AFP
AFP

Arogantna i moćna "firma" ugašena u 90+3, bela buržoazija zavijena u crno (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.04.24. | 16:38

Brendbi dobio vreli derbi na Parkenu i pomogao budućem šampionu Srbije

Renesansa lepota, sofisticiranost, bogata istorija, kule od cigala i romantične ulice s kaldrmom - idila u najosnovnijim predrasudama. Postoji nešto vraški privlačno u situacijama kada se bajkoviti gradovi i samo naizgled hladniji narodi transformišu u ljude vrele krve, spremne da preplave stadione i pokažu drugačiju stranu. Jedan od takvih gradova je i Kopenhagen. Kada se Brendbi i Kopenhagen sukobe, desetine hiljada pripadnika jednog na prvi pogled mirnog naroda poprimaju odlike južnoameričkog temperamenta, a ni duel odigran na drugi dan katoličkog Uskrsa nije bio izuzetak.

Brendbi je trijumfovao u najvećem državnom derbiju protiv Kopenhagena 2:1 posle preokreta u drugom poluvrmenu, a gol vredan zavijanja Parkena u crno i probijanja na lidersku poziciju danske Supelrige dao je surinamski internacionalac i bivši član Ajaksa Šon Klajber u trećem minutu nadoknade. Od ovakvog ishoda korsit bi mogla da ima Crvena zvezda ukoliko osvoji titulu(u zavisnosti ko osvoji titulu), kojoj je je u interesu da Kopenhagen ne bude šampion. To je jedan od preduslova da crveno-beli (ako osvoje titulu) proslave direktan plasman u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Navijači Brendbija sa istorijskog aspekta sagledavano doživljavaju Kopenhagen kao jednu veliku arogantnu firmu, osnovanu tek pre tridesetak godina, arogantnu i opijenu finansijskom stabilnošću, dok je žuti tim bio na ivici bankrota, pridigao se i poslednjih sedam, osam godina ponovo postao konkurentan takmac u borbi za trofeje. Ideološke i klasne razlike odvajaju dva najveća rivala na Jilandu, a Brondbijevi navijači koriste svaku priliku da se naslade neuspesima belog rivala, toliko retkih na domaćiim frontovima. Urbani deo grada, uži centar, prostim rečnikom Buržoazija - pripada belom delu Kopenhagena, dok je radnička klasa naklonjena žutom.

Ulivao je Kopenhagen strah u kosti svim konkurentima u danskoj ligi igrama u Ligi šampiona prethodne jeseni, prošao grupu ispred Galatasaraja i Mančester Junajteda i časno položio oružje pred Sitijem u osmini finala. NIje to nimalo zaplašilo Brendbi, notorno naelektrisani tim u susretima sa omraženim rivalom.

Meč je prekinut već u drugom minutu zbog zasipanja terena bakljama i dimnim bombama, a nastavljen je tek 20 minuta kasnije. Kopenhagen je poveo u 42. minutu (što je suštinski bio 22. minut realne igre) golom Petera Ankersena. Jedan od igrača sa najvećim stažom u klubu elegantno je primio pas Lukasa Leragera i filigranski preciznim udarcem iskosa sa desetak metara savladao ne baš najbolje postavljnog golmana Patrika Penca.

Nije Brendbi pokazivao naznake da je kadar da kontinuirano plaši domaćina, ali ispostavilo se da to danas nije ni bilo potrebno. Svoje dve velike prilike tim Jespera Serensena je iskoristio. Najlepši gol viđen je u 69. minutu, kada je Japanac Juito Suzuki uposlio Matijasa Kvistgardena, a mladi reprezentativac Danske je driblingom izlomio kičmu protivničkih štopera i pogodio rašlje Grabarinog gola. Nagoveštaj da je 22-godišnjak isitinski materijal za onaj čuveni izraz "sledeća velika stvar" ...

Kopenhagen je kasnije imao još jednu veću propuštenu priliku, a u trećem minutu nadoknade usledio je šok. Jakob Rasmusen išao je na sve ili ništa, ubacio loptu u šesnaesterac i uposlio Klajbera. Bivši igrač Ajaksa i Utrehta zakucao je loptu sa osam, devet metara i doneo ogromna tri boda Brendbiju. Za ekstazu koja će trajati do jutra.

Brendbi je posle 23. kola lider sa dva boda više od Mitjiland, a pet od Kopenhagena. Tek predstoje ogromne borbe na Jilandu.



DANSKA - 23. KOLO

Kopenhagen - Brendbi 1:2 (1:0)

/Ankersen 42 - Kvistgarden 69, Klajber90+3/



tagovi

Kopenhagen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara