(©Reuters)
(©Reuters)

Arsenal spreman za lov na Svrake, Njukasl protiv krize i tradicije

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.01.21. | 10:18

Nedavni rivali u FA kupu priželjkuju sličan ishod, svako iz svoje perspektive

Drugi put u devet dana Arsenal će ugostiti Njukasl uz želju da znatno lakše nego što je to učinio u FA kupu stigne do novog slavlja. Susret u najmasovnijem engleskom takmičenju londonski tim je uspeo da reši tek u produžecima, pošto su mreže nakon 90 minuta ostale mirne. Otpor rivala slomio je Smit Rou, a tačku je stavio Pjer Emerik Obamejang (2:0).

Oba tima su između dva susreta odigrala premijerligaške utakmice, a dueli sa Kristal Palasom i Šefild Junajtedom uticali su da boljke isplivaju na površinu.

Izabrane vesti

Susret u okviru FA kupa, ali i utakmica sa Kristal Palasom (0:0) potvrdili su da Tobdžije imaju problema sa ofanzivom, te će iz te perspektive poseban fokus večeras biti na Pjeru Emeriku Obamejangu.

Napadač londonskog kluba od septembarskog parafa na novi ugovor kojim je dogovorio nedeljnu zaradu od 280.000 evra mesečno, postigao je samo dva premijerligaška gola, međutim susret u kupu po tradiciji je doneo buđenje napadača iz Gabona koji je na ovoj pozornici u četiri susreta postigao šest golova.

Ipak, Auba je mrežu rivala zatresao tek u završnici drugog produžetka i nakon što je Smit Rou slomio otpor Njukasla, te ostrvska javnost još vrlo kritički gleda na ovosezonska izdanja 31-godišnjeg napadača.

"Obamejang je blizu povratka u golgetersku formu. Bolji je nego pre nekoliko nedelja, čak je i na psihološkom planu znatno jači. Za njega kao i svakog napadača je teško kad ne postiže pogotke, trpeo je kritike kad god ne pobedimo, ali sad smatram da je na pravom putu i uveren sam da za njega dolaze bolji dani", istakao je Arteta uoči večerašnjeg susreta.

Španski strateg u susretu sa Kristal Palasom koji je završen bez pogodaka, zadržao je na klupi tek oporavljenog Gabrijela, te se očekuje da Brazilac večeras na Emirejtsu ponovo zauzme mesto startera, u tandemu sa Robom Holdingom. Konkurenciju u poslednjoj liniji zaoštrio je i povratak Kirana Tirnija koji se oporavio od povrede, ali će škotski defanzivac šansu čekati na klupi, s obzirom na to da Arteta gotovo izvesno neće želeti da rizikuje da u vatru stavlja još rovitog igrača. Ipak, skromne partije Mejtland Najlsa uz levu aut liniju povod su Arteti da razmišlja o rotaciji, te engleski mediji uoči susreta sa Njukaslom najavljuju Saku u ulozi levog beka od prvog sudijskog zvižduka, što bi ujedno doprinelo ofanzivnijoj igri Arsenala.

Činjenica je da su londonski topovi u prethodna dva meča uglavnom ispaljivali ćorke, Artetu primorava da posebnu pažnju usmeri na ofanzivu te se očekuje da uz Lakazeta i Obamejanga ofanzivni trio čini još i Pepe, a da im podršku u ofanzivi pruži upravo junak prethodnog susreta sa Njukaslom Smit Rov. Iza napadačkog kvarteta, konce igre gotovo izvesno će držati Partej i Džaka.

Prethodni susret večerašnjih rivala pokazao je da Arsenal nije jedini tim koji će se pitati na terenu, a važan faktor u redovima gostiju je svakako strateg Stiv Brus pred kojim je vrlo nezahvalan i težak zadatak da trgne ekipu koja je na konopcima.

Iskusni trener je pod velikim pritiskom posle serije loših rezultata oslikanih u osam uzastopnih duela bez pobede, a poraz od Šefild Junajteda dodatno je uzdrmao goste i inicirao priče o lošoj atmosferi u svlačionici.

"Nisam video ništa loše u igri protiv Arsenala i Liverpula (0:0). Verujem u tim, međutim igra koju smo prikazali protiv Šefilda je neprihvatljiva, a zašto je bilo tako morate da pitate igrače. Bomba koju smo bacili u tom duelu me je veoma razočarala. Ne snalazimo se baš najbolje kad se od nas očekuje pobeda i zato moram da preuzmem odgovornost i da se zapitam šta je to uticalo da protiv Arsenala i Liverpula budemo na visokom nivou, a da padnemo protiv Šefilda", izjavio je Brus.

Trener Njukasla na gostovanju Arsenalu neće imati na raspolaganju Rajana Frejžera koji je u samo tri minuta utakmice sa Kristal Palasom zaadio dva žuta kartona, pa će posao Svraka biti dodatno otežan, posebno ukoliko se u obzir uzme i tradicija s obzirom na to da Njukasl nije slavio u prethodnih pet susreta, a da je bodove sa Emirejtsa poslednji put odneo u novembru 2010. godine.

Naravno, zbog aktuelnih pozicija na premijerligaškoj tabeli, bodovi na večerašnjem susretu imaju poseban značaj, s obzirom na to da je Arsenal još veoma daleko od mesta koja vode na internacionalnu scenu, dok Njukaslu društvo iz opasne zone iz kola u kolo sve više diše za vratom.

PREMIJER LIGA - 18. KOLO

Subota

Vulverhempton - Vest Bromvič Albion 2:3 (2:1)

/Fabio Silva 38, Boli 43 - Pereira 8, 56pen, Adžaji 52/

Lids - Brajton 0:1 (0:1)

/Mapej 17/

Vest Hem - Barnli 1:0 (1:0)

/Antonio 9/

Fulam - Čelsi 0:1 (0:0)

/Maunt 78/

Lester - Sautempton 2:0 (1:0)

/Medison 37, Barns 90+5/

Nedelja

Šefild Junajted - Totenhem 1:3 (0:2)

/Mekgpldrik 59 - Orije 5, Kejn 40, Ndombele 62/

Liverpul - Mančester Junajted 0:0

Mančester Siti - Kristal Palas 4:0 (1:0)

Ponedeljak

21.00: (1,50) Arsenal (4,10) Njukasl (7,00)

Odloženo

Aston Vila - Everton



tagovi

Mikel ArtetaStiv BrusPjer Emerik Obamejan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara