Mikel Arteta u neverici (Foto: Reuters)
Mikel Arteta u neverici (Foto: Reuters)

Arsenalove muke: Na leto bi mogao da ostane bez napadača, a u januaru doveo štopera na kog ne računa

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.02.22. | 09:28

Jedini novajlija u zimskom prelaznom roku je malo poznati Oston Trasti

Dobro se Arsenal pojačao minulog leta, ali izgleda da u klubu nisu bili svesni da bi već narednog mogli da ostanu bez ijednog napadača u rotaciji. Nisu taj problem ni ove zime uspeli da reše, štaviše pustili su najboljeg da kao slobodan igrač pređe u Barselonu. Umesto toga, doveli su američkog defanzivca Ostona Trastija i ostavili ga u Kolorado Repidsima do narednog leta na pozajmici.

Pjer Emerik Obamejan je pred vratima Barselone. Sve je dogovoreno, prošao je lekarske preglede, iako se u jednom trenutku činilo da do transfera neće doći. Ipak, u zadnji čas došlo je do preokreta i čelnici Blaugrane su završili potrebnu papirologiju, te se uskoro očekuje i ozvaničenje. Ono što je najveće iznenađenje u celoj priči je činjenica da mu je Arsenal dao čiste papire kako bi se preselio u Kataloniju.

Izabrane vesti

Nije tako klub sa Emirejtsa ništa zaradio odlaskom doskorašnjeg kapitena, ali je makar uštedeo oko 30.000.000 evra na ime njegovih primanja. Bivši napadač Borusije Dortmund je praktično precrtan na severu Londona još početkom decembra. Skinuta mu je traka i uklonjen je iz tima nakon što je bez dozvole kluba zakasnio s povratkom iz Francuske kako bi išao da se tetovira. Imao je dozvolu da se vrati u domovinu po bolesnu mamu, ali ne i da ostane duže od dogovorenog. Posebno ne zbog tetoviranja.

Sada je i ta saga završena, Obamejan karijeru nastavlja na Kamp Nou, a Arsenal ostaje sa dvojicom napadača: Aleksandreom Lakazetom i Edijem Nketijom. Obojicu osim toga što dele poziciju u timu vezuje i činjenica da im ugovori ističi na kraju tekuće sezone.

Zasada nema nagoveštaja da će potpisivati nove saradnje. Nketiju je Kristal Palas želeo ove zime, ali svestan situacije Arsenal nije hteo da ga pusti. Teško da će ipak ostati posle isteka tekuće saradnje na Emirejtsu, a isto važi i za iskusnog Lakazeta, koji je često osporavan poslednjih godina i više puta bio dovođen u vezu sa odlaskom.

Sa skraćenom rotacijom u napadu i bez dovoljno pravih rešenja pred protivničkim golom, Arsenal će kako stoje stvari ponovo "izvisiti" za Ligu šampiona. Mančester junajted je kvalitetniji, Totenhem je doveo dva dobra pojačanja iz Juventusa (Dejan Kuluševski i Rodrigo Bentankur), dok su Čelsi, Liverpul i Mančester Siti već odmakli, a i jasno da su makar za klasu bolji od Tobdžija.

Dakle, u periodu kada klubu preti da ostane bez ijednog klasičnog centarfora, uprava je odlučila da čitav prelazni rok iskoristi za dovođenje igrača na kojeg i ne računa?!

Koliko je Arsenalu značajan transfera 23-godišnjeg Ostona Trastija - koji pritom nije još debitovao za seniorsku selekciju SAD - dokazuje i činjenica da se nije potrudio da ga objavi na društvenim mrežama. Stidljivo se na sajtu kluba pojavilo saopštenje u kojem stoji da je postignut dogovor sa Kolorado Repidsima i da će Trasti tamo ostati do kraja sezone u MLS. Neće ni naredne takmičarske godine Amerikanac biti na raspolaganju Mikelu Arteti, jer je plan kluba da sezonu 2022/23 provede na pozajmici u nekom evropskom klubu kako bi se adaptirao i nastavio da napreduje...

Iza transfera nesumnjivo stoji vlasnik Arsenala Sten Krenke, čija kompanija ima i Repidse u vlasništvu. Pitanje je ipak da li će Trasti dočekati priliku i da debituje i dresu tima iz Severnog Londona. Jasno je samo da je prvi čovek kluba ponovo pao u očima navijača.

A šta je sa napadačima? Shvatili su u klubu da počinje da im gori pod nogama, pa su pokušali da presele Dušana Vlahovića u svoje redove. Pisali su engleski mediji da je zategnuta i ponuda od 70.000.000 evra, samo da bi srpski napadač završio u Juventusu. Pisalo se i o interesovanju za Luku Jovića, koji je na kraju ipak ostao u Real Madridu (interesovanje pokazao i Everton).

Kao opcija se nametao i švedski reprezentativac iz Real Sosijedada Aleksander Isak, ali je u startu bilo jasno da ga Baski neće pustiti usred sezone. Opcija je bila da se plati otpusna klauzula, ali je ona teška "tričavih" 83.760.000 evra (70.000.000 funti). Izvesno je da će Tobdžije pokušati da ga angažuju i narednog leta, ali je isto tako jasno da će imati ogromnu konkurenciju (Milan već sprema ponudu za letnji prelazni rok i nije jedini).

Postojala i varijanta da na Emirejts stigne Dominik Kalvert Luin. Pričao se o ceni od 70.000.000 evra, što je navodno Arsenal bio spreman da izdvoji za njegove usluge. Na kraju nije došlo do dogovora jer Everton jednostavno nije bio spreman da se odrekne jednog od najvažnijih igrača pred borbu za opstanak koja mu posle serije katastrofalnih rezultata sledi.

Na kraju je Arsenal ostao praznih šaka, iako su klub napustila čak petorica igrača. Uz Obamejana otišli su i Ejnsli Mejtland Najls (pozajmljen Romi), Kalum Čembers (kao slobodan igrač prešao u Aston Vilu), Sead Kolašinac (kao slobodan igrač prešao u Marseljj) i Pablo Mari (pozajmljen Udinezeu). Na leto će svu pažnju morati da usmeri u angažovanje napadača, a jasno je da to neće biti nimalo lak zadatak.


tagovi

Zimski prelazni rok 2022Pjer Emerik ObamejanAleksandr LakazetEdi NketijaDušan VlahovićLuka JovićAleksander IsakDominik Kalvert Luin

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara