Niko još ne zna put do pehara (AFP)
Niko još ne zna put do pehara (AFP)

A, kako ćemo 2026: Po tri tima u 16 grupa ili četiri u 12 grupa ili isto to samo na drugi način?

Vreme čitanja: 2min | pon. 05.12.22. | 12:06

Ni Fifa nije sigurna

Šest godina proteklo je otkako je, januara 2017, Fifa odlučila da broj učesnika poveća sa 32 na 48 reprezentacija, ali fudbalski svet još ne zna u kom će se formatu igrati Svetsko prvenstvo u SAD, Meksiku i Kanadi. Arsen Venger, zaposlen u Fifi da razmišlja i o tome, priznaje da konačna odluka nije doneta.

Problem je nastao oko regularnosti. Isprva je plan bio da 48 ekipa bude raspoređeno u 16 grupa od po tri tima i da za početak samo jedan ispada. Međutim u tom sistemu jedan bi tim bio slobodan u poslednjem kolu, pa postoji velika verovatnoća da bi preostala dva unapred znala koji rezultat u njihovom okršaju odgovara i jednima i drugima.

Izabrane vesti

Zato se razmišljalo i o uvođenju penala i za mečeve grupne faze koji bi bili završeni bez pobednika, ali čak ni ta opcija ne bi u potpunosti izbrisala sve moguće rizike.

Tako smo došli i do drugih mogućnosti. Jedna je da imamo 12 grupa sa po četiri reprezentacije. Dve prve bi išle dalje, kao i osam najboljih trećeplasiranih. Treća opcija je da imamo tih 12 grupa sa po četiri ekipe, ali podeljene na dva potpuno odvojena kostura sa po šest grupa. Pobednici bi se sastali u finalu.

Ne odlučujem ja o tome, to će odlučiti Fifa, mislim u narednoj godini”, rekao je Venger.

Inače, za sada se zna da će se mundijalski deo u Americi igrati u Nju Džerziju, Los Anđelesu, Dalasu, San Francisku, Majamiju, Atlanti, Sijetlu, Hjustonu, Filadelfiji, Kanzas Sitiju, Misuriju i Bostonu. U Kanadi će domaćini Mundijala biti Vankuver i Toronto, a u Meksiku Monterej, Gvadalahara i naravno Meksiko Siti.


tagovi

Mundijal 2026Arsen Venger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara