©Reuters
©Reuters

Ajaks najzad proradio i u Evropi, Brajton u 88. minutu slomio Marselj

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.12.23. | 22:58

Holandski klub ostvario prvu pobedu u Ligi Evrope (3:1) i tako izborio treće mesto u grupi i proleće na međunarodnoj sceni

Početak sezone delovao je košmarno za Ajaks. Klub iz Amsterdama, u uvodnim kolima prvenstva režirao je najgori start ikada, a daleko ispod očekivanih bili su i rezultati u Ligi Evrope. Kasno buđenje Kopljanika donelo je znatno bolju sliku pred kraj jeseni, a večerašnja pobeda nad AEK-om (3:1), prva u gupnoj fazi ove sezone, ostavila je holandski klub na međunarodnoj sceni i tokom proleća.

Požar u prvenstvu je ugašen, dno tabele miljama je daleko, ali i lider PSV, te Ajaksu sledi da u narednom periodu spasi što se spasti može. Istovremeno pobeda nad gostima iz Atine predstavljala je dodatni vetar u leđa za Kopljanike koji su tako, posle tri vezana Evropska poraza, stigli do plena vrednog proleća u Ligi konferencije.

Izabrane vesti

Vođstvo domaćinu doneo je Čuba Akpom koji je bio najviši na skoku posle kornera u petom minutu i nagovestio rasplet koji je usledio. Radost Holanđana međutim trajala je samo šest minuta, a pokvario je Levi Garsija golom takođe posle prekida. Reprezentativac Trinidada i Tobaga bio je najspretniji pred golom rivala i na centaršut Elijasona iz slobodnog udarca sa desnog boka je režirao izjednačenje.

Nerešeni rezultat međutim bio je na snazi samo devet minuta, a goleadu je nastavio Kenet Tejlor. Perspektivni Holanđanin ponikao u školi Kopljanika iskoristio je loptu u prostor Hata, dok je tačku na susret stavio Čuba Akpom drugim golompotpisavši tako u 56. minutu konačnih 3:1.

Istovremeno, sa u Grupi B vodila i bitka za prvo mesto između Brajtona i Marselja, a ceo plen domaćinu i privilegiju lidera doneo je Žoao Pedro u 88. minutu (1:0). Tim Roberta de Zerbija je motivisan imperativom pobede bio konkretniji rival, međutim nije uspevao da nađe put do mreže francuskog kluba sve do završnice utakice i pogotka Brazilca na asistenciju Grosa.

Brajton je tako, sa13 bodova, završio grupnu fazu na prvoj poziciji kao i preostala dva predstavnika Premijer lige Liverpul i Vest Hem. Čekićari su takođe lidersku poziciju overili u direktnom susretu u 6. kolu, savladavši Frajburg 2:0. Pobedu je u 14. minutu najavio Kudus, a u 42. overio Alvarez.

LIGA EVROPE - GRUPA B

Ajaks - AEK 3:1 (2:1)

/Akpom 5, 56, Tejlor 20 - Garsija 11/

Brajton - Marselj 1:0 (0:0)

/Žoao Pedro 88/



tagovi

Olimpik MarseljLiga EvropeAjaksBrajtonAEKAEK Atina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara