Vreme je da popričamo o problemima u Zvezdinoj igri…

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.09.18. | 12:12

Miojeviću bi bilo lakše da resetuje tim da je Zvezda sinoć izgubila. A trebalo je da izgubi…

Da je Crvena zvezda izgubila u 158. večitom derbiju, ništa se suštinski promenilo ne bi. I dalje bi klub sa Marakane, zbog jako širokog rostera i kvaliteta, bio prvi kandidat za titulu. I dalje bi postojao balon euforije izazvan evropskim sjajem i plasmanom u Ligu šampiona. I dalje niko ne bi smeo da stavi pod sumnju minuli rad Vladana Milojevića. Jednostavno, utakmica kao ova u Humskoj mora da se desi i po zakonu velikih brojeva. Kada je rival brži, jači, bolji. I kada  ti izgledaš kao da si primio sedativ za uspavljivanje.

I zbog toga je Crvena zvezda trebalo da izgubi 158. večiti derbi. Da ne kažemo – morala. Bilo bi i lakše Vladanu Milojeviću da resetuje učinak i ukloni mit o nepobedivoj ekipi, koja je poslednji put poražena u februaru ove godine u Moskvi. Imali su slična izdanja, protkana melanholijom i ravnodušnošću, i generacije Valtera Zenge i Slavoljuba Muslina, pa i onaj vanvremenski tim Crvene zvezde iz 91. godine, koji je primera radi znao da izgubi u Tuzli sa 3:0. Pa je posle toga na Marakani svanulo sutra. I još lepše prekosutra. Sa dijagnostikovanim problemima.

Izabrane vesti

Ovako i u trenucima rasprave, zbog kontroverznog pogotka Ričmonda Boaćija, odgovorni sa Marakane moraju da spoznaju nepobitnu činjenicu. Zvezdin tim ima problema sa igrom. Ima opakih problema.

Trnava je prebrođena zahvaljujući individulanim kvalitetima El Fardu Bena i momka koga više nema, Nemanje Radonjića. Salcburg nije pobeđen, ali je preskočen zahvaljujući svemu što je Vladan Milojević implementirao u svlačionici podno severne tribine Marakane. Napoliju  se odolele zahvaljujući jakom preciznom defanzivnom bedemu.. I na kraju Zvezda nije igrala derbi, Zvezda je preživela derbi (i opet logično je da takva utakmice dođe jednom u šest meseci).

Iza tog plašta nepobedivosti i vanserijskih rezultata u poslednje vreme krije se nepobitna činjenica – Crvena zvezda je u velikoj većini važnih mečeva beži od igre. Beži od pasa. Beži od rizika. I baca prvo poluvreme niz vetar. Kao bokser koji skakuće po ringu, kreće se između konopaca i onda čeka da se rival zaleti, promaši metu i iskoristi tu grešku. Ta Milojevićeva tačnost i spremnost da oseti spušten gard protivnika kulminaciju je doživela prethodne godine. Ove pak sve to deluje jednako dobro, ali uz obilatu pomoć sreće.

Problem se najviše očitava u tome što Zvezda i u Salcburgu i protiv Napolija i Partizana dobrih 50 minuta nije uspevala da napravi ravnotežu u sredini terena. Često se posezalo za dugim loptama personifikaciji direktnog fudbala na kojem insistira Vladan Milojević. Samo što su to bili iznuđeni i spasonosni pasovi kao posledica jakog presinga i pritiska na poslednju liniju. A u tim situacijama napadačima je najteže.

„Nismo mi igrali slabo u prvom poluvremenu, nego nismo igrali uopšte fudbal. Mnogo smo pokušavali dugim loptama. Baš je to loše izgledalo“, napomenuo je Marko Marin odmah posle završenog derbija u Humskoj.

Dakle, to će biti novi mini-zadatak za Vladana Milojevića. Moraće da pronađe nešto novo u sredini terena i učini ga kreativnijim. Makar i po cenu da žrtvuje defanzivnu harmoniju i trkačke sposobnosti evropskog nivoa koje su ovoj ekipi donele mnogo toga dobrog. Potrebna mu je unapređena verzija Gelora Kange, igrača koji  je spreman da zgazi loptu i direktnim pasom olakša posao Ričmondu Boaćiju. Ima takvih u Zvezdinim redovima. Može se istrajati na Marku Marinu kao plejmejkeru ili da se više koristi Lorenco Ebesilio… Jer Zvezda bez poseda, nesposobna da iznese loptu sa svoje polovine – nije Zvezda. Istina sa sličnim problemima se Vladan Milojević suočavao posle zimskih priprema, pa je već u martu sve „namestio“

Ima još jedna stvar koja proganja sve one kojima je crveno-bela boja pri srcu. Trener Vladan Milojević nije do sada prilikom sastavljanja tima zarezivao parametar zvani tržišna vrednost igrača, niti se vodio klupskim ulaganjima. Posle nekoliko šansi otpisao je prethodne sezone Brazilca Rikardinja. Uvideo je da je suviše mek za njegovo poimanje fudbala… Verovatno Milojević i sada rezonuje tako, ali… Ako je neko plaćen milion evra (Čaušić) ili ima platu 700.000 evra (Kafu), ne znači da će automatski doneti kvalitet više. Za sve je potrebno vreme, mada… Sat strpljenja kod Kafua polako već otkucava.

Sa druge strane Milojević od kratkih pantalonica poznaje nekadašnjeg vezistu Osasune i sigurno će ga u dogledno vreme „namestiti“. Samo što je možda hteo da ubrza taj proces. Nije mu se obilo o glavu, jer je grešku uvideo na vreme. I u igru bacio dežurnog vatrogasca, prilično smirenog i jakog na lopti Dušana Jovančića. Tako  je bilo i u Salcburgu.

A o tome kako je Zvezda ušla u 158 .večiti derbi smo već pisali… Ima problema u Zvezdinoj igri. Vreme je da o njima popriča Vladan Milojević sa saradnicima. Pre svega crveno-beli treba da počnu da učestvuju u igri.

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

Vladan MilojevićDžonatan KafuGoran Čaušić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara