Asano (© Star sport)
Asano (© Star sport)

Asano Partizanu potrebniji u odbrani, nego u napadu

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.04.21. | 15:08

Kao duplikat Aleksandra Miljkovića, zbog Zvezdine prodornosti na toj strani terena

Logika komanduje (samo) napad – razum diktira (i) odbranu. Kako je devet koraka iza lidera, deluje da je ofanziva jedini izbor Partizana u 164. večitom derbiju, juriš od prvog minuta kako bi se razlika smanjila za trećinu, a akcije za preokret u šampionskoj trci skočile. Navijači su sigurni da je ekipa posle 19 uzastopnih pobeda dovoljno zrela da na travi stadiona „Rajko Mitić“ upiše i jubilarnu 20, međutim, struka se bavi detaljima kako doći do povoljnog rezultata protiv Crvene zvezde.

Koliko god joj bilo važno da postigne gol i(li) dva, toliko će voditi računa da mrežu Vladimira Stojkovića sačuva netaknutom. Praksa je pokazala da samo na čvrstim defanzivnim osnovama crno-beli mogu da streme visokim ambicijama, što je dokazano podatkom o samo tri primljena gola u dugačkoj trijumfalnoj seriji. Među adutima da se ne primi četvrti je onaj od koga Grobari očekuju da bude strelac.

Izabrane vesti

Takuma Asano će u sredu veče Partizanu biti važniji u odbrani, nego u napadu!

Na prvi pogled deluje nelogično da najbolji timski poenter i kandidat za Zlatnu kopačku Superlige bude češće ispred svog nego šesnaesterca Milana Borjana, međutim, bliska prošlost je potvrdila koliko koristan ume da bude u defanzivnim zadacima. Dok je igrao levo krilo pomagao je Slobodanu Uroševiću, posle prekomande na desno od njegovog povratka u odbranu profitirao je Aleksandar Miljković i nije slučajno što Aleksandar Stanojević upravo u Japancu vidi ispomoć letošnjem povratniku u Humsku, stabilnom u većem delu sezone, tek povremeno nesigurnom ako ostane na širokom prostoru.

Naročito ako se zna da je među oslonce Zvezdinog tima spadaju izvorno levo krilo Aleksandar Katai i ove sezone odlični Mirko Ivanić koji je, iako centralni vezista, menjao upravo momka iz Srbobrana uz levu aut-liniju dok je ovaj bio bolestan. Osim manevarskog potencijala crveno-beli se uzdaju i u prodornost levog beka Milana Rodića, čije prizemne lopte znaju da naprave dar-mar protivniku.

(2,65) Crvena zvezda (3,20) Partizan (2,75)

Zbog svega pobrojanog pred Aleksandrom Miljkovićem je ogroman izazov. Da zaustavi Zvezdine nalete s boka – a baš sa te strane je najčešće pokušavala poslednjih sezona – što će mu biti lakše ukoliko dobije duplikata u liku Takume Asana. Pogotovo što nekadašnjem članu Arsenala nije strano da se vraća u odbranu, žrtvuje za tim, podredi kolektivu na sve načine. Njegove motoričke sposobnosti sugerišu da bez problema može da izdrži jurnjavu sa Kataijem, Ivanićem i Rodićem, poslednjem čak napravi problem kad bude došlo vreme da ga napadne.

Navijači Partizana ne bi trebalo da sumnjaju da će Asanu ostati dovoljno snage za ofanzivne kreacije, međutim, čak i da Japanac zakaže, uvid u prolećne utakmice otkriva da nije baš Takuma glavna napadačka sila Parnog valjka kad se rezultat lomi. Od 11 susreta u 2021. samo na jednom se desilo da crno-beli „broj 11“ otvori protivnika. Protiv Vojvodine kad je i „zatvorio“ meč.

Zaključak: nije Asano fudbaler koji prvi menja prikaz na semaforu. Kad se lomi, dok je 0:0, ima ko da načne rivala: Nemanja Jović Napredak i Zlatibor, Lazar Marković Novi Pazar, Slobodan Urošević Javor, Igor Vujačić Radnik, Bibars Natho Inđiju i OFK Bačku, Filip Holender Rad, Aleksandar Šćekić Voždovac, a Sejduba Suma Metalac.

Naravno, niko u Humskoj 1 ne bi imao ništa protiv da se Takuma Asano dopiše na podgučaku listu stranaca koji su tresli mrežu Crvene zvezde u istoriji superligaškog fudbala. Posebno ako se zna da mu je ovo najefikasnija sezona u karijeri (19 pogodaka u svim takmičenjima) i da je posle dve asistencije na prethodnim derbijima (Sejdubi Sumi septembra 2019, Filipu Stevanoviću oktobra 2020) možda vreme da i on konačno pogodi cilj.


tagovi

Takuma AsanoAleksandar MiljkovićFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara