""
""

OBROJAVANJE: Majstori koji će u Brazilu reći zbogom najdražem dresu

Vreme čitanja: 7min | sre. 14.05.14. | 16:02

Svaki šampionat je donosio i lansirao nove zvezde, ali je isto tako svaka smotra svetskog fudbala bila „poslednja stanica“ za neke velike asove. Makar što se tiče reprezentativne karijere...

Stariji ljubitelji fudbala će Mundijal 1970. pamtiti po odlasku Kralja Pelea koji je osvajanjem treće titule prvaka sveta zaokružio grandioznu karijeru. Godinu dana kasnije je odigrao oproštajni meč protiv Jugoslavije. Na svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. se na neslavan način od fudbala oprostio veliki Zinedin Zidan i mnogi će taj šampionat pamtiti baš i po odlasku Zizua. Četiri godine kasnije su se debaklom i ispadanjem iz grupe od reprezentacija oprostili i legendarni Tjeri Anri (Francuska) i Fabio Kanavaro (Italija). Bio je to i kraj reprezentativne karijere za velikane argentinskog fudbala Martina Palerma i Huana Sebastijana Verona...

Izabrane vesti

Svetski kup u Brazilu će biti „labudova“ pesma nekih od najboljih i najvećih fudbalera koje je ova igra imala u poslednje dve decenije. Neki od njih će u Brazilu imati poslednju šansu da bogate karijere zaokruže uspehom na najatraktivnijem Mundijalu u poslednjih pola veka.

ĐIĐI I IKER  - JEDINICE BEZ PREMCA

I danas u moru kvalitetnih golmana, sa mladim lavovima Hartom, Kurtoom ili Nojerom, mnogi će reći da su Iker Kasiljas (32 godine) i Đanluiđi Bufon (36) i dalje najbolje „jedinice“ Evrope. U pitanju su golmani koji su posle odlaska Olivera Kana definitivno obeležili evropski fudbal u prethodnoj deceniji. Iker i Điđi su jedini golmani koji će braniti u Brazilu, a koji su se i ranije okitili titulama svetskih prvaka.

Bufon je sa Italijom pokorio planetu pre osam godina, Kasiljas je kao kapiten digao pehar prvaka planete pre četiri godine. Dakle, oni su svoje snove ostvarili. Obojica dovode svoje selekcije u Brazil kao kapiteni i odlazak u reprezentativnu penziju sa osvajanjem titule prvaka sveta bio bi idealan kraj velikih karijera. Biće im ovo četvrti uzastopni Mundijal, Bufon ima 36 godina i jasno je da mu je ovo poslednje svetsko prvenstvo, a i sam je u nekoliko navrata isticao da bi trebalo šansu dati mlađima poput Sirigua ili Perina. Kasiljas ima „samo“ 32 godine, ali pošto je u karijeri osvojio sve što se moglo osvojiti, i s obzirom da je vreme da šansu dobije i David De Hea, vrlo je verovatno da će Iker u Brazilu reći „adios“ dresu Crvene furije.

PLEJMEJKERI KAKVIH VIŠE NEMA

Biće ovo poslednji Mundijal za fudbalske „metronome“: Andreu Pirla (36 godina) i Ćavija Ernandesa (34). Kao što u Điđi i Iker obeležili poslednju deceniju među stativama, tako su Pirlo i Ćavi u istom periodu bili najbolji svetski plejmejkeri. Mnogi su pokušavali da to odglume, da ih kopiraju, ali Pirlo i Ćavi su unikati koji su bili ključni fudbaleri u trijumfu svojih nacionalnih timova na prethodna dva Mundijala.

Brazil je njihova „labudova pesma“, s obzirom da je Pirlo najavio da će fudbal igrati još dve godine, a Ćavi godinu dana duže. Brazil će biti i oproštaj od reprezentacije za još jednog velikana veznog reda i „motora“ španske reprezentacije Ćabija Alonsa. Baskijac je takođe obeležio prethodnu deceniju kao jedan od najkvalitetnijih zadnjih veznih koje je Evropa videla. Ima 32 godine i ugovor sa Realom do 2016, posle čega će ili u penziju ili još jednu sezonu u Liverpul. Uglavnom, već je najavio da mu je ovo poslednji Mundijal. Bez Ćavija i Ćabija zaboravite na Španiju koju ste do sada znali.

MIRO - MISTER MUNDIJAL

Brazil će sigurno biti i „poslednja stanica“ Miroslava Klosea, ujedno i poslednja šansa da Nemac iz Poljske ostane zlatnim slovima upisan u istoriji svetskog fudbala, kao ukupno najbolji strelac mundijala. Klose je učestvovao na prethodna tri svetska prvenstva i na svakom od njih postizao golove. Ukupno je postigao 14 golova i izjednačio se sa legendarnim zemljakom Gerdom Milerom, ispred je samo Brazilac Ronaldo koji ima gol više.

Popularnom Miru dva pogotka nedostaju da u domovini Fenomena sruši njegov najpoznatiji rekord. Takođe, nedostaje mu je još samo jedan gol da postane najbolji strelac u istoriji nemačke selekcije, pošto je trenutno izjednačen sa Gerdom Milerom (obojica dali po 68 golova). Iako ima 36 godina i smatraju ga veteranom, Joakim Lev će ga sigurno voditi na Mundijal, zato što nema klasičnu gol-mašinu, jer je Mario Gomez izraubovan povredama, a Klose se u Laciju vratio u formu. Zanimljivo, Klose je i jedini nemački fudbaler koji će se od dresa sa državnim grbom oprostiti u Brazilu, ako tu ne računamo trećeg golmana Romana Vajdenfelera koji ima samo jednu utakmicu za Manšaft. Niko od ostalih Pancera u ekipi nije stariji od 30 godina!

KRAJ GENERACIJE KOJA NIJE OSVOJILA NIŠTA

Za razliku od Nemaca koji će ostati samo bez Klosea, Englezi će izgubiti tri velika igrača koji su u u dresu sa grbom tri lava odigrali preko 100 mečeva. Frenk Lampard (35, godna, 103 utakmice), Stiven Džerard (33, 109) i Ešli Kol (33, 107) su tokom kvalifikacija bili ubedljivo najiskusniji reprezentativci Gordog Albiona. Preko 10 godina su nezamenljivi u reprezentaciji Engleske i poslednji su članovi jedne sjajne generacije (Ferdinand, Teri, Bekam, Oven...) koja je nekada mnogo obećavala. Kol čak neće ni videti Brazil pošto ga je selektor Hodžson obavestio da ne računa više na njega.

Džerard i Lampard nisu uspeli da naprave neki veći uspeh u reprezentativnoj karijeri, pa će im Brazil biti poslednja prilika. Ovom timu Engleske se ne daju velike šanse u Brazilu, ali setite se kako su Italijani osvojili Mundijal 2006, sa timom prepunim iskusnih fudbalera kojima niko nije davao velike šanse uoči početka takmičenja. Ko zna, možda i pomenuti tandem veterana može da povede Englesku do uspeha kakav se na Ostrvu čeka već skoro pola veka...

NAJBOLJE LALE ĆE UVENUTI U BRAZILU

Holandija će u Brazilu biti ubedljivo najmlađi tim, jer je selektor Luj van Gal napravio takvu čistku i smenu generacija da čak ni prosečan ljubitelj fudbala u Holandiji ne zna ko su svi ti klinci u nacionalnom timu. Van Gal je u reprezentaciji ostavio samo nekoliko iskusnih fudbalera kojima će ovo biti poslednja šansa da konačno skinu kletvu Krojfovih i Van Bastenovih generacija i donesu mundijalsku radost naciji.

Pre četiri godine su bili jako blizu, ali je Španija bila nepremostiva prepreka u finalu. Van Gal je tako postavio stvari da se veteranima smatraju fudbaleri koji imaju po 30 ili 31 godinu. Robin van Persi (30), Arjen Roben (30), Vesli Snajder (29), Klas Jan Huntelar (30), Rafael van der Vart (31) i Najdžel de Jong (29) su najstariji igrači u taboru Lala i Brazil će im biti poslednja velika reprezentativna stanica. Eventualno, možda neko od njih zaigra na EP u Francuskoj za dve godine.  Od ostatka ekipe, niko nema više od 24 godine!

POSLEDNJI PLES GOLGETERA

Što se tiče „manjih“ reprezentacija, i one će posle Brazila ostati bez igrača po kojima smo ih prepoznavali prethodnih godina. Biće teško u budućnosti zamisliti Obalu Slonovače bez Didijea Drogbe. Najbolji fudbaler u istoriji ove zemlje će se oprostiti na svom trećem uzastopnom Mundijalu, a na prethodna dva nije uspeo da prođe dalje od grupne faze. Sada ima dobru šansu za to.

Kamerun ostaje bez svog zaštitnog znaka Samjuela Etoa. Na mundijalima je debitovao još pre 16 godina u Francuskoj, kao talentovani 17-godišnjak, a oprostiće se kao veteran, oko čijeg tačnog broja godina se ispredaju razne priče.

U Brazilu ćemo poslednji put na delu videti i čuveni napadački triling: ForlanKavaniSuarez. Dijego Forlan (34) odlazi u reprezentativnu penziju posle 12 godina službe u nebesko-plavom dresu. Sa 108 mečeva je rekorder po broju mečeva za Urugvaj, a sa 36 golova drugi najbolji strelac u istoriji ove reprezentacije.

PADA REKORD ROŽEA MILE!

Ubedljivo najstariji učenik Mundijala će biti rezervni kolumbijski golman Farid Mondragon. Kolumbijac libanskog porekla će tokom Mundijala, 21. juna, napuniti 43 godine. Ako dobije priliku da odigra neki minut (Ospina iz Nice je prvi golman), oboriće rekord najstarijeg učesnika, Kamerunca Rožea Mile koji je na Mundijalu u SAD 1994. igrao protiv Rusije kada je imao 42 godine, jedan mesec i osam dana.

Mondragon je karijeru započeo davne 1990. godine, a bio je i učesnik pomenutog Mundijala u Americi pre 20 godina.

ONO O ČEMU SVAKI BRAZILAC SANJA

Za kraj, tu su i Brazilci, pod najvećim pritiskom sa najvećim ambicijama. Nije ova generacija baš miljenik nacije, jer sve do prethodnog Kupa konfederacija nije delovala kao dostajan naslednik slavnih prethodnika. Već desetak godina su u nacionalnom timu fudbaleri kojima će svetsko prvenstvo na domaćem tlu biti jedina prilika da skinu sa sebe etiketu gubitnika. Brazilci su i na prethodna dva mundijala bili među najvećim favoritima, imali planetarne zvezde, ali su završavali neslavno.

Žulio Cezar, Maikon, Tijago Silva, Dani Alves i Fred su mnogo toga osvojili u karijerama, ali verovatno bi sve te trofeje menjali za planetarnu krunu na svom terenu. Retko ko od njih će dobiti poziv selektora posle ovog Mundijala. Pogotovo ako ga Brazil na kraju ne osvoji. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Iker KasiljasStiven DžerardSamuel Etoreprezentativni fudbalodbrojavanjeMiroslav Klosemeđunarodni fudbalJužna AmerikaFrenk LampardFarid MondragonĐanluiđi BufonDijego ForlanDidije DrogbaĆaviĆabi AlonsoBrazil2014HBrazil2014GBrazil2014FBrazil2014EBrazil2014DBrazil2014CBrazil2014BBrazil2014ABrazil2014Andrea Pirlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara