©Reuters
©Reuters

Ajaks ipak nije PSV: Rendžers pregažen na povratku u Ligu šampiona sanjanom 12 godina

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.09.22. | 20:37

Prvak Holandije rutinski i ubedljivo savladao škotskog predstavnika (4:0)

Rendžersov san sanjan i iščekivan 12 godina pretvorio se večeras na Johan Krojf areni u košmar. Četa Alfreda Šrojdera bez milosti je dočekala šampiona Škotske i rutinskom pobedom otvorila takmičenje u grupnoj fazi lige šampiona (4:0).

Dve nedelje nakon pobede u Holandiji vredne plasmana u elitno društvo Rendžers se vratio na mesto zločina, doduše umesto u Ajndhovenu ovaj put je gostovao u Amsterdamu, a za razliku od PSV-a, koji je poklekao, Ajaks je na surov i dominantna način savladao škotski klub.

Izabrane vesti

Peto uzastopno učešće u grupnoj fazi lige šampiona kopljanici su dočekali u novom ruhu, bez Ten Haga na klupi i Antonija, Martineza, Gravenberga, Mazrauija, Alea, Onane i Taljafika u igračkom kadru, međutim novi Ajaks, predvođemn od strane Šrojdera i pojačan novajlijama na čelu sa Bergvajnom, Okamposom, Basijem i Brobijem, već na prvom evropskom koraku potvrdio je da će biti u najmanju ruku jednako neugodan rival kao i prethodnih sezona.

Snagu holandskog šampiona prvi je na svojoj koži osetio Rendžers koji je poklekao već u 17. minutu posle kornera koji je izveo Stiven Berghuis. Holandski vezista uputio je udarac iz ugla u peterac rivala gde je Edson Alvarez iskoristio uspavanu reakciju čuvara i neometano glavom poslao loptu u mrežu gostiju.

Ovosezonski prvensc Meksikanca nagovestio je sjajno veče domaćina, a sve nade gostiju potpuno su ugaila dva gola Ajaksa u samo 105 sekundi. Prednost Kopljanika u 32. minutu zatresao je Berghuis koji je iz srca šesnaesterca uputio udarac, alopta je na putu do gola pogodila Džejmsa Sandsa, promenila smer i prevarila golmana Rendžersa. Mreža iza leđa Džona Meklafina praktično se još nije smirila, a tim iz Amsterdama ponovo je naterao rivala da krene sa centra i to zahvaljujući individualnoj bravuri Mohameda Kudusa. Ofanzivac rodom iz Gane demonstrirao je na najbolji način brzinu, prodorom po levom boku u prašini ostavio Džejmsa Tavernijera i impresivan slalom ukrasio neodbrnjivim udarcem u dalji ugao.

Rival u nokdunu i sa tri gola zaostatka nije uspevao da nađe način da odgovori domaćinu, a imajući u vidu odnos snaga mogaso je čak i da bude zadovoljan što je na pauzu otišao sa samo tri lopte u mreži s obzirom na to da je Dušan Tadić u 44. minutu uputio odličan udarac, ali je golman škotskog kluba odličnom intervencijom sprečio reprezentativca Srbje da golom ukrasi jubilarnu 50. evropsku utakmicu u dresu Ajaksa.

Pauza uoči nastavka susreta dobro je došla gostima koji su makar delimično uspeli da se oporave od niza udaraca zadobijenih u prvom pluvremenu, te je Rendžers u nastavku najzad pokazao zube. Uspeli su Škoti da u jeku ofanzive i zatresu mrežu rivala, međutim preciznom udarcu Borne Barišića u 71. minutu prethodio je ofsajd Rajana Kenta te je gol opravdano poništen, a Škoti su ostali i bez počasnog pogotka.

Spušten gard Rendžersa u 80. minutu Ajaks je kasznio još jednim golom, a u strelce se upisao Stiven Bergvajn ovosezonsko pojačanje iz Totenhema koje je postigao osmi gol na sedam utakmica u novoj sredini i potpisao ubedljivu pobedu te će u sjajnoj atmosferi dočekati naredno kolo i gostovanje Liverpulu na Enfildu..

Sa druge strane, Rendžersu ostaje da do naredne nedelje popravi mnogo toga kako bi imao pravo da se na svom terenu protiv Napolija nada prvim bodovima u Ligi šampiona nakon 12 godina.

AJAKS - RENDŽES 4:0 (3:0)

/Alvarez 17, Berghuis 32, Kudus 33, Bergvajn 80/

Sudija: Tobias Štiler (Nemačka)

Žuti karton: Džek

AJAKS (4-3-3): Pasver - Renš, Timber, Basi, Blind (od 81. Bas) - Berghuis (od 81. Klasen), Alvarez (od 88. Sančez), Tejlor - Tadić, Kudus (od 88. Brobi), Bergvajn (od 81. Okampos).

RENDŽERS (4-2-3-1): Meklafin, Tavernijer (od 46. King), Goldson, Sends, Barišić - Rajt (od 46. Matondo), Lundstram - Tilman (od 46. Džek), Kamara (od 78. Dejvis), Kent - Čolak.

GRUPA A

Ajaks - Rendžers 3:0 (3:0)

/Alvarez 17, Berghuis 32, Kudus 33/

Napoli - Liverpul u toku



tagovi

Glazgov RendžersRendžersLiga šampionaAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara