"Korupcija u srpskom fudbalu"
"Korupcija u srpskom fudbalu"

Sumorna slika srpskog fudbala: Igrači prinuđeni da plaćaju reket, direktor kluba sa sinom prodaje kradenu robu

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.01.15. | 10:54

Predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica otkriva kako se pojedinci bave nezakonitim radnjama

Korupcija u srpskom fudbaluFudbal u Srbiji je odavno dotakao dno. Klubovi jedva preživljavaju, UEFA ih zbog finansijskih problema izbacuje iz Evrope, oni koji se provuku tamo igraju minornu ulogu, reprezentacija je propustila već dva velika takmičenja, sva je prilika da će i treće, a rukovodioci se svojim delima svojski trude da ga gurnu u još dublji mulj.

Najviše trpe navijači i igrači. Zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svetu davno su izgubili veru u naš fudbal, dok su igrači postali socijalni slučajevi koji trpe neviđenu torturu onih zbog kojih se najmanje trči za loptom.

Izabrane vesti

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, odlučio je da otvori Pandorinu kutiju.
„Igrači u Srbiji plaćaju klasičan reket. Na primer, napravi se dogovor da igraju za 20.000 evra godišnje, a pola sume odmah dobiju. Onda od tih 10.000 moraju da daju 5.000 evra osobi iz kluba koja ih je dovela. U takvoj situaciji igrač razmišlja na sledeći način: ’Ako ja ne uzmem, ima ko hoće, a ovako ću sigurno igrati i dobiti neki dinar’. Niko o tome ne sme javno da priča, jer će se u tom slučaju pokrenuti krivični postupak. Stručno rečeno klubovi se bave simultovanim i prividno pravnim poslovima. Najviše se time bave oni klubovi koji su na izdisaju. To rade čak i pojedini treneri. Ako se takve stvari dešavaju u Superligi, onda možete da zamislite čega sve ima u nižim ligama”, kaže Poledica za MOZZART Sport.

Prvi čovek Sindikata navodi još skandalozniji primer kako čelnici klubova primoravaju igrače da svoju teško stečenu zaradu troše u ciljane svrhe.
“Direktor jednog kluba je obećao igračima premije za pobedu. Oni su svoj deo posla odradili, a onda je došlo vreme da dotični ispuni obećanje i da svakom igraču po 300 evra. I učinio je to, ali pod posebnim uslovom. Rekao je da će doći jedan momak sa dva puna kofera razne robe i da je svako dužan da kupi nešto u iznosu od 150 evra. Ispostavilo se da je u pitanju njegov sin koji je prodavao kradenu robu i to u svlačionici. U suprotnom ništa ne bi bilo od premija”.

-----------------------------------------------------

Poledica

DVOSTRUKI ARŠINI ARBITRAŽNE KOMISIJE

Poledica kaže kako u Arbitražnoj komisiji vladaju dvostruki aršini i navodi primer kako donose odluke kada su pitanju sporovi između klubova i igrača.
„Zamislite situaciju da dignete kredit u banci, a onda kažete kako zbog ekonomske krize ne možete da vratite novac!? Arbitražna komisija donosi odluke na sledeći način: Plaćaju samo oni klubovi koji su opozicija aktuelnoj vlasti u FS Srbije, dok drugi koji ih podržavaju ne moraju. Vlada korupcija, država je takva kakva jeste, niko ih ne kontroliše šta rade. Donose takve odluke koje vređaju inteligenciju svakog normalnog čoveka“, naglasio je Poledica.
----------------------------------------------------

Poledica apeluje da se država konačno uključi u rešavanje problema srpskog fudbala.
“Fudbal je dotakao dno. Živi se od danas do sutra. Ništa se ne radi na tome da fudbal u Srbiji postane bolji. Pogledajte samo biografije ljudi koji vode klubove. Zbog njih oni pošteni ne žele da pomognu. Slušamo samo laži i prevare. U inostranstvu nas svi uzimaju kao primer kako ne treba da se radi. Crvenimo pred drugima i postavljaju nam 1.000 potpitanja”.

Na kraju “zaštitnik igrača” kaže da nije ni čudo što nas nema na velikim takmičenjima.
“Sve se to reflektovalo na reprezentaciju. Nema zdrave atmosfere. Reprezentativci kada dođu ovde jedva čekaju da se sve završi i da se vrate u inostranstvo. Kriju se kako ih ne bi jurili i tražili novac na zajam. A onda za mene kažu da sam ja državni neprijatelj”, čudi se Poledica.

(FOTO: MN Press, Mozzartsport)


tagovi

Superligasindikat NezavisnostMirko PoledicafssArbitražna komisija FSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara