Navijači sa alžirskim zastavama (©AFP)
Navijači sa alžirskim zastavama (©AFP)

AFRIKA: Derbi za titulu u Etiopiji, obračun za Ligu šampiona u Alžiru

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.04.24. | 08:53

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

Izuzetno važna utakmica u etiopljanskom prvenstvu u okviru 20. kola. Timovi koji su do petka zauzimali prve dve pozicije na tabeli sada će se sastati u direktnom okršaju. Dan ranije Etiopija Nigd Bank je barem na kratko preuzeo prvo mesto, uz odigran meč više ima bod više od Difens Forsa, a tri od branioca trona Sent Džordža. Difens Fors je u poslednja dva kola savladao baš Nigd Bank (2:0) i Volajtu (1:0), dok je Sent Džordžu u prošlom kolu Adama Siti (1:2) prekinuo seriju od četiri uzastopne pobede, odnosno šest mečeva bez poraza. U prvom ovosezonskom susretu 4. januara Sent Džordž i Difens Fors su odigrali 1:1, a zanimljivo da je to bio peti remi na poslednjih šest njihovih okršaja, odnosno sedmi na poslednjih devet.


PLATO JUNAJTED – DOMA JUNAJTED, 16.00

(Fudbal, Nigerija 1)

Ono što se retko viđa u nigerijskom prvenstvu, a što Platou nikako nije smelo da se desi u ovoj fazi sezone, dogodilo se pre dve nedelje. Plato je kod kuće izgubio od slabašne Akve Junajted (1:2) što mu je bio prvi poraz u sezoni pred svojim navijačima. To je samo potvrda katastrofalne forme Platoa, koji je poražen na četiri od poslednjih pet utakmica. Zbog toga je pao na petu poziciju na tabeli, ima sada sedam bodova manje od lidera Enugua 10 kola pre kraja prvenstva. Doma Junajted je 11. sa 37 bodova, od kojih je devet osvojila kao gost. To je ozbiljan broj poena, četvrta je najuspešnija ove sezone na gostovanjima. Na poslednjem je savladala Akvu sa 1:0. U prvom susretu u sezoni Doma je kod kuće savladala Plato, takođe „minimalcem“.


ORLANDO PAJRATS – GOLDEN EROUS, 17.30

(Fudbal, Južna Afrika 1)

Poraz od Sekukunea (1:2) i remi sa Svalousom (1:1) u poslednja dva kola udaljili su Orlando Pajratse od plasmana u Ligu šampiona. Drugoplasirani Stelenboš ima četiri boda više i odigranu utakmicu manje, tako da je težak zadatak pred Piratima u preostala četiri kola. U ovom trenutku im je neizvesno čak i mesto u Kupu konfederacija, imaju isti broj bodova kao trećeplasirani Sekukune, uz odigran meč manje. Četvrti će na međunarodnu scenu samo ako Kup Južne Afrike osvoji neka od najbolje tri ekipe iz prvenstva. Danas Pajretsima u goste dolazi devetoplasirani Golden Erous, koji je bez poraza na poslednja tri meča (dve pobede i remi). Strele su treći najnezgodniji gost u ligi ove sezone (šest pobeda i pet poraza, bez ijednog remija). Poslednja tri njihova susreta pripala su Orlandu, prvi ovosezonski sa 2:1.


KONSTANTIN – PARADU, 23.00

(Fudbal, Alžir 1)

Konstantin je prošle sezone bio drugoplasirani u prvenstvu Alžira, igrao je kvalifikacije za Ligu šampiona, ali ga je već na prvoj prepreci zaustavio Etoil Sahel iz Tunisa. Ove godine će mu teško biti da se izbori za novu šansu u eliti, pošto je devet kola pre kraja prvenstva treći na tabeli. Drugoplasirani Beluizdad ima bod više i meč manje, a četvrtoplasirani USM Alžir zaostaje dva boda za Konstantinom, takođe uz odigranu utakmicu manje. O tituli se više ni ne razmišlja, MC Alžir je na +15. Konstantin zato do kraja prvenstva praktično nema pravo na mnogo kikseva, mora da sačuva dobru formu. U poslednja četiri kola je osvojio 10 od mogućih 12 poena, a sada mu u goste dolazi tim koji već četiri utakmice ne zna za pobedu (tri remija i poraz). Paradu je zbog ove rezultatske krize pao na šestu poziciju, ima pet bodova manje od Konstantina i odigranu utakmicu manje. Prethodni njihov duel završen je bez golova.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara