""
""

Saopštenje devet Saveza, uključujući i naš: Evroliga da ne pritiska igrače i modifikuje kalendar!

Vreme čitanja: 1min | čet. 19.10.17. | 18:11

Ne prestaju trvenja

FIBA i devet košarkaških saveza (koje imaju klubove u Evroligi) imali su sastanak posle kog su izdali zvanično saopštenje u susret kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i Evroliginom odbijanju da modifikuje svoj kalendar.

Sastanak između predstavnika Nemačke, Grčke, Izraela, Italije, Litvanije, Rusije, Srbije, Španije i Turske desio se u Kući svetske košarke.

Izabrane vesti

Posle toga iznesen je zajednički stav:

1. Košarkaška porodica mora da bude ujedinjena i da radi zajedno i solidarno za sledeći zajednički cilj: to je promocija košarkaškog sporta.

2. Klubovi i reprezentativna takmičenja mogu da koegzistiraju kroz godinu, kao što je bilo do 2003. godine u košarci i trenutno je slučaj u drugim sportovima.

3. Osuđujemo Evroligino odbijanje da promeni kalendar kao potez povučen zbog komercijalnih razloga koji može da ugrozi egzistenciju i kvalifikacije nacionalnih timova na Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Reprezentacije su lokomotiva svetske košarke.

FIBA ima novi predlog: Mečevi Evrolige utorkom

4. Dajemo na znanje da se EKA u novembru 2016. godine obavezala ispred Evropske komisije da: "Klub sigurno neće praviti problem igraču koji se odazove obavezama u reprezentaciji" i tražimo od EKA da to poštuje tako što će prilagoditi kalendar Evrolige koji je prepreka odlasku igrača na reprezentativne obaveze.

5. Podsećamo klubove da pored prava imaju i obaveze. Osuđujemo bilo kakav direktan ili indirektan pritisak klubova na igrače.

6. Trudićemo se da omogućimo najbolje moguće uslove za reprezentativne igrače.

Samo je jedno sigurno - rat i dalje traje.


tagovi

EvroligaEvropaFIBA EvropaSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara