čelsijevih zvezda, a Posebni ne brine jer sprema nova pojačanja ovog leta

 

Izabrane vesti

Kada ste klub koji u poslednje dve sezone osvoji najveće evropsko klupsko takmičenje u fudbalu, Ligu šampiona, i drugo po rangu Ligu Evrope, gotovo je nemoguće da vaši igrači na privuku interes ostalih velikih klubova. Čelsi je poznat kao klub koji više voli da kupuje nego da prodaje, ali ovoga leta bi mogli da iskoriste činjenicu da su neki njihovi igrači koji baš i nisu po ukusu novog trenera Murinja, izuzetno cenjeni na evropskoj fudbalskoj pijaci. 

Huan Mata, David Luiz, Fernando Tores, svi oni su zapali za oko evropskim fudbalskim džinovima. Nik od njih trojice nije fudbaler po Murinjovom ukusu, a ako Roman Abramovič ne stavi veto, njihovom prodajom bi klub mogao da zaradi oko 100 miliona funti, što bi bio fantastičan budžet za realizaciju Murnjove liste želja.

Kao njihove potencijalne nove sredine navode se Barselona, Real Madrid, Pari Sen Žermen, Napoli... Žozeu Murinju ostaje da se dogovori sa igračima pre okupljanja ekipe 8. jula, ali je već sada očigledno da će oni svi ostati na Stamford Bridžu i naredne sezone. 

Kao jedan od najzaslužnijih za osvajanje trofeja, Huan Mata, nije prošao nezapaženo kod najvećih klubova u Evropi. 19 postignutih golova i 35 asistencija za Čelsi plus impresivni nastupi za Španiju katapultirali su ga u svetsku A klasu. Dvadesetpetogodišnji fudbaler koji je od prošlog avgusta odigrao približno 80 utakmica za Čelsi i špansku selekciju, nalazi se na meti Barselone koja je spremna da izdvoji sumu od 30 miliona funti, ali ako bude potrebno, čak i preko ove cifre kako bi se Španac pridružio Nejmaru i Mesiju. A da trka za ovim napadačom bude još zanimljivija pobrinuće se Real Madrid koji je takođe pokazao interesovanje. Inače, Mata je plaćen Valensiji 2011. godine 23 miliona funti.

A drama oko jednog od velikih transfera koji se Čelsiju nije isplatio, Fernanda Toresa, koji je  samo na trenutke pokazivao deliće svog raskošnog talenta, mogla bi se završiti upravo ovog leta. Tores je viđen na izlaznim vratima Stamford Bridža, a gde bi mogao nastaviti karijeru ako ne kod starog poznanika Rafe Beniteza, koji bi u slučaju odlaska Kavanija upravo Španca želeo kao zamenu u Napoliju. Nagađa se da bi suma za koju bi napadač napustio London bila oko 35 miliona funti.

Fernando Tores

Baš kao i Mata, Tores tvrdi da ne želi da napusti Englesku, ali to isto rekao je Benitez malo pre nego što je otišao iz tabora Plavaca.

U međuvremenu, Pari Sen Žermen vreba priliku da ponudom od 30 miliona funti u svoje redove dovede Davida Luiza, kao zamenu za Tijaga Silvu, koji bi mogao napustiti Svece i otići u Barselonu. Ove sezone Luiz je odigrao 30 mečeva i uz to postigao dva pogotka. Murinjo koji je poznat po tome što nije ljubitelj defanzivaca koji vole napadačke izlete i verovatno neće stajati na putu Brazilcu. 

Još jedno bitno pitanje za Murinja je: Šta dalje sa Lukakuom? Mladi Belgijanac mnogo je napredovao protekle sezone kada je za Vest Bromvič postigao 17 golova u Premijer ligi. Portugalac je siguran u nameri da ga želi u svom timu, ali Lukaku insistira da igra u prvom timu, pa koji god to klub bio, kako bi obezbedio mesto u reprezentaciji Belgije na Svetskom prvenstvu u Brazilu sledeće godine.

Još jedan igrač čija karijera visi u vazduhu je Kevin De Brujne za koga se interesuje Borusija Dortmund. Kao drugi Belgijanac u redovima Plavaca koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici, De Brujne je nosio dres Verdera iz Bremena, ali ipak iz uprave kluba sa Stamford Bridža tvrde da žele ovog fudbalera u svom timu.

U svakom slučaju, ukoliko se bilo koji od ovih transfera dogodi značilo bi da će u kasi Čelsija biti još više miliona za nove bezobrazno velike transfere. Da podsetimo, Čelzi je juče potpisao novi sponzorski ugovor sa Adidasom vredan 450 miliona evra.

(FOTO: Action Images)

 


tagovi

ČelsiDavid LuizEngleskaEvropafernando toresHuan MataPremijer ligaTransferi 2013

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara