Stefan Čolakovski (©AFP)
Stefan Čolakovski (©AFP)

AUSTRALIJA: Viktori priprema osvetu Sitiju

Vreme čitanja: 4min | pet. 17.12.21. | 23:10

A- liga: Ove subote igra se 36. gradski derbi Melburna, u kojem će probuđeni četvorostruki prvak pokušati da aktuelnom šampionu vrati barem deo duga za dva prošlogodišnja debakla (0:6 i 0:7)

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Posle gašenja Nacionalne soker lige (NSL) i formiranja profesionalne A-lige 2005. godine, australijski fudbalski šampionat pet sezona nije imao nijedan gradski derbi. Takmičilo se osam klubova iz osam različitih gradova, sve dok drugim proširenjem lige 2010. godine nije priključen i novoformirani Melburn Hart. Tako je prestonica savezne države Viktorija dobila svog drugog predstavnika, a već uveliko utemeljeni mezimac gradske publike Melburn Viktori dobio je lokalnog suparnika i "cimera", sa kojim i dan-danas ponekad deli stadion AAMI Park.

Izabrane vesti

Već te 2010. rodilo se veliko rivalstvo dva kluba, koje se nastavilo i nakon što je četiri godine kasnije Hart pod uticajem novih vlasnika (City Football Group koji "drži i Mančester Siti) postao Siti i promenio boje iz crveno-belih u svetlo plave. U proteklih 11 i kusur godina odigrano je niz uzbudljivih međusobnih duela, kakav će zasigurno biti i 36. melburnški derbi, koji je zakazan za subotu (9.45).

09.45: (1,63) Melburn Siti (3,70) Melburn Viktori (5,10)

Posebnu draž predstojećoj utakmici daje činjenica da velike rivale u ukupnom bilansu međusobnih mečeva razdvaja samo gol-razlika (58:49 za Siti), pošto i jedni i drugi imaju po 13 pobeda, a devet duela završeno je nerešenim ishodom. Takođe, Siti po prvi put izlazi na megdan Viktoriju kao šampion države, pošto je u prošlosti ta privilegija bila isključivo na strani starijeg i popularnijeg melburnškog kluba. Naime, Viktori u vitrinama ima četiri šampionska pehara i tri titule premijera, odnosno pobednika ligaškog dela. "Građani" su tek u prethodnoj sezoni prvi put osvojili i jedan i drugi trofej.

Rivalitet klubova iz Melburna nema onaj prefiks ljutog suparništva, kako to obično biva između ekipa iz istog grada. Viktori ima daleko više pristalica i prepoznatljiv klupski identitet, koji je upravo ono što je nedostajalo Sitiju u prvih pet-šest godina. Međutim, vremenom je navijačka baza počela da se gradi i u komšiluku, pa sada Siti ima formirano jezgro najvatrenijih pristalica, koji kao retko koji u zemlji putuju na sva gostovanja. Ipak, u Melburnu je uobičajena scena da na derbiju jedni do drugih na tribinama sede navijači u rivalskim dresovima. Takođe, za ovih 11 godina postalo je sasvim uobičajeno da igrači koji su branili boje jednog kluba posle igraju za drugi. Čak 23 fudbalera nosila su dresove i Sitija i Viktorija, a u nekoliko navrata su prelazili direktno iz kluba u klub.

Posebnu motivaciju u subotnjem duelu imaće fudbaleri Melburn Viktorija, pošto više od svega žele da vrate Sitiju milo za drago za dva rekordna poraza iz prošle sezone (0:7 i 0:6), koja će ostati upisana crnim slovima u istoriju četvorostrukog prvaka Australije. Takođe, Viktori ne zna za pobedu protiv gradskog na poslednja četiri duela, što je drugi put zaredom da se ovako dugačka serija ponavlja. Poslednji trijumf i ujedno jedini u prethodnih devet susreta, zabeležili su pre tačno dve godine, 21. decembra 2019. - 2:1.

07.05: (2,55) Sentral Koust Mariners (3,20) Sidnej Vonderers (2,65)

Međutim, prva četiri kola novog šampionata ukazuju na to da će se ove sezone pevati druga pesma. Na klupi Viktorija sada je čvrsta ruka autoritativnog Tonija Popovića, koji je promenio čak polovinu igračkog kadra i na zgarištu očajne ekipe iz prethodne dve sezone raspalio vatru na kojoj može da se iskuje još jedna šampionska titula. S druge strane, Siti na papiru ima najjači sastav u A-ligi, ali za sada to ne pokazuje na terenu, gde ostavlja utisak bezlične ekipe kojoj efikasnost nije jača strana.

Ipak, s reprezentativnom napadačkom trojkom Meklaren - Leki - Nabut, vrsnim golmanom Glaverom, uigranom odbranom i pouzdanim parom zadnjih veznih koji čine O'Nil i Metkalf, aktuelni šampion mora da ponese teret favorita u 36. melburnškom derbiju. Nasuprot njima biće tim bez zvezda, ali sa 11 fajtera, našpanovanih da pokažu ko je gazda grada.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

AUSTRALIJA 1- 5. KOLO

Petak

Vestern junajted Adelejd 1:0 (1:0)

/Pejn 44/

Subota

07.05: (2,55) Sentral Koust Mariners (3,20) Sidnej Vonderers (2,65)

09.45: (1,63) Melburn Siti (3,70) Melburn Viktori (5,10)

Nedelja

06.05: (2,35) Mekartur (3,25) Njukasl Džets (2,90)

08.45: (1,87) Sidnej (3,45) Velington (3,90)

***kvote su podložne promenama

Odloženo

Brizbejn – Pert


Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Australija 1AustralijaMelburn SitiMelburn Viktori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara