Mohamed Salah i Luka Modrić (©Reuters)
Mohamed Salah i Luka Modrić (©Reuters)

Akapela pevanje na liturgiji u hramu fudbala: Šteta što Bog ne može obojici da oprosti

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.02.23. | 12:28

Liverpul bi da zaceli rane iz dva finala Lige šampiona, Real će ionako čekati revanš

Niko nije rekao fudbalerima Real Madrida, mada mogu da računaju da već gube. Iz tog hrama malo ko je živu glavu izvukao. Nema većeg kluba od kraljevskog, ali nema ni većeg doprinosa navijača u evropskom fudbalu od onog sa tribina Enfilda, mitskog stadiona na kome Crveni, čak i u lošim sezonama, izgledaju uverljivo.

Pitajte Žozea Murinja koji mu je najteži poraz u karijeri i budite sigurni da neće priznati, ali će ga mučiti ono kad je Luis Garsija dirnuo loptu tako da ni najsavremenije tehnike nisu sigurne je li prešla crtu; zamislite razočaranje igrača Borusije iz Dortmunda koji su pre sedam godina imali prolaz sve do nadoknade kad je jedna od najvećih kiksara u svetu fudbala u poslednjoj deceniji u liku Dejana Lovrena prokrčio put ka kasnijem finalu Lige Evrope; setite se kako su Leo Mesi i njegovi sapatnici iz Barselone pozeleneli od muke pošto je naspram njih Divok Origi izgledao kao da je obukao kopačke Kristijana Ronalda, a nikad pre ni posle toga nije izgledao kao moćan napadač... Setite se krika „You beauty“ pošto je Stiven Džerard poslao projektil u mrežu Olimpijakosa i još niza situacija koje Liverpul čine boljim nego što istinski jeste.

Izabrane vesti

Zbog tog urlika oduševljenja pre nego što utakmica počne, zbog toga što i sudije krše tajming početka mečeva Lige šampiona samo da bi se završila najlepša klupska himna na svetu, Englezi imaju pravo da se nadaju da će u prvoj utakmici osmine finala (21.00, TV Arena Premium 1) steći prednost. Jedan, dva ili više razlike, manje je važno, samo je bitno da odu u Madrid sa kapitalom, pa da onda na mestu gde važe drugačija pravila – ili jednaka onim kao za Liverpul na Enfildu, u šta smo se uverili prošle godine na susretima sa Pari Sen Žermenom, Mančester Sitijem i Čelsijem – urade ono što nisu letos.

21.00: (2,45) Liverpul (3,50) Real Madrid (3,05)

Za Liverpul je ovo više od utakmice. Jedina šansa da ulepša razočaravajuću sezonu na koncu koje je pitanje da li će se opet domoći evropskog fudbala. Da vrati dug rivalu koji ga nije nadigrao, naprotiv, ali jeste savladao u majskom finalu u Sen Deniju. Tad je imao sve, periode kvalitetnije igre, zrelije šanse (Sadio Mane, Mohamed Salah), osim rešenja za Tiba Kurtou. Taj dug se naslonio na glavnicu iz Kijeva, jer je i finalu 2018. poražen mada je pitanje šta bi se desilo da među stativama nije bio tragičar Loris Karijus... Bila je i eliminacija iz četvrtfinala Lige šampiona u doba korone, samo je teško do podvesti pod normalne okolnosti, jer se igralo pred praznim tribinama.

ZNANJE I OSEĆAJ MOGU DA SE ISPLATE!

Ovog utorka će biti krcate i štagod ko mislio, one stvarno igraju. Čak su se Španci – od kojih neki baš bliski sa Realom, Fernando Morijentes, Rafael Benites – koji su iskusili povezanost sa Liverpulom slatkorečivo podsetili vremena na Enfildu i na osnovu njihovih svedočenja za Marku jasno šta znači domaći teren.

Na tom stadionu, više nego na bilo kom drugom, okruženje utiče na rezultat“, smatra Antonio Nunjes nekada krilni fudbaler koji je baš iz Reala otišao u Liverpul 2005, dok njegov zemljak Alberto Riera dodaje: „Tri, četiri minuta pre početka meča, primetite da se se himna peva akapela. Čak i sudija čeka da se završi pre nego što označi start. Fernando Tores i ja smo obožavali da je slušamo. Tad zaboraviš na sve, samo uživaš“.

Čak je i Johan Krojf, jedan od najprepoznatljivijih evropskih fudbalera svih vremena, rekao da mu je podilazila jeza dok je slušao taktove pesme „ You'll never walk alone“, dok Marka nadahnuto opisuje ovaj klasik kao „Liturgiju“, jer Enfild jeste hram fudbala. A malo je takvih rivalstava kao što su izgradili Liverpul i Real. Počev od prvog, takođe u pariskom finalu, samo 1981. kad je Alan Kenedi doneo Crvenima treću od šest titula prvaka Evrope.

Vremena se jesu promenila, ne i uticaj publike na ono što se dešava na terenu. Najveći problem Liverpula može da bude što naspram sebe ima igrače koji su protokom vremena postali isto ono što i Crveni pre nekoliko godina na Ostrvu. Mentalna čudovišta.

Jer, Real i kad ne igra dobro, često nađe način da preživi. Ili da se vrati u Madrid sa rezultatom koji mu ostavlja šanse da prođe. Za njega ne postoji nenadoknadivo.

Ako je Liverpul večeras blagi favorit, onda će to sastav Karla Ančelotija biti u revanšu. Ne samo zbog efekta stadiona „Santjago Bernabeu“, već i sjajnog tima, iako će mu u prvom susretu nedostajati Toni Kros, Ferlan Mendi i Oreljan Čaumeni. Real ovim duelom počinje mesec i po horora u kome će već za vikend dočekati Atletiko u gradskom derbiju, igrati triput sa Barselonom (dvaput u polufinalu Kupa kralja), zahtevni utakmicu na „Viljamarinu“ sa Betisom, revanš sa Crvenima...

Kao što se Liverpul odavno oprostio od trke za titulom, tako i Real pažnju više usmerava na omiljeno takmičenje, jer mu je Barselona pobegla i Primeri i teško da može da je stigne. Ionako je osvojio pet od poslednjih devet finala. Kad počnu utakmice Lige šampiona onda sat drugačije otkucava, kao da je podešen u Madridu. Čak se čini da je rezultatskiu krizu prevazišao, jer je nedavno osvojio titulu prvaka sveta, a našao način da dobije utakmice na kojima nije blistao. Kao u Pamploni.

Zato je ovaj susret u hramu fudbala jednima prilika za oprost grehova (tek osmo mesto u Premijer ligi, a već je eliminisan iz FA i Liga kupa); drugima šansa da shvate koliko su grešili u bliskoj prošlosti (poraz u finalu Superkupa Šanije, zastajkivanja u Primeri).

Bog jeste darežljiv i nekome će oprostiti. Šteta što ne može obojici.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

Utorak

21.00: (3,25) Ajntraht Frankfurt (3,40) Napoli (2,35)

21.00: (2,45) Liverpul (3,50) Real Madrid (3,05)

Sreda

21.00: (1,80) Inter (3,60) Porto (5,20)

21.00: (5,00) RB Lajpcig (3,70) Mančester Siti (1,80)

Utorak (14. februar)

Milan - Totenhem 1:0 (1:0)

/Dijaz 7/

Pari Sen Žermen - Bajern Minhen 0:1 (0:1)

/Koman 53/

Sreda (15. februar)

Klub Briž - Benfika 0:2 (0:0)

/Žoao Mario 51pen, Neres 88/

Borusija Dortmund - Čelsi 1:0 (0:0)

/Adejemi 63/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Real MadridLiverpulLiga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara