Detalj pre duela između Crvene zvezde i PSV Ajndhovena leta 2004. godine
Detalj pre duela između Crvene zvezde i PSV Ajndhovena leta 2004. godine

Neka šesta bude sreća: Svi Zvezdini juriši na Ligu šampiona...

Vreme čitanja: 5min | pon. 27.08.18. | 13:58

Crveno-beli su do sada pet puta bili na pragu, ali nikad u raju najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na svetu. Svi pamte Dinamo Kijev, kao i slomove u Leverkuzenu i Ajndhovenu

Pet puta na pragu, ali nikad u raju Lige šampiona! To je sudbina Crvene zvezde u kvalifikacijama za najelitnije klupsko takmičenje na svetu. Nema navijača kluba sa Marakane koji ne veruje da će šesta biti sreća, odnosno da će četa Vladana Milojevića u atmosferi srpskog kolorita na Reb Bul Areni visoko podignuti ruke u znak pobede.

Euforija u zvezdaškoj javnosti je na gornjoj granici, sve podseća na leto 2000.godine kada je Crvena zvezda mogla (neko će reći i morala) da promeni tok moderne istorije i preko Dinama iz Kijeva stigne do Lige šampiona. Svi preduslovi su bili ispunjeni: izbalansiran i dobar tim predvođen Slavoljubom Muslinom, finansijski stabilan klub i odličan rezultat iz Kijeva.

Izabrane vesti

Jeste Dinamo bio brend, godinu dana pre toga je igrao polufinale Lige šampiona. Međutim, snaga Ukrajinaca je počela da bledi. Nije da je nije bilo, ali Andrej Ševčenko je otišao u Milan, klub je napustio i Sergej Rebrov, legendarni trener Valeri Lobanovski je bio u bolnici. Zicer situacija. U Srbiji se pričalo najviše o politici, bližio se kraj režimu Slobodana Miloševića, ali i ta krucijalna dešavanja bila su u senci revanša između najvećih klubova Srbije i Ukrajine. Navijači Crvene zvezde su noćevali ispred blagajni Marakane kako bi bili sigurni da će obezbediti ulaznicu.

Sve je bilo spremno za veliku Zvezdinu noć. Čak je i Branko Bošković pogodio u 22. minutu. Ali izjednačio je Bjalkevič u finišu prvog poluvremena, a potom je vezni red Dinama uzeo ključeve i zaključao zvezdine velike ambicije. Blistao je Kahaber Kaldeze, Gruzin koji je na krcatoj Marakani nagovestio veliku karijeru.
„Sad bi moglo da nam se vrati za taj Dinamo iz Kijeva. Da bude obrnuto, i da tamo odigramo 1:1. Zvezda ima više nego realne šanse da se plasira u Ligu šampiona. Nisam oduševljen onim što je pokazao Salcburg. Zvezda je bila mnogo konkretnija. Čak se ne bih složio da su Austrijanci dominirali u polju. Ništa nisu napravili za 90 minuta. Očekujem sličan meč u Austriji. Strpljivu Zvezdu i našu pobedu“, poručio je za naš portal Mihajlo Pjanović koji će na licu mesta bodriti četu Vladana Milojevića.

Svi i danas žale za tim trijumfom nad Dinamom iz Kijeva. Godinu dana kasnije Crvena zvezda je savladala Omoniju sa Kipra, i preko Leverkuzan tražila prolaz u Ligu šampiona. Bio je to ogroman zalogaj, mada je u beogradskom meču bilo egal. Tadašnji trener Farmaceuta Topmeler gradio je sjajnu generaciju sa Butom, Plasenteom, Lusiom, Ramelovom, Ulfom Kirstenom.... Te godine su stigli do finala u Glazgovu gde su poraženi od Reala.

U beogradskom meču viđena je rovoska borba. Velika šansa Vidaka Bratića u 90. minutu i odbrana Buta. Tinjala je nada, ali je brzo ugašena. Oliver Nojvil i Ulf Kirsten su smoždili crveno-bele na Baj Areni. Ekipa iz Beograda bila je uzdrmana i zbog velike svađe na relaciji Slavoljub Muslin – Mihajlo Pjanović.
Realno, nismo imali velike prilike. Svima je poznato šta se dešavalo pre tog meča. Međutim, oni su bili prejaki. Možda smo mogli da dobijemo u Beogradu, ali teško da bismo i tada prošli“, jasan je Pjanović.

Zvezda je tri godine čekala na novu šansu. Flertovala je sa Ligom šampiona, ljubila se sa euforijom onog trenutka kada je na žrebu izvučen PSV Ajndhoven. Filipsovci su tog leta ostali bez Mateje Kežmana i Arjana Robena. Grcali su u pripremnom periodu. Sa druge strane Zvezda je pod komandom Ljupka Petrovića sijala u Nemačkoj. Savladani su Verder, Briž, Galatasaraj, Magdenburg. Švajcarski Jang Bojs je bio lak zalogaj.

PSV je okarakterisan kao šansa koja mora da se iskoristi. I sve je u Beogradu izgledalo bajkovito. I pored vođstva gostiju, novi tim sa novim klincima poput Lukovića i Boška Jankovića je igrao ofanzivno i hrabro. Energično. Oslanjao se na huk sa tirbina. Do kraja poluvremena Milan Dudić je izjednačio, a odmah potom je Boško Janković bombom iz slobodnjaka probušio holandsku mrežu. Pa onda kontra u režiji Žigić - Biševac i egzekucija Pantelića. Velikih 3:1. PSV je bio na konopcima. Mirisalo je na Ligu šampiona, ali... Greška Stančića dala je veštačko disanje Gusu Hidinku.

Preživeo je poznati stručnjak, a onda za dve sedmice video uživo Zvezdin slom. Još na treningu pre meča videlo se da neće izaći na dobro. Povredio se Žigić, potom je u ranoj fazi Biševac skrivio penal. Razigrali su se Bizli, Venegor of Heseling, Van Bomel. Golman Dišljenković je bio na streljani. Na kraju 5:0. Bio je to početak kraja starog trenerskog vuka Ljupka Petrovića. Posle toga je usledio i Zenit.

Kasnije se ispostavilo da je Crvena zvezda loše prošla na žrebu. PSV je ispao tek u polufinalu Lige šampiona.

Leta 2006. godine sreća je još jednom okrenula zadnjicu Crvenoj zvezdi. Zbog učestovanja u skandalu oko nameštanja utakmica Milan je prvo izbačen iz Evrope. Međutim, sedmostruki prvak Evrope je zbog uticaja Italijana vraćen u bubanj. Taman na vreme da put ka krovu Starog kontinenta počne u Beogradu. Trener Karlo Ančeloti morao je zvezde Rosonera da skuplja po belosvetskim plažama. Ta navodna nespremnost Milana bila je jedini razlog za optimizam. Suštinski bila je to iluzija. Zvezda je imala jedan od najboljih timova u postbarijevskoj istoriji. Bili su tu Žigić, Biševac, Dudić, Luković, Basta... Da je bio neki iole slabiji rival Zvezda bi imala šanse.

 

Međutim, za Milan je dvomeč bio čista rutina. Tačno je da Blago Georgijev  promašio zicer na San Siru u prvom minutu. I da je ta lopta ušla teško da bi bilo šta promenila. Milan je odrađivao posao. Na Marakani su  dominirali Kaka i Sedorf. Zvezda nije bila konkuretna.
„Ne sećam se kada sam više pretrčao, a imao manje dodira sa loptom“, u jednoj rečenici objasnio je suštinu dvomeča sa Milanom Boško Janković.

Poslednji put Zvezda je bila na korak od Lige šampiona leta 2007.godine. Otišli su pojedini nosioci tima koji je doneo dve uzatopne duple krune, poraz u Estoniji došao je glave Bošku Đurovskom. Nivo euforije je bio daleko manji. Bez obzira na to što je Zvezdu ukrstio sa Glazgov Rendžersom.

Crveno-beli tog leta nisu doveli igrača koji bi se odmah uklopio u sistem. Argentinac Barkos se mučio, pa je sve palo na Filipa Đorđevića. I takva Zvezda bila je blizu remija na Ajbroksu. Trenutak dekoncentracije omogućio je realizaciju Naću Novu.

Videlo se da Crvena zvezda može da parira slavnom škotskom klubu. Ali u revanšu na Marakani nije mogla da probije defanzivni blok Policajaca. Pričaće se o šansi Igora Burzanovića.

Posle Glazgova Zvezda je napravila pauzu u kvalifikacijama za Ligu šampiona do 2016. godine. Tada je zaustavljena od Ludogoreca pre plej-ofa.

(Foto Star Sport, MN Press)


tagovi

Mihajlo PjanovićVladan MilojevićBoško Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara