Navijači Esperansa (©AFP)
Navijači Esperansa (©AFP)

AFRIKA: Kreće četvrtfinale Lige šampiona, žestoka borba za opstanak i tradicija remija u Obali Slonovače

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.04.23. | 08:45

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Tanzanija 1)

Samo još teorija razdvaja Polisi od druge lige. Četiri kola pre kraja poslednji je na tabeli sa 19 poena, sedam manje od 14-plasiranog Kinondonija, odnosno pozicije koja vodi u baraž za opstanak. Dakle, pobeda Polisija ili definitivno pakovanje kofera. S obzirom na to da je poražen u poslednje tri utakmice, ne deluje da tim baš puca od samopouzdanja. Ihefu, koji je i sam bio kandidat za opstanak, tokom 2023. godine se razugrao i sada je na izuzetno visokoj sedmoj poziciji. Doduše, još uvek u teoriji nije obezbedio opstanak, ima svega šest bodova više od 13-plasirane Mbeje Sitija, odnosno pomenutog baraža. Seriju od pet mečeva bez poraza (četiri pobede i jedan remi) Ihefuu je u prošlom kolu prekinula Simba (2:0), aktuelni vicešampion. U prvoj polusezoni Polisi je kao gost savladao Ihefu sa 2:1.

AKRA LAJONS – MEDIMA, 17.00

(Fudbal, Gana 1)

Osam kola je ostalo do kraja prvenstva Gane, a Medima se nalazi na izuzetno visokoj drugoj poziciji. Tim koji od trofeja ima samo dva Kupa Gane (poslednji osvojen 2015. godine), prošle sezone je bio vicešampion. Ove ipak ima veće šanse da dođe do prvog pehara, pošto zaostaje samo tri poena za liderom Aduanom. U odličnoj je formi Medima, pobedila je na četiri od poslednjih pet mečeva, a u 2023. godini ima samo jedan poraz, na gostovanju Aduani (1:0) sredinom marta. Pored toga ima ove godine osam pobeda i tri remija, prosto neverovatno za ekipu koja je iz prvih 14 kola sakupila sedam poraza! Akra Lajons je sada u takvoj krizi, poražena je na poslednja tri meča, pa je pala na sedmu poziciju. Lavovi još nisu ostali bez šanse da uzmu titulu, pošto imaju samo šest poena manje od Medime. U prvoj polusezoni su doduše izgubili od nje, baš 1. januara ove godine sa 2:0.

ASI – BASAM, 18.00

(Fudbal, Obala Slonovače 1)

Meč koji bi direktno mogao da utiče na to ko će da se preseli u niži rang. Šest kola pre kraja ASI i Basam su u istom sosu, imaju po 22 poena, samo jedan više od fenjeraša Korhoga. Iz lige ispadaju dva najslabija tima, pa je tako ASI ispod crte, a Basam iznad nje zbog gol-razlike. ASI-eva je 17:31, a Basamova 23:33. Gosti su niz od šest uzastopnih poraza prekinuli u prošlom kolu trijumfom nad Dengeleom (2:0), dok je ASI trenutno u seriji od tri neuspeha. U prvoj polusezoni su ASI i Basam odigrali 1:1, što je bio njihov šesti uzastopni remi u direktnim okršajima.

KABILIJA – ESPERANS, 23.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Uveče kreće ono najzanimljivije – četvrtfinale Lige šampiona. Čast da otvore ovu fazu imaće Kabilija i Esperans, predstavnici Alžira i Tunisa. Kabilija je vicešampion Alžira, a trenutno je u domaćem prvenstvu u zoni ispadanja, sa 17 poena iz 19 kola. Ipak, u elitnom takmičenju je odigrala dobro, u grupi sa aktuelnim prvakom Vidadom, Petro Atletikom i Vita Klubom bila je druga, pa se plasirala među osam najboljih ekipa Crnog kontinenta. Esperans je ipak veliki favorit u ovom dvomeču, reč je o četvorostrukom prvaku Afrike (poslednju LŠ osvojio 2019), koji je zauzeo prvo mesto u grupi sa aktuelnim šampionom Alžira Beluizdadom, Zamalekom i Al Mereihom. Protiv Beluizdada Esperans ima jednu pobedu u gostima (1:0) i jedan remi kod kuće (0:0) kojim je i overio prvo mesto. Esperans i Kabilija su bili rivali u grupi Lige šampiona 2020. godine, tada su oba tima na svom terenu slavila sa po 1:0. Na kraju je to Tunišanima donelo prvu poziciju, a Kabiliji tek treću.



tagovi

AfrikaAfrička Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara