Markinjos (twitter©Arsenal)
Markinjos (twitter©Arsenal)

Arsenal sanja o novom Martineliju: Potpisao brazilski low-cost tinejdžer, FIFA pomogla

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.06.22. | 18:09

Markinjos plaćen Sao Paulu samo 3.500.000 evra

Nije redak slučaj da mladim Brazilci kada se otisnu na evropsko tlo i potpišu za nekog velika iz liga petice ne uspeju odmah da se nametnu i pokažu zašto su baš oni izabrani. Trebalo je vremena i Realovoj papreno plaćenoj brazikskoj dečurliji Vinisujusu i Rodrigu vremena da nadođu i počnu da pravdaju desetine miliona evra uloženih u njihove transfere.

U slučaju Arsenala, ni Gabrijel Martineli nije odmah počeo da rešeta mreže (doduše plaćen je znatno manje od Realovog dvojca), ali je prethodna sezona pokazala da je ozbiljno dobio na zrelosti i da se 7.100.000 evra investiranih 2019. godnine u njegov dolazak iz Ituana počelo da se isplaćuje. Martinelija Transfermarkt danac ceni 38.000.000 evra, a Tobžije se nadaju da transfer koji su danas ozvaničili predstavlja novi pogodak i da će Markinjosova vrednost u narednim godinama ići na nekoliko desetina miliona evra.

Izabrane vesti

Naime, Arsenal je za 19-godišnje desno krilo platio Sao Paulu svega 3.500.000 evra. Low-cost varijanta izvedena je budući da je Markinjos sa 16 godina potpisao petogodišnji ugovor koji se kosi sa pravilima Fife. Krovna organizacija svetskog fudbala ne dozvoljava maloletnicima da parafiraju ugovore trajanja više od tri godine, što bi značilo da je postojala objektivna mogućnost da tinejdžer ovog leta postane slobodan igrač. Na prvi pogled Trikolori su dali talentovanog ofanzivca dosta ispod realne vrednosti, ali s obzirom na okolnosti, može se reći da su sve tri strane na kraju zadovoljne.

"Počastvovani smo što smo kompletirali transfer Markinjosa iz Sao Paula kojeg smo pratili već neko vreme. Sa 19 godina, još je vrlo mlad, tako da je on igrač za budućnost. Radujemo se što će nam se pridružiti u predsezoni i nastaviti da raste i da se razvija sa nama", rekao je sportski direktor Arsenala Edu.

Markinjosa je u vatru bacio Ernan Krespo koji je prošle godine počeo da mu daje šansu u prvom timu Sao Paula. Od tada je uspeo da sakupi 41 nastup, četiri gola, tri asistencije. Učinak koji ne deluje nimalo impresivno, mada se mora uzeti u obzir da je na većini mečeva šansu dobija u završnici i da je za brazilskog velikana odigrao svega 1.423 minuta.

Čak i da se Markinjos u međuvremenu ne snađe u Arsenalu, zbog simboličnog obeštećenja neće se smatrati velikim promašajem. Martinelijev primer je Tobdžije svakako naučio strpljenju budući da je u prve dve sezone upisao pet golova i asistenciju u Premijer ligi, a da je u minuloj u šest navrata i postizao i nameštao golove. A nije da nema sličnosti između dva Brazilca. Obojica su po vokaciji krila koja mogu da posluže i u špicu, a slično su i vredeli po dolasku na Emirejts - Martineli 5.000.000 evra, a Markinjos 7.000.000.

U prvoj sezoni od novopečenog pojačanja niko ne očekuje minutažu ili golove u Premijer ligi, ali bi Markinjos šansu mogao da traži kroz neki od kupova. On je drugo poјаčanje Arsenala ovog leta pošto je već stigao Met Tarner, golman plaćen Nju Ingland Revolušnu 6.360.000 evra.


tagovi

ArsenalSao PauloMarkinjos

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara