"Đosep Gvardiola"
"Đosep Gvardiola"

Pet razloga zbog kojih bi Gvardiola mogao loše da se provede u Bajernu

Vreme čitanja: 4min | sre. 27.02.13. | 15:20

Iako će na klupu bavarskog giganta sesti tek na kraju tekuće sezone, mi vam već sad predstavljamo moguće probleme španskog stručnjaka na klupi tima koji trenutno igra najbolji fudbal u Evropi

Đosep Gvardiola

Đosep Gvardiola ponovo je u centru pažnje fudbalske javnosti. Kako prenose evropski mediji, bivši šef stručnog štaba Barselone će se po prvi put pojaviti na Alijanc areni od kako je potpisao ugovor sa minhenskim Bajernom, i to na susretu sa Borusijom Dortmund u četvrtfinalu Kupa.

Izabrane vesti

I dok mnogi govore o tome kako je Gvardiola napravio dobar potez što je izabrao Bajern umesto, recimo, Čelsija, Mančester Sitija, ili možda čak Pari Sen Žermena, mi vam donosimo pet razloga zašto bi osvajač 14 trofeja tokom četiri sezone na Kamp Nou mogao da “kiksne“ u redovima bavarskog giganta.

5. Bajern igra najbolji fudbal u Evropi

Ključ uspeha svakog menadžera jeste preuzeti klub u pravom trenutku. Eto, na primer, Mihael Laudrup, koji je imao dve loše epizode, u moskovskom Spartaku i Majorki, a onda je preuzeo Svonsi od Brendana Rodžersa. Kompletna filozofija danskog stručnjaka je na mestu, doveo je tri igrača sa kojima je već radio tokom karijere – Pablo Ernandez, Džonatan de Guzman i Čiko Flores, a najbolji posao je napravio kada je privoleo, do tog trenutka anonimnog, Mićua da obuče dres Labudova. Svonsi je nedavno osvojio Liga kup, a Danac je sada postao meta najvećih evropskih klubova!

Mihael Laudrup

Laudrup je sigurno napravio veliki profit, zato što je ogroman potencijal koji imaju Labudovi uspeo da izbrusi u tim koji u budućnosti može da napreduje još više... Zato se postavlja pitanje:
“Da li će Pep moći da napravi neko čudo u ekipi koja trenutno igra u TOP formi“?

Bajern, nesumnjivo, igra najbolji fudbal u Evropi, i ima jednu od najuspešnijih sezona u novijoj istoriji. Za sve je kriv Jup Hajnkes, čovek koji je od stvorio najveću kaznenu ekspediciju, i koji je favorit za osvajanje čuvene “triple krune“.

Da li će Pep uspeti u Bajernu? Španac će u narednoj sezoni imati veoma težak zadatak, jer bi i drugo mesto na tabeli bila prava katastrofa, kao i slabija igra tima, koja sad igra na vrhuncu sposobnosti. A, dobro je poznato da je jedini mogući put sa vrha ka dole.

4. Pepova poslednja sezona u Barsi

Ono što je Gvardiola uradio u Barseloni je zaista impresivno, i to niko ne može da ospori. Ali, bez ikakvog kaljanja ugleda sjajnog trenera, Pep je radio sa grupom “vanzemaljaca“, kojoj, realno, trener nije ni bio potreban. Kada je Španac stigao u timu su bili: Mesi 21, Eto 27, Ćavi 28, Inijesta 24, Jaja Ture 25 i Karles Pujol 30 godina. Odličan osnov za stvaranje drim-tima.

Pepova poslednja sezona na Kamp Nou nije bila baš najblistavija. Katalonci su sezonu završili na drugom mestu, sa devet bodova zaostatka u odnosu na Real Madrid i poraz od Čelsija u Ligi šampiona, čime je španski stručnjak ostao “kratkih rukava“. 

3. Strani treneri u Bundesligi

Dok je u Premijer ligi pod moranjem da ekipa ima stranog trenera, u Bundesligi je situacija potpuno drugačija. Trenutno, jedino Bajer Leverkuzen i Borusija Menhengladbah imaju “strane“ stručnjake, ali, i Sami Hipija i Lucijen Favre su proveli određeni niz godina u Nemačkoj. Veoma je redak slučaj da inostrani treneri sednu na klupu nemačkih ekipa, koji, kroz istoriju Bundeslige, nisu bili naročito zapaženi, posebno ne u Bajernu, koji je imao trojicu stranaca za trenera. Prvo je Soren Lerbi dobio kartu u jednom pravcu posle pet meseci 1992. godine, da bi Đovani Trapatoni ostao malo duže, tačnije jednu sezonu, pre nego što se vratio i osvojio titulu. Tu je i Luj van Gal, koji je otkaz dobio u drugoj sezoni. Očigledno je da su čelnici bavarskog giganta veoma nestrpljivi kada su u pitanju stručnjaci iz drugih zemalja, zato će Gvardiola morati da “ubode iz prve“ kako bi ostao na Alijanc areni.

Đosep Gvardiola2. Novac

Gvardiola je generalno poznat kao čovek koji ume da pogreši u proceni, i dovede pogrešnog igrača za veliku svotu novca: Aleksandar Hleb (17miliona evra), Martin Kaseres (17), Dmitro Čigrinjski (25.5), Zlatan Ibrahimović (70 miliona, koji je prodat vrlo brzo za trećinu cene), Keirison (14), Adrijano (10). Čak ni dolazak Seska Fabregasa i Aleksisa Sančeza nisu opravdali uloženi novac, jer su obojica još uvek u potrazi za pravom formom. Sve ukupno oko 200 miliona evra...

 

1. Iskustvo

Iako je Pep napravio pravi bum u svetu fudbala kada je za četiri sezone osvojio 14 trofeja, treba napomenuti činjenicu da on ima samo ČETIRI godine trenerskog iskustva, i to u jednom klubu, koje ga je, po njegovim rečima, “potpuno iscrpelo“. Španac će postati najmlađi trener Bajerna u klupskoj istoriji posle neuspešnog Lerbija 1991. godine. Činjenica je da Gvardiola nema trenerskog iskustva van teritorije Španije, čak ni van okvira Barselone! Opet, s druge strane, jasno je k'o dan da je španski stručnjak pokupio trenersko znanje iz jedne od najboljih ekipa na svetu, ali, da li će to biti dovoljno da uspe u Bajernu?

Jedno je sigurno, čelnici Bajerna verovatno su imali na umu to da je Gvardiola na godišnjem odmoru tokom cele godine, i da će mu verovatno biti jako teško da u prvoj sezoni postigne značajniji rezultat u Nemačkoj, i pitanje je koliko će vodeći ljudi bavarskog giganta imati strpljenja... Težak je put pred španskim stručnjakom, a, da li će uspeti, saznaćemo u mesecima koji dolaze. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

Bajern MinhenĐosep Pep GvardiolaEvropaNemackaŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara