""
""

Paspalj

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.03.17. | 12:44

Ovdašnja košarka verovatno je dala i bolje igrače, ali jedan je Žarko...

Ovdašnja košarka verovatno je dala i bolje igrače, mada ne mnogo njih, ali je Žarko Paspalj svakako čovek koji je po mnogo tome spefičan i van terena, a na njemu je ostavio više nego dubok trag, pre svega u dresu Partizana i reprezentacije Jugoslavije.

Izabrane vesti

Ovaj ljudski i košarkaški džin rođen je upravo na današnji dan 27. marta 1966. u Pljevljima.

Iako je početne košarkaške korake napravio u podgoričkoj Budućnosti, svoje ime na evropsku i svetsku košarkašku mapu upisao je u dresu beogradskog Partizana gde ga je “oblikovaoDuško Vujošević. Osvojio je oba domaća trofeja sa Partizanom i međunarodni Kup Radivoja Koraća, a onda zajedno sa Vlade Divcem i Draženom Petrovićem u leto 1989. godine otišao u NBA. 

Nije uspeo u San Antoniju, mada i dan-danas ima dobre odnose sa legendama Sparsa Gregom Popovićem i Dejvidom Robinsonom, ali je zato pravi „haos“ napravio u Grčkoj. Bio je jedan od najzaslužnijih u stvaranju velikog Olimpijakosa koji je kasnije postao prvak Evrope. Mada, napravio je tada za Grčku nezamisliv „greh“ prelaskom u Panatinaikos 1994. godine.

Imao je još dve epizode u zemlji Helena, u Panionisu i Arisu, sa kojim je uzeo i grčki kup, kao i jedan egzotičan izlet u Francusku u dresu Rasinga iz Pariza. Posle nekoliko meseci provedenih u Kinderu iz Bolonje odlučio je 1998. da završi s igranjem.

Tokom cele karijere je konzumirao cigarete i to nikada nije krio, ali je ova činjenica znala da utiče, pogotovo u finišu igračke karijere, na njegove partije. A kasnije i na zdravlje, budućni da je doživeo dva srčana udara. Posle toga priznao je da ne može da se odrekne cigareta i da promeni način života.

Većina navijača u Srbiji pamtiće ga kao deo zlatne generacije jugoslovenske košarke koja je 1989. godine pod vođstvom Dušana Ivkovića osvojila prvu u nizu zlatnih medalja na prvenstvima Evrope. A bio je kapiten šest godina kasnije u Atini, kada je posle sankcija UN, podigao trofej u hali OAKA dok je 20.000 Grka zviždalo himni „Hej, Sloveni“.

I legendarna pesma „Sad si uzô trofej Paspalje“ po povratku u Beograd, ali i noć pre toga u kafani na atinskoj Glifadi...

Labudova pesma Žarka Paspalja u reprezentaciji bila je sjajna partija protiv američkog Drim tima u finalu Olimpijskih igara u Atini u leto 1996. godine. Postigao je 19 poena i potpuno šokirao Pipena, Stoktona, Melouna, Barklija i ostale koji valjda nisu mogli da veruju kako im je Paspalj, tada već blizu zalaska karijere, nemilosrdno zatrpavao koš.

Njegovu levicu svi su dobro zapamtili...


tagovi

Žarko PaspaljSrbijaFK PartizanJadranska ligadogodilo se na današnji dan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara