Viktor Osimen i Hviča Kvarachelija (©Reuters)
Viktor Osimen i Hviča Kvarachelija (©Reuters)

Pred Ajntrahtom težak zadatak - da zaustavi napad Maradoninih sledbenika iz Napulja

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.02.23. | 12:49

Napoli poput mašine koja radi punom parom stiže u Frankfurt na prvi meč osmine finala Lige šampiona

Pobednik prošlogodišnje Lige Evrope ima veoma zahtevnog protivnika na startu nokaut faze Lige šampiona. U Frankfurt dolazi Napoli, čija bi ofanzivna snaga trebalo da značajno testira sposobnosti i kvalitete domaćeg Ajntrahta. Stadion Dojče Bank Park obećava uzbudljiv spektakl (21.00).

Domaći tim bi voleo da se nadoveže na jedino dosadašnje iskustvo koje ga vezuje za Partenopeje. Pre bezmalo tri decenije, 1994. godine, dva kluba su se sastala u osmini finala Kupa UEFA i nemački tim je bio uspešniji. Oba meča je dobio sa po 1:0, što je u trenutnoj konstelaciji malo verovatna opcija. Vrlo malo timova može da sačuva mrežu protiv Napolija ove sezone. U ovoj kalendarskoj godini u tome je uspeo samo Inter, koji je takođe pobedio sa 1:0. Ali, ta situacija je stara više od mesec i po dana.

Izabrane vesti

Ajntraht ima mnogo konkretnijeg iskustva sa ovim, jer poslednji put nije uspeo da napravi iskorak u meču u pretposlednjem kolu rasporeda Bundeslige kada se suočio sa Kelnom. I to je bio veoma neuspešan duel sa stanovišta Ajntrahta, jer je njegov golman Kevin Trap primio tri gola. Na sreću, izabranici trenera Olivera Glaznera brzo su se oporavili i izborili pobedu u narednoj rundi. Kolo Muani je pogodio metu i uz Fridlov autogol to je bilo više nego dovoljno za Verder iz Bremena.

21.00: (3,25) Ajntraht Frankfurt (3,40) Napoli (2,35)

Da li bi to bilo taman za četu iz Napulja, drugo je pitanje.

"Nema sumnje da je Napoli najbolji tim u Seriji A. Igra zaista dobro i nema mnogo slabosti, tako da će to biti izuzetno teška utakmica za nas. Ali prošle godine smo osvojili Ligu Evrope, iako je malo ljudi verovalo u nas. Tako da smo uvereni da možemo da pobedimo i Napoli i u tom duhu se spremamo za meč", ocenio je vezista nemačkog tima Daiči Kamada.

Napoli u Nemačku stiže kompletan, bez ijednog izostanka bitnog igrača. Domaćima će nedostajati samo Dina Ebimbe. Ipak, Hasebe, Jakić i Smolčić moraju da obrate pažnju na kartone, jer su u opasnosti da propuste revanš.

Ajntraht iz Frankfurta će učestvovati u osmini finala Lige šampiona u utorak uveče kao ukupno 11. predstavnik Bundeslige, čime će najjači rang zemlje Pancera postaje jedina liga sa više od deset različitih timova u ovoj fazi takmičenja. Naravno, aktuelnio pobednik Lige Evrope sada želi da nastavi da leti visoko.

Orlovi su već bili u komplikovanoj Grupi D sa Totenhemom, Sportingom iz Lisabona i Olimpikom iz Marselja, i nisu bili baš usijani kandidati za plasman u nokaut fazu. Naročito posle prvog duel i poraza od lisabonski Lavova u Frankfurtu je delovalo da će se procene većine stručnjaka obistiniti, međutim, Ajntraht je potom osvojio 10 od mogućih 15 poena i kao drugoplasirani se našao među 16 najboljih timova Evrope.

ZNANJE I OSEĆAJ MOGU DA SE ISPLATE!

Samo pod Glaznerom, Orlovi su izgubili dve od ukupno 19 takmičarskih utakmica u Ligi Evrope i Ligi šampiona - 10 pobeda, sedam remija - pri čemu je 0:3 protiv Sportinga ujedno bio i jedini internacionalni poraz kod kuće u poslednjih devet evropskih utakmica kod kuće. Poređenja radi, u Bundesligi, gde je Diva sa Majne slavila u sedam od 11 utakmica na domaćem terenu u sezoni 2022/2023, tri okršaja su izgubljena na Dojče bank parku.

Spaletijev Napoli zaista liči na nezaustavljivu mašinu koja ne može ni značajno da se pokoleba. U poslednja tri duela postigla je osam golova i nije primila nijedan. Partenopeji su pobedili u 20 od 23 prvenstvenih susreta i imaju 15 bodova prednosti na čelu Serije A ispred prvog pratioca Intera.

Napoli je iznova i iznova bio najbliži pratilac dugogodišnjeg šampiona Italije Juventusa, ali nikako nije uspevao da pretekne Bjankonere. Zauzvrat, osvajač Kupa UEFA 1989. bio je redovan gost evropskih takmičenja, ali Partenopeji nisu umeli da postignu impresivne uspehe u poslednjoj deceniji. U Ligi šampiona Napoli se tri puta plasirao u osminu finala, što je uvek bila poslednja stanica. U međuvremenu, u Ligi Evrope je stigao do polufinala 2015. i četvrtfinala 2019. godine.

Oslanja se Lučano Spaleti uglavnom na dvojac Viktor Osimen - Hviča Kvarachelija, koji je kombinovano postigao 28 golova i dodao još 15 asistencija. Napolijev prvi skudeto od 1990. i vremena slavnog Dijega Maradone je, zapravo, neizostavan. I u premijernoj klasi, Azuri su sa 15 od 18 osvojenih bodova obezbedili pobedu u svojoj grupi, gde su za rivale imali Liverpul, Ajaks i Rendžers. Nijedan tim nije postigao više pogodaka u grupnoj fazi Lige šampiona ove sezone od Napolija - 20.

AJNTRAHT - NAPOLI, 21.00

Stadion: Dojče bank park

Sudija: Artur Soares Dijas (Portugalija)

Ajntraht (3-4-2-1): Trap - Smolčić, N'Dika, Tuta - Buta, Kamada, Sou, Maks - Lindstrem, Gece - Kolo Muani

Napoli (4-3-3): Mere - Di Lorenco, Kim, Rahmani, Mario Rui - Lobotka, Angisa, Zjelinski - Lozano, Osimen, Kvarachelija

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

Utorak

21.00: (3,25) Ajntraht Frankfurt (3,40) Napoli (2,35)

21.00: (2,45) Liverpul (3,50) Real Madrid (3,05)

Sreda

21.00: (1,80) Inter (3,60) Porto (5,20)

21.00: (5,00) RB Lajpcig (3,70) Mančester Siti (1,80)

Utorak (14. februar)

Milan - Totenhem 1:0 (1:0)

/Dijaz 7/

Pari Sen Žermen - Bajern Minhen 0:1 (0:1)

/Koman 53/

Sreda (15. februar)

Klub Briž - Benfika 0:2 (0:0)

/Žoao Mario 51pen, Neres 88/

Borusija Dortmund - Čelsi 1:0 (0:0)

/Adejemi 63/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaAjntrahtAjntraht FrankfurtNapoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara