Žan Luj Dipon  (AFP)
Žan Luj Dipon (AFP)

Advokat u slučaju Bosman: Nadamo se da će primer Superlige omogućiti da od autoritarnog modela pređemo na demokratski

Vreme čitanja: 2min | pet. 04.11.22. | 17:14

"Dvostruka uloga UEFA u ovom sukobu interesa je neprihvatljiva"

Belgijski advokat Žan Luj Dipon je promenio tok istorije fudbala, kao jedan od pravnih zastupnika Žan Marka Bosmana koji je 15. decembra 1996. dobio sudsku presudu da je odluka Liježa da ga zadrži po isteku ugovora, odnosno da naplati obeštećenje, van zakona Evropske Unije koja zabranjuje ograničenje na slobodno kretanje radnika, što je imalo ogroman uticaj na klupske transfere sportsita unutar EU.

Na 26-godišnicu te presude, isti taj Sud pravde Evropske Unije će dati prvi utisak o slučaju, preko generalnog advokata evropskih sudova. Uoči tog događaja, odnosno sledeće nedelje je dogovoren prvi sastanak predsednika Uefe koja upravlja Ligom šampiona, Aleksandra Čeferina i novog generalnog direktora A22 Sports menadžmenta Bernda Rajharta.

Izabrane vesti

"Sud pravde Evropske unije mora da proceni da li UEFA i druge federacije mogu da imaju monopol nad komercijalizacijom prava i da, u isto vreme, budu konfigurisani kao regulatori tog monopolizovanog tržišta. Nadamo se da će nam taj odgovor omogućiti da pređemo sa autoritarnog na demokratski model", rekao je Dipon tokom predstavljanja Pravno-praktičnog vodiča za sportske klubove koji je uradila španska izdavačka kuća Aranzadi, inače ogranak novinske agencije Rojters.

Belgijanac nema sumnje ko je u pravu, tačnije ko nije u pravu.

"Dvostruka uloga UEFA u ovom sukobu interesa je neprihvatljiva. Ne može da spreči klubove i igrače da imaju osnovno pravo na pristup adekvatnom sudiji koji može da garantuje njihove osnovne slobode u Evropskoj uniji. Ne možete nekoga da izbacite iz njegove sadašnje kuće pod izgovorom da gradi novu. Proći će godine, a iseljenje bi značilo bankrot kluba, što će značiti da niko ne može da zamisli drugačiju budućnost."

Iako je nije želeo da kaže da je optimista u pogledu konačne presude u slučaju Superlige koja je zakazana za prvi kvartal 2023, rečima da "to nije tačno", Dipon je dodao da je da u slučaju povoljne odluke po interese kubiva "postoji potencijal da dođe do korenitih promena u modelu upravljanja evropskim fudbalom, kao one koje su nastale posle presude u slučaju Bosman.

"Ne treba se plašiti različitih mišljenja, jer to nije haos, već demokratija", završio je Dipon.


tagovi

UEFAEvropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara