Zvezda probudila lava u Kešelju: Gde sam bio i šta sam radio? Nisam ležao na plaži i hladio se palmom...

Vreme čitanja: 5min | uto. 08.01.19. | 08:44

„Isti sam, samo sam malo stariji. Moj stil igre se nije promenio mnogo. Drago mi je da dobijam šansu i da je koristim kako treba. Nadam se da ću je dobijati i u utakmicama ispred nas, jer svakom igraču je najvažnije da igra najbitnije susrete i ostavi neki pečat na njima“

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Malage)

Kada u neobaveznim košarkaškim razgovorima pomenete lik i delo Marka Kešelja, obično prva asocijacija bude Mundobasket 2010. godine i kako ga je samo nekoliko centimetara delilo od toga da ponese oreol nacionalnog heroja. Uprkos godinama koje su prošle, malo ko može da zaboravi one bravure i rafalnu paljbu protiv Španije u četvrtfinalu, čime je Milošu Teodosiću otvorio put da se proslavi onom vanvremenskom trojkom preko Horhea Garbahose za istorijski sudar sa Turskom. I tadašnji domaćin je dobio svoju porciju Markovih prepoznatljivih otrovnih strelica sa velike udaljenosti, da bi velika nepravda kasnije onemogućila Orlove da odu po zasluženu medalju.

Izabrane vesti

Čekali su strpljivo navijači Crvene zvezde još od leta 2017. da Dušan Alimpijević zapali tu staru iskru i probudi Kešelja kakvog svi dobro pamte. Nije mladi trener uspeo u tome, ali je pošlo za rukom njegovom nasledniku - Milanu Tomiću. Onih 20 poena Krki, uz gotovo savršen učinak van linije 6,75 metara, došli su kao upozorenje da u Markovim rukama i dalje ima baruta i da može da pruži još dosta toga dobrog.

Pronašao se u novoj ulozi, na poziciji krilnog centra, sve pod komandom i idejom Milana Tomića. Trebalo je tako, jer u odsustvu povređenog Mohameda Fajea mladi i talentovani Boriša Simanić nije mogao da iznese veliki teret na svojim leđima. Uskočio je daleko iskusniji saigrač da pomogne i gotovo preko noći pronašao novi košarkaški život. Priznaje da mu promena jako prija. A, mi ga pitamo - zašto se nije oslobodio ranije?
„To nije pitanje za mene“, odgovara nam Kešelj, pa u dahu nastavlja:
„Svi znaju za koga je to pitanje... Imali ste priliku (novinari) da to isto pitate neke druge ljude, ali niste. Moje je da treniram, da radim i čekam svoju šansu. Na to pitanje ne mogu da odgovorim. Gde sam bio i šta sam radio? Sigurno nisam ležao na plaži i hladio se palminom granom. Radio sam svoj posao“.

Prvo pitanje izazvalo je snažnu reakciju. Ali, s tolikim košarkaškim iskustvom navikao se na sve situacije. Zato nas je interesovalo - šta se promenilo u njegovoj igri od nekih prošlih vremena, s početka decenije?
„Ništa posebno. Isti sam, samo sam malo stariji. Moj stil igre se nije promenio mnogo. Drago mi je da dobijam šansu i da je koristim kako treba. Nadam se da ću je dobijati i u utakmicama ispred nas, jer svakom igraču je najvažnije da igra najbitnije susrete i ostavi neki pečat na njima. Iskreno, dobro radim, kvalitetno, trudim se, dajem sve od sebe i čekam svoju šansu“.

Navijači su od tebe videli vrlo dobre partije u poslednje vreme. Ubacio si nekoliko ključnih poena protiv Limoža, bio najbolji protiv Krke u Novom Mestu... Reklo bi se da ti prija uloga koju si dobio od trenera Milana Tomića?
„Ne bih voleo sebe da ističem. Meni, a i celom timu najvažnije je da publika dolazi u halu, da nas podržava, da ima pozitivnih emocija među nama. Tada je lakše da se teret prebaci na protivnik i da mi kao Crvena zvezda ostvarujemo pobede u nizu. Iskreno se nadam da neće izostati podrška i u ključnim utakmicama, koje nam dolaze u januaru i kasnije“, rekao je Kešelj za naš sajt i dodaje:
„Što se mene tiče, sticajem okolnosti desilo se to da smo probali mene na poziciji krilnog centra, ispostavilo se da mi ta pozicija leži. Tu se osećam komforno, dobro. Možda sam ranije imao neki strah od različitosti, pošto sam oduvek krilo. Sada je super i drago mi je da sa te pozicije mogu da se stavim na raspolaganje treneru“.

Pred Crvenom zvezdom je novo teško gostovanje, prvo u TOP 16 fazi Evrokupa u 2019. godini. Protivnik je Unikaha, a mesto odigravanja - dvorana Hoze Marija Martin Karpena (TV Sportklub, 20.45).
„Posle utakmice protiv Limoža, gde je pritisak bio na našoj strani, ali i one teške utakmice protiv Budućnosti i onda prelaska u 2019. godinu, susret sa Unikahom nam dolazi u rasterećenijem periodu. Pritisak bi sada trebalo da bude na njima, a na nama je da napravimo brejk u nešto rasterećenijoj atmosferi, što bi nam mnogo značilo u daljim naporima za prolaz u narednu fazu“.

Unikahin teren važi za jedan od najčvršćih u Evropi. U Evrokupu još nemaju poraz kod kuće, ali su zato u prethodna dva kola ACB lige doživeli poraze od Baskonije i Tenerifa...
„Ne vidim razlog da ne uđemo u meč s dosta optimizma. Mi smo u dobroj igračkoj formi, svi su zdravi, kompletni. Zvezda je pravila velike pobede u Evroligi prethodnih godina, pa ne vidim razlog da ne napravimo brejk, odnosno pozitivan rezultat i protiv Unikahe. Oni su kvalitetna ekipa, atletski odlična, špansko prvenstvo je možda i najbolje u Evropi. Kvalitetni jesu, ali su imali dva loša rezultata na početku ove godine – poraz od Valensije na početku TOP 16 faze Evrokupa, onda i od Tenerifa u domaćem prvenstvu. Zbog toga verujem da će protiv nas hteti da se izvade. Verujem da možemo da napravimo dobar rezultat“.

S utakmicom u Malagi doći ćete na polovinu serije od četiri gostovanja, gde vas kasnije čekaju još Igokea i Valensija. Koliko vam predstavlja opterećenje ovakav ritam?
„Za nas je ovo savršena prilika da ekipa pokaže karakter, da se očvrsne. Svaka pobeda na strani je značajnija, jer se do nje teže dolazi. Ako uspemo da pozitivno izađemo iz ove serije gostovanja, verujem da će karakter ovog tima biti još veći. Mali test za nas“.

Otkako se završila reprezentativna pauza, Crvena zvezda i dalje u usponu forme i ne zna za poraz. Da li ta serija pobeda poziva i na oprez pred teško gostovanje?
„Tu pauzu smo dobro iskoristili za rad, treninge, podizanje fizičke pripremljenosti. Taj period smo kvalitetno iskoristili. I igrači koji su bili u reprezentacijama uspeli su da uhvate ritam. Doduše, kada se navikneš da igraš na dva-tri dana, takva pauza može donekle da te poremeti. Nama je baš bilo suprotno. Kako smo ušli u pauzu, tako smo iz nje izašli, nastavili sa pobedama, dobrim rezultatima i igrama“.

Ono što Crvenu zvezdu ove sezone krasi jeste raznovrsnost, odnosno da je tim dovoljne širine da u svakom trenutku može da izvuče kvalitet da se održi balans na terenu i zadrži pozitivan rezultat...
„To je odlika ekipa koje igraju timski. Kod nas nema superzvezda, pojedinaca koji daju po 50 poena. Mi se borimo timski u oba polja. Možda je taj stil rezultirao upravo ovim serijama pobeda od početka sezone. Nadam se da će i dalje biti tako. Atmosfera u timu je dobra, što se vidi na utakmicama i po rezultatima, a mi se samo nadamo pobedama“.

Zvezdi je sada to jako potrebno...

EVROKUP, DRUGA FAZA - 2. KOLO

GRUPA E

Sreda
19.00: (1,35) Monako (16,0) Ritas (3,50)
20.00: (1,70) Partizan (14,5) Alba (2,30)

GRUPA F

Utorak
19.15: (3,90) Frankfurt (16,0) Lokomotiva Kubanj (1,30)
20.45: (1,30) Asvel (16,0) Ulm (3,90)

GRUPA G

Utorak
20.45: (1,55) Unikaha (14,5) Crvena zvezda (2,70)

Sreda
21.00: (3,90) Limož (16,0) Valensija (1,30)

GRUPA H

Sreda
18.00: (1,30) Zenit (16,0) Cedevita (3,90)
20.00: (2,10) Andora (14,0) UNIKS (1,85)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport


tagovi

Marko KešeljMilan TomićDušan Ivković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara