"Stojković"
"Stojković"

Piksi za MOZZART: Pregovarao sam sa Karadžićem da preuzmem Srbiju... Znam gde sam pogrešio kod Zvezde!

Vreme čitanja: 5min | čet. 01.01.15. | 16:01

Stojković priznaje da je vodio ozbiljne razgovore sa dva engleska kluba, ali nije želeo da otkrije da li su u pitanju Arsenal i Totenhem

StojkovićMinula godina u životu Dragana Stojkovića protekla je u znaku odmaranja i druženja sa porodicom - suprugom Snežanom, decom Andreom, Anjom i Markom – i potrage za novim trenerskim angažmanom. Druga misija u Japanu, gde je pet godina radio kao trener Nagoje, završena je uspešnije nego prva kada je sedam godina nosio njihov dres. Piksi je sa Kitovima osvojio prvu titulu u istoriji kluba!

Došlo je do zasićenja u “zemlji izlazećeg sunca”, što je i normalno posle toliko godina i kada je u pitanju ovaj posao, a pojavila se i želja za povratkom u Evropu. A povratak na Stari kontinent, gde treba ponovo krenuti od nule, nikako nije lak. Stojkoviću su u Francuskoj rasprostinjali crveni tepih zahvaljujući tome što je uvršten u najbolji tim Marseja svih vremena, dok u Srbiji prete hapšenjem zbog navodnih finansijskih malverzacija u Crvenoj zvezdi. Nije poželjan na Marakani, gde su ga svojevremeno navijači “zamolili” da napusti lokalni kafić u kojem se okupljaju zvezdaši, ali ni na klupi reprezentacije Srbije.

Izabrane vesti

Ipak, u 2015. godini veruje da će dosta toga promeniti. Na svim poljima.
“U ovu godinu ulazim okrenut potrazi za novim trenerskim angažmanom, da nastavim poslom kojim sam počeo da se bavim. Prethodnih šest meseci bilo je razgovora, ozbiljnih pregovora sa pojedinim klubovima (Gvanžu Rič end fors, prim, aut) i reprezentacijama, ali na kraju nije došlo do finalizacije posla, delom i zbog mene što nisam bio aktivan po tom pitanju. Želeo sam klub koji može da parira mojim apetitima, da ima velike ambicije”, počinje Stojković intervju za MOZZART Sport.

Kažu da je za trenera problem kada dugo sedi besposlen, a od poslednjeg angažmana prošlo je godinu dana.
“Sve je diskutabilno. Nisam želeo da prihvatim bilo šta, niti mi je cilj da preuzmem bilo koji klub samo da bi mi to pisalo u CV-ju. Imam potpuno drugačiji rezon”.

U medijima se često spominjao Arsenal. Čak je u jednom trenutku bio aktuelan i Totenhem.
“Dovodili su me u vezu sa Arsenalom samo zbog Vengera, koji mi je bio trener u Nagoji i s kojim sam ostao u prijateljskim odnosima do danas. Volim Arsenal i sviđa mi se njihov stil igre... Tačno je da sam pregovarao sa dva engleska kluba, bilo je veoma ozbiljno, ali ne bih da otkrivam imena. Ne treba mi takva vrsta reklame, a i nije kolegijalno prema menadžerima tih klubova da znaju da su bili pred otkazom. Treba ih pustiti da rade u miru. Sve što mogu da kažem je da sam očekivao angažman, međutim, desilo se to da su ti klubovi zaređali sa dobrim rezultatima, tako da do njihove smene nije došlo”.

Postojale su realne šanse da sedne na klupu Marselja. Uklapanje ne bi bio problem zbog poznavanja francuskog jezika i činjenice da je igrao na Velodromu.
“Priča sa Marseljom je bila aktivna u aprilu, maju… Odlučili su se za Bijelsu i nisu pogrešili. Beleže sjajne rezultate i nadam se da će nastaviti u tom ritmu do kraja. Ostao sam sa Marseljom u odličnim odnosima, stalno me zovu da budem njihov gost. Nije mala stvar što su me uvrstili među najboljih jedanest u 110 godina dugoj istoriji kluba. To ima težinu”.

-----------------------------------
KEŽMAN LAŽIMA PROMOVIŠE KNJIGU

Stojković nije krio ljutnju zbog autobiografije Mateje Kežmana – “Samo Bog može da mi sudi” – gde je jedno čitavo poglavlje bilo posvećeno njemu posle neuspeha od Azerbejdžana u kvalifikacijama za EP.
"Laže da mi je rekao: ’Sram vas bilo i godina i karijere’. Samo traži publicitet. Uostalom, ko je on da određuje kad će se odmarati, a kada igrati za reprezentaciju?! Postoje razlozi zbog kojih je tada odstranjen iz tima. O tome bi trebalo da priča, a ne da izmišlja. Hteo je vešto da izbegne činjenicu da neće biti pozivan posle Azerbejdžana tako što želi da se malo odmori od reprezentacije. FSJ tada nije želeo da laže novinare i izmišlja razlog njegovog nepozivanja u tim. A razlozi su mnogo veći. On to naravno nije rekao jer mu ne idu u prilog. Evidentno da mu je trebalo nešto za reklamu kako bi promovisao kjnigu”, rekao je nedavno Piksi.
------------------------------------

Advokat i Karadžić

Posle odlaska Siniše Mihajlovića slovio je kao najozbiljniji kandidat za posao selektora Srbije.
“Da, pričao sam sa Karadžićem na tu temu. Prvo posle zvanične večere u Lisabonu, gde smo prisustvovali finalu Lige šampiona između Atletiko Madrida i Reala, a kasnije i telefonom. Posle čitam kako on kaže da mi nije nudio posao. U prvi mah nisam želeo da ulazim u te priče, ali nisam izdržao, morao sam da ga pozovem i pitam “da li smo mi uopšte pričali”, našta mi je on odgovorio “Piksi, molim te, shvati…”. Posle su se odlučili za Advokata i svi smo imali prilike da vidimo kako se završilo”.

Orlovi su loše započeli kvalifikacije za EP u Francuskoj i malo ko im predviđa srećan kraj.
“Voleo bih da grešim, ali nalazimo se u velikom problemu i svi to vide. Šanse su nam minimalne, iako se nalazimo u jednoj grupi koja je korektna što se tiče plasmana na EP. Rezultatima smo zabrinuti. Napravljen je korak unazad, jako teško, bolje reći ravno čudu. Što bi rekli – Tom Kruz i ‘Nemoguća misija’, ali u fudbalu uvek treba verovati dok god postoji i najmanja šansa”

-------------------------------------
PIKSIJEV GOL SA KLUPE

Dok je nosi dres Nagoje, Stojković je na 184 utakmice postigao 57 golova, a pošlo mu je za nogom da se upiše u strelce i kao trener. Protiv Jokohame, dok je jedan protivnički igrač krao vreme valjajući se u šesnaestercu nateravši golmana Kitova da izbaci loptu u aut, Piksi je ustao sa klupe i spektakularnim volejom sa klupe poslao istu u njegovu mrežu.
“Nisam želeo nikoga da uvredim ovim potezom, ali to je stvarno bio lep gol”, rekao je tada Piksi.

----------------------------------- 

Svaki dolazak u Srbiju ne može da prođe bez pretnje da će biti uhapšen čim kroči na aerodrom “Nikola Tesla” zbog Zvezde.
“Muka mi je više od svega. Zbog toga jedno vreme i nisam davao izjave. Nisam želeo stalno da demantujem neke stvari, a želeo sam zbog nekih ljudi koji me poštuju i cene. Činjenice su jasne. Dva puta smo uzeli ‘duplu krunu’ i dva puta učestvovali u Ligi Evrope. Imali smo respektabilan tim, sve same reprezentazivce, plate su bile redovne i to možete da pitate sve u klubu. Želeo sam evropsku Zvezdu, a optužuju me da sam je upropastio. Sva dokumentacija postoji i sve se može proveriti”.

Sa ove vremenske distance tačno zna gde je pogrešio.
“Moja najveća greška je bila što posle dva meseca predsednikovanja nisam sazvao konferenciju za medije i otkrio da dug zapravo iznosi oko 11 miliona evra. Prijatelji su me savetovalo da to uradim, jer će mi se to obiti o glavu ako ne uradim. Nisam želeo to da uradim, jer bi u tom slučaju udario na prethodne predsednike, što sam jednom prilikom već govorio. Svesno sam napravio grešku i sada skupo plaćam njenu cenu”, zaključuje peta Zvezdina zvezda.

(FOTO: MN Press, Action images)


tagovi

karadzic fssDragan Stojković PiksiFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara