Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Ajaksov "suvi" februar i Fajenordova mobilizacija

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.02.24. | 12:17

Kopljanici i Roterdamersi veliki favoriti u 22. kolu Eredivizije

U duelu sa Utrehtom, Tvente će pokušati da potvrdi treću poziciju na tabeli Eredivizije i ujedno izvrši pritisak na drugo mesto koje zauzima Fajenord. Tim iz Roterdama će upotpuniti nedeljni program utakmicom protiv RKC-a koji se bori za opstanak, dok će Ajaks nastojati da popravi raspoloženje posle neuspešnog nastupa u četvrtak protiv Bode Glimta u Ligi Konferencije kada mu NEC stigne na noge...

Devet bodova je minus Ajaksa posle 21 odigranog kola u odnosu na trećeplasirani Tvente, koji je na mestu koje garantuje plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona za sledeću godinu. Ako amsterdamski gigant namerava da teži ovom cilju, treba da se oporavi posle slabije serije rezultata, ako u rezime uvrstimo i Ligu Konferencije.

Izabrane vesti

Ajaks se u četvrtak dugo mučio u duelu sa ekipom iz surovih predela Norveške. Na kraju, može da se raduje što je izvukao bar nerešen rezultat pred revanš sa Bode Glimtom. Kraj meča je za Kopljanike bio sjajan.

"Bila je to veoma teška utakmica", ocenio je Džon van et Šip, glavni trener de Godenzonena. "Protivnik je bio veoma dobar u odbrani i čekao je da napravimo greške. Sigurno nismo odigrali najbolje".

14.30: (1,48) Ajaks (4,60) NEC (6,25)

Za Ajaks je do sada februar bio "suv". Remi sa PSV-om, suverenim liderom holandske lige, ne može se smatrati velikim neuspehom, ali poraz prošlog vikenda u Herenvenu već jeste. Možda je neuspeh iz Frizije naknadno uticao i na nastup na evropskoj sceni.

"Kada smo izgubili loptu, Bode je odmah krenuo napred. Znali smo to, ali nismo imali pravi odgovor. Kada se tako nešto desi, morate da faulom prekinete akciju istog trenutka. Ali niko ništa nije radio, svi su samo gledali", dodao je kormilar Ajaksa.

Gosti iz Najmegena, pomalo neočekivano, prošli put nisu bili na visini zadatka na gostovanju RKC-u, ali su generalno među najboljima koje Eredivizija trenutno nudi. NEC teži plasmanu u postsezonski plej-of za evropske kupove, a u KNVB Bekeru, tim trenera Rodžijera Mejera je već prošao među najbolja četiri. Ajaks definitivno ne treba da potcenjuje ovog protivnika, ne u kontekstu sopstvenih poslednjih rezultata.

16.45: (1,10) Fajenord (11,0) RKC (18,0)

Branilac titule Fajenord je poslednjih nedelja morao da se nosi sa veoma zahtevnim rasporedom, pošto je pored prvenstvenih utakmica izborio plasman u polufinale Kupa Holandije, a u četvrtak je odigrao i izbalansiranu utakmicu u plej-ofu za osminu finala Lige Evrope sa italijanskom Romom 1:1. Sada, posle nekoliko dana, pokušaće da mobiliše svoje snage, jer ga u Erediviziji čeka okrepljeni RKC Valvajk.

Tim koji predvodi trener Arne Slot je u dosadašnjoj 21 utakmici sakupio solidnih 49 bodova i drugi je, pet poena ispred trećeplasiranog Tventea, ali zaostaje za moćnim PSV-om ogromnih 13 koraka i biće mu zaista teško da nadoknadi ovaj deficit. Trenutno Fajenord nema poraz u sedam takmičarskih duela zaredom, a poslednji put na ligaškoj sceni igrao je gradski derbi sa Spartom i radovao se sa 2:0.

Dok roterdamski gigant stremi ka odbrani titule, RKC ima potpuno suprotne brige. Do sada je igrao neujednačeno tokom cele godine i sa 18 bodova je na 16. mestu, sa tri boda zaostatka od petnaestoplasiranog Ekscelziora. U prošlom kolu tim iz Valvajka je prekinuo post na osam uzastopnih duela u holandskoj eliti, pošto je iznenadio energični NEC sa 2:0.

EREDIVIZIJA – 22. KOLO

Petak

PSV Ajndhoven – Herakles 2:0 (1:0)

/De Jong 18, Boskalji 56/

Subota

Fortuna Sitard - AZ Alkmar 1:2 (1:0)

/Kordoba 18 - Pavlidis 63, De Vit 90/

Sparta - Ekscelzior 4:2 (2:2)

/Vershuren 24, Lauritsen 31, 75, Brim 90 - Pjeri 11, Dajvestajn 16/

Herenven - Go Ahed 0:2 (0:0)

/breum 56, Edvardsen 90/

Zvole - Almere Siti 0:1 (0:0)

/Robinet 69/

Nedelja

12.15: (1,62) Tvente (3,80) Utreht (5,80)

14.30: (1,48) Ajaks (4,60) NEC (6,25)

14.30: (1,67) Vitese (3,70) Volendam (5,50)

16.45: (1,10) Fajenord (11,0) RKC (18,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaAjaksFajenordRKCNEC

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara