Detalj sa meča Pauer Dinamosa (©YouTube)
Detalj sa meča Pauer Dinamosa (©YouTube)

AFRIKA: Pauer Dinamo ima priliku da overi titulu, tri meča u četvrtfinalu Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.04.23. | 09:40

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Zambija 1)

Danas Pauer Dinamos ima prvu od pet prilika da overi i matematički titulu, sedmu u klupskoj istoriji, prvu od 2011. godine. Pet kola pre kraja šampionata Zambije tim iz Kitve, trećeg grada po veličini u toj zemlji, ima 10 poena više od najbližih pratilaca NAPSA Starsa i Grin Bafalosa. Dakle, ukoliko danas savlada Nčanga Rendžers, a ta dva tima ne pobede, Pauer Dinamos će i zvanično proslaviti veliki uspeh. Na njemu je da opravda ulogu favorita protiv 13-plasirane ekipe, a da li će zvanično da bude krunisan danas ili narednog vikenda, manje je bitno. Pauer Dinamos je pokazao ubedljivo najviše u Zambiji, doživeo je samo dva poraza od početka sezone, pa je teško zamisliti da baš sada prospe sve to. Nčangu je pobedio u prvoj polusezoni sa 1:0, ali poslednja dva puta kada je joj je gostovao odigrali su nerešeno (1:1 i 0:0). Nčangi su bodovi preko potrebni, imaju samo jedan poen više od Zanaka, koji je u zoni ispadanja.

ORLANDO PAJRATS – KEJP TAUN SITI, 15.00

(Fudbal, Južna Afrika 1)

Izuzetno važan meč za Orlando Pajratse. Pet kola je ostalo do kraja prvenstva Južne Afrike, a Pirati se bore za drugu poziciju, poslednju koja vodi u Ligu šampiona. Trenutno su treći, imaju bod manje od Supersport Junajteda, ali i odigranu utakmicu manje. U konkurenciji je još i Kajzer Čifs, koji je na -2 u odnosu na Orlando, tako da će svaki poen do kraja prvenstva da bude bitan. Pirati su u seriji od četiri uzastopna trijumfa, ali sada im u goste dolazi petoplasirani Kejp Taun Siti, koji već šest kola ne zna za poraz (po tri pobede i remija). U prvom duelu ove sezone Kejp Taun je slavio sa 2:1, ali ni to mu naposletku nije pomoglo da se uključi u trku za Ligu šampiona ili utešni Kup konfederacije, pošto ima osam poena manje od Orlanda.

SIMBA – VIDAD KAZABLANKA, 15.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Počelo je četvrtfinale, više nema mesta za kalkulacije ili bilo kakvo opuštanje. Branilac afričkog trona Vidad iz Kazablanke nokaut fazu otvara gostovanjem vicešampionu Tanzanije Simbi. Marokanci su ogromni favoriti u ovom dvomeču, dok će Lavovi probati da prodaju što skuplje svoju kožu. Oni su već izjednačili klupski rekord samim plasmanom među osam najboljih ekipa, a to su učinili tako što su bili u grupi iza Vidadovog najvećeg rivala Radže, a ispred Horoje i Vajpersa. Nisu blistali na većini utakmica, ali kada su direktno protiv Horoje igrali za prolaz, na svom stadionu su trijumfovali sa 7:0. To mora da bude dovoljno upozorenje Vidadu da se ne opušta u Dar es Salamu i da ne dopusti rivalu da se rastrči. Samopouzdanje Simbinih igrača dostiglo je najvišu tačku, jer za vikend je savladan večiti rival i po svoj prilici budući prvak Tanzanije Jang Afrikans sa 2:0.

AL AHLI – RADŽA KAZABLANKA, 21.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Derbi četvrtfinala Lige šampiona, najtrofejniji klub Afrike (10) dočekuje trostrukog prvaka Crnog kontinenta Radžu. Al Ahli se jedva provukao do četvrtfinala, pobedom u poslednjem kolu nad Al Hilalom iz Omdurmana (3:0) zauzeo je drugo mesto iza Mamelodi Sandaunsa. Radža, koja je u prvenstvu Maroka očajna, tek peta i daleko čak i od pozicije koja vodi u Kup konfederacije, u Ligi šampiona je bila odlična. Osvojila je 16 od mogućih 18 poena u grupi sa Simbom, Horojom i Vajpersima. Prošle godine su se Radža i Al Ahli takođe sastali u četvrtfinalu Lige šampiona, Egipćani su prošli dalje sa ukupnih 3:2. U Kairu je Al Ahli slavio sa 2:1, a potom je u Kazablanki bilo 1:1.

BELUIZDAD – MAMELODI SANDAUNS, 21.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Mamelodi Sandauns je zreo za drugu titulu Lige šampiona u klupskoj istoriji. Ove godine izgleda izuzetno moćno, titulu je rutinski odbranio, pa sada može potpuno da se posveti međunarodnom takmičenju. Bio je prvi u grupi sa desetostrukim osvajačem Al Ahlijem, što dovoljno govori o njegovoj zrelosti. Sada, prva prepreka u nokaut fazi biće mu najbolji tim Alžira, Beluizdad. Neće biti lako, pogotovo u gostima, pošto je Beluizdad tvrda ekipa, koja je bila druga u grupi sa Esperansom, Zamalekom i Al Mereihom, sa 10 osvojenih bodova i gol-razlikom 4:2. Kod kuće je ove sezone izgubio samo od Esperansa (1:0), u prvenstvu nema nijedan poraz. Mamelodi je gostovao Beluizdadu u februaru 2021. godine, u grupnoj fazi LŠ i tada je slavio sa 5:1. Posle toga su se Alžirci osvetili u Pretoriji, pobedili su sa 2:0, te su obe ekipe prošle dalje


tagovi

AfrikaAfrička Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara