Salatara na talonu (©Reuters)
Salatara na talonu (©Reuters)

Bajern i pačići mali

Vreme čitanja: 25min | pet. 18.09.20. | 08:25

Čast svima i poštovanje (da ne bude zabune, mnogi će reći da bi čak i valjalo zbog popularnosti Bundeslige), ali da li zaista bilo ko veruje da bi Dortmund, Lajpcig ili neko treći mogao da pomrsi konce aktuelnom evropskom vladaru?

Nije bogata kao Premijeršip i nikada neće biti. Nema snagu Primere i verovatno je neće imati. Zaljubljenici u Kalčo kazaće da je daleko od njegovog šmeka. I verovatno je tako. Pa opet - uzbuđenje dostiže vrhunac, vraća se jedna od najuzbudljivijih liga Evrope!

Bundes posle punih sedam godina ima šampiona Evrope i prvi put u ovom veku najbolji klub Starog kontinenta po Uefinim rang listama. Bajern kao takav kreće po devetu vezanu krunu kao apsolutni favorit. Sve osim trijumfa Bavaraca smatraće se čudom svetskih razmera i ta činjenica verovatno odvraća mnoge fudbalske fanatike od nemačkog šampionata. Ali zato bi borba za preostala tri mesta koja vode u Ligu šampiona mogla da bude nikad uzbudljivija. Dortmund “za dlaku” prednjači u tom drugom ešalonu, dok su svi ostali kandidati za vrh tabele kvalitativno izbalansirani. Pogotovo nakon što su Bajer Leverkuzen i RB Lajpcig ostali bez najboljih igrača.

Izabrane vesti

Upravo su Kai Haverc i Timo Verner najveći letnji gubitak Bundelige. Jer već dve godine njih dvojica slovili su za najveće zvezde Nemačke, uz Roberta Levandovskog i Džejdona Sanča.

Ako neko strahovito gubi zbog korona-krize onda su to nemački klubovi. Mada su vlasti prethodnih dana u dogovoru s epidemiolozima i stručnjacima dozvolili postepeni povratak publike na stadione (za početak 20 odsto kapaciteta), onaj čuveni ambijent na tribinama širom zemlje izostaće. Zbog toga neke od najvećih navijačkih grupa u Nemačkoj neće ići organizovano na utakmice, ne želeći da kvare sliku čuvene Fußballkultur

KVOTE ZA ŠAMPIONA BUNDESLIGE

Korona je razlog prekida još jedne tradicije u nemačkom fudbalu. Prvi put otkako postoji Bundesliga neće biti zimske pauze u decembru i januaru...

Nemci se po tradiciji nisu rasipali novcem. Na nove igrače potrošili su oko 255.000.000 evra, što je manje od 15.000.000 po klubu. Samo je Bajern doveo igrača s pedigreom ozbiljne zvezde – Leroja Sanea.

Bundes, dakle, ostaje ono što je bio i u čemu uz francusku Ligu 1 već nekoliko godina prednjači – izvanredna razvojna liga puna bisera spremnih da zablistaju. Neometani u razvoju, slobodni da iskažu sav talenat, na terenu u velikim utakmicama već u 17. ili 18. godini. U tome Bundes nema premca.    

BAJERN

Došli: Leroj Sane (Mančester Siti), Aleksander Nibel (Šalke, slobodan igrač), Tangi Kuasi (Pari Sen Žermen)

Otišli: Odriozola, Kutinjo, Perišić (vratili se sa pozajmice), Lukas Mai (Darmštat, pozajmica), Kristijan Frihtl (Nirnberg, pozajmica)

Bavarci su napravili pun pogodak kada su umesto Nika Kovača nasred prošle sezone doveli Hansija Flika. I to sad već i mala deca znaju. S ove distance gledano Bajernu je s neba palo rešenje za mnogaja ljeta. Za samo deset meseci Flik je stabilizovao tim, utkao prepoznatljivu klupsku filozofiju u igru, “opravio” Tomasa Milera, lako osvojio titulu, a onda i toliko čekanu Ligu šampiona. Da je bilo koji drugi klub u pitanju možda bismo sada govorili o zasićenju posle ispunjenih ciljeva i predviđali prirodan pad. Ali Bajern je to, neutoljiva glad za trofejima kakvu nema nijedan fudbalski gigant.

O snazi bavarske mašine najbolje je zborila završnica Lige šampiona. Suvišno je ulaziti u detalje. Pogotovo što Bajernu u Nemačkoj nema ko da se suprotstavi. Ali daleko od toga da je situacija u klubu bajna uoči starta nove sezone. Tijago Alkanatara odavno je odškrinuo vrata i samo se čeka da ode. Ali to njegovo - ili Liverpulovo ili čije već - nećkanje odužilo je formiranje tima za predstojeću sezonu. A to nikako nije karakteristično za minhenski klub. Na kraju će Španac ipak na Enfild...

Kao potencijalna zamena prethodnih dana najčešće se pominjao Marcelo Brozović. Za mnoge neobjašnjiv izbor. Kako bilo, posle onoga što je Tijago pokazao u susretima sa Barselonom, Lionom i Pari Sen Žermenom, utisak je da taj šampionski vezni red gubi ključnu kariku. I mozak i pluća.


Glasine su različite. Nemci neretko pišu kako Karl Hajnc Rumenige tajno radi na dovođenju zvezde koja bi na adekvatan način odmenila Alkantaru (Hm, koliko je to moguće? I gde to ima još jedan Tijago?), dok pojedini stručnjaci predviđaju veću minutažu za mladog Mikaela Kjuizansa i lagano uvođenje u startnih 11.

Za početak, izvesno je da će srce veznog reda činiti Jozua Kimih i Leon Gorecka. Ispred njih biće Tomas Miler, desno Serž Gnabri, levo Leroj Sane. Kingsli Koman preskočiće start sezone jer mora u karantin.

Druga velika muka čelnika Bajerna i Hansija Flika jeste nerešen status Davida Alabe. Pregovori oko novog ugovora traju već mesecima i dogovora (za sada) nema. Bajern ne ruši platnu piramidu ni zbog koga, pa tako neće ni zbog Alabe. Ako Austrijanac i njegovi agenti ne popuste (traže navodno petogodišnji ugovor i 25.000.000 po sezoni) moglo bi da se dogodi da i poslednja linija izgubi veoma važnog, po mnogima ključnog člana. A to bi već bio ozbiljan udarac. I zahtevao bi novo angažovanje na pijaci.

Bajern bi i sa dva tako velika gubitka ostao bez konkurencije prvi favorit za titulu, ali Evropa... To već ne bi bila ista sila.

Možda nisu imali presudnu ulogu u osvajanju triple krune, međutim valja podsetiti da su Minhen ovog leta napustili svi pozajmljeni igrači. Bajern nije želeo da otkupi ni Kutinja ni Perišića ni Odriozolu.

Nekako sve govori da Rumenige i Braco Salihamidžić ipak spremaju nešto veliko u smiraj prelaznog roka...

BORUSIJA DORTMUND

Došli: Džud Belingem (Birmingem), Toma Menije (Pari Sen Žermen), Rejnijer (Real Madrid, pozajmica), Emre Džan (otkupljen ugovor)

Otišli: Leonardo Balerdi (Marselj, pozajmica), Mario Gece (slobodan igrač), Omer Toprak (Verder), Ašraf Hakimi (Inter)

U Dortmundu se dogodio ozbiljan lom u finišu prošle sezone. Lusijan Favr izgubio je praktično sve važne utakmice i bio na ivici otkaza. Usledio je ultimatum kad je titula već bila izgubljena – budi drugi ili idi. Pobedio je RB Lajpcig u derbiju i uzeo to drugo mesto, da bi u poslednjem kolu doživeo blamažu protiv Hofenhajma na Vestfalenu – 0:4. Tek toliko da klupa nastavi da mu se ljulja.

Dortmundova najveća pobeda ovog leta jeste ostanak Džejdona Sanča. Od startera otišao je samo Ašraf Hakimi. Na njegovo mesto došao je Toma Menije.

Opšti je utisak da Borusija nije slabija u odnosu na prošlu sezonu, ali nije ni mnogo jača, pa kraj ambiciozne misije “sruši Bajern sa trona” stoji veliki znak pitanja. Logika govori da bi značajno veća uigranost, pre svega Erlinga Halanada sa ostatkom ofanzivnog dela tima, trebalo da donese ozbiljan benefit. Pa i sezona više u nogama mlađanog Rejne, Zagadua...

Mnogo toga zavisiće i od kapitena Marka Rojsa. Jedan od najmaleroznijih igrača na svetu daje poseban šmek igri Borusije, ali prečesto je van terena zbog povreda. Čak je bilo reči da bi mogao da se penzioniše ukoliko se ponovi sezona slična prethodnoj u kojoj je više vremena proveo u rehabilitacionoj sali nego na treninzima.

Milioneri su ovog leta ozbiljan novac uložili u otkup ugovora Emrea Džana od Juventusa (25.000.000) i u novu englesku nadu Džuda Belingema (26.500.000). Pripremni mečevi govore da će će Džan činiti odbrambenu trojku sa Humelsom i Akanđijem. Biće to verovatno najkreativnija odbrana lige... Belingem bi mogao da bude parnjak sa Akselom Vicelom u srcu terena. Spoljne pozicije u formaciji 3-5-2 ili 3-4-3 rezervisane su za Menijea i Gereira.

Biće ovo možda i poslednja prilika za Julijana Branta da napravi iskorak i iz talentovane “desetke” (epitet koji ga prati već pet godina) preraste u klasnu “banku”, dostojnu reprezentativnog dresa i vodeće uloge u nekim budućim planovima Jogija Leva.  

Na kraju, biće zanimljivo videti i da li će i koliko u bundesligaškoj konkurenciji uznapredovati Realov Rejnijer. A uz prvi tim biće i supertalentovani Jusufa Mukoko (15). Nema sumnje da će i on povremeno dobijati šansu.

RB LAJPCIG

Došli: Hvan Hičan (Salcburg), Đozep Martinez (Las Palmas), Benjamin Henrihs (Monako), Lazar Samardžić (Herta)

Otišli: Timo Verner (Čelsi), Hanes Volf (Menhengladbah), Iv Mvogo (PSV, pozajmica)

Dugoročni plan Red Bulovog mezimčeta jeste titula šampiona Nemačke, a kratkoročni da što pre prisvoji status “trećeg kluba Nemačke”. To bi svakako zahtevalo nekoliko sezona u nizu u TOP 3. Cilj je za ovu sezonu, dakle, kristalno jasan. Sve ispod trećeg mesta biće smatrano neuspehom. Pogotovo onako dobrog izleta u Ligi šampiona prošle godine.


Lajpcig ima po mnogima najtalentovanijeg trenera Evrope i u njega se navijači ponajviše uzdaju. Pre svega da će uspeti da uklopi novi napadački tandem koji bi trebalo da čine Hvan Hičan (pojačanje iz Salcburga) i Aleksander Serlot. Norvežanin je na putu za Lajpcig...

Julijan Nagelsman ostaće veran svojoj filozofiji – čvrstoj defanzivi i ubitačnoj kontri, verovatno ponajboljoj u Evropi. Osim Vernera nije izgubio nijednog važnog igrača (Šik je bio na pozajmici), a što je najvažnije sačuvao je celu odbranu na okupu. Najžešći napadi bili su na Dajoa Upamekana. Mladi Francuz na kraju je ostao i biće glavni čovek u odbrambenoj trojci koju će još činiti Lukas Klosterman i Marcel Halstenberg. Mada će Nagelsmam polako u tim vraćati i dugo povređenog Ibrahimu Konatea.

Lajpcig je veliku stvar uradio otkupivši Anhelinja od Mančester Sitija. Španac će biti prva opcija na levom boku. Na desnoj strani trebalo bi da se rotiraju Mukijele i Beni Henrihs, još jedan novajlija.

Fleksibilnu vezu koja se munjevito transformiše i ove sezone činiće Marcel Zabicer, Lajmer ili Kampl (u zvisnosti od rivala), plus nešto ofanzivniji Olmo i Nkunku.

Mada je ostao bez najboljeg igrača od RB Lajpciga očekuje se novi iskorak. Kao što je to bivalo iz sezone u sezonu. Dortmund će imati težak zadatak da odbrani drugo mesto...

BAJER LEVERKUZEN

Došli: Patrik Šik (Roma), Lenart Gril (Kajzerslautern)

Otišli: Kai Haverc (Čelsi), Kevin Foland (Monako), Ramazan Ozčan (penzija)

Svi su ih očekivali u Ligi šampiona ove sezone. Nisu uspeli. Veliki kiks. Peter Boš je ipak preživeo, možda i zbog atraktivnog stila igre koji forsira, a Nemci ponekad umeju da rezultat stave u drugi plan zarad dobrog utiska.

Velika slabost Verkselfa prošle sezone bila je slaba efikasnost. Bajer je stvarao puno šansi, ali slabo pogađao. I zbog toga je doveden Patrik Šik. Češki napadač trebalo bi da bude prva opcija, ispred Lukasa Alarija. Podrška bi trebalo da mu budu Nadim Amiri sa jedne i Musa Dijabi sa druge strane. Kao alternative tu su Karim Belarabi, Paulinjo, Lion Bejli... Ozbijan napadački potencijal.

Kerem Demirbaj u prvoj sezoni od dolaska iz Hofenhajma nije opravdao očekivanja. On bi s Havercovim odlaskom mogao “da se razmaše”. Svakako će imati više slobode, možda će čak biti i ofanzivniji.  

Odbrana je najslabiji deo Bošovog sastava, ona je Lever i koštala Lige šampiona, pa bi moglo da se dogodi da novac dobijen od transfera Kaija Haverca i Kevina Folanda (a to je preko 100.000.000 evra) bude uložen u još nekog defanzivca.

Peter Boš za jedan od primarnih zadataka imaće maksimalno promovisanje 17-godišnjeg Florijana Firca, dečaka koji u finišu prošle sezone iskazao ozbiljan potencijal. U klubu ga vide kao sledeću “zlatnu koku”...

BORUSIJA MENHENGLADBAH

Došli: Džo Skali (Njujork), Hanes Volf (RB Lajpcig, pozajmica), Valentino Lazaro (Inter, pozajmica)

Otišli: Tobijas Štrobl (Augzburg), Fabijan Džonson (slobodan igrač), Rafael (slobodan igrač)

Menš ima najslabije finansijske mogućnosti od sedam najznačajnijih nemačkih klubova trenutno. Utoliko je njegov prošlosezonski rezultat i plasman u Ligu šampiona veći. Marko Roze nasledio je tim koji već nekoliko godina forsira stil fudbala koji njemu apsolutno odgovora i koji je on uspostavio u Salcburgu. To je razlog što taj spoj bio veoma dobar i uspešan.

Maks Eberl je ostao veran sebi. Ni posle trećeg plasmana u grupnu fazu Lige šampiona nije želeo da dreši kesu i dovodi zvučna pojačanja. Odlučio je da ispuni trenerove želje (Hanes Volf i Valentino Lazaro na pozajmicu), a kako su oba pojačanja vrlo dobro upoznata sa načinom rada Marka Rozea (sarađivali su već u Austriji) niko ne sumnja da će biti pun pogodak.


Menš je odbio mnogo ponuda za svoje najbolje igrače (Elvedi, Zakarija, Ginter, Tiram, Plea...) što nagoveštava da bi Roze mogao dodatno da unapredi i igru i rezultat. Ako samo ponovi ono što je odigrao prošle sezone (a treba očekivati da će biti i bolji) Markus Tiram mogao bi da se iskristališe kao ključni igrač ovog sastava. Neodoljivo u nekim momentima podseća na Tjerija Anrija... Za Brila Emboloa najvažnije će biti da ga mimoiđu povrede, a Jonas Hofman s kraja prethodne sezone značio bi Borusiju s šampionskom kreacijom u poslednjoj trećini.  

Problem Menhengladbaha? Ne ume da odigra na rezultat. Često se toliko tvrdoglavo drži svoje filozofije (lopta kratka i do noge čak i u sopstvenom šesnaestercu) da zbog toga pati, greši i gubi bodove gde ne bi smeo. I zbog toga će verovatno ponovo izostati ozbiljan evropski rezultat. Od sedam velikih utakmica prošle sezone (računajući i DFB kup protiv Dortmunda) Borusija je dobila samo jednu – doduše onu protiv Bajerna. Protiv ostalih ekipa iz TOP 3 nijedna pobeda.

AJNTRAHT FRANKFURT

Došli: Stiven Cuber (Hofenhajm), Ragnar Ahe (Sparta Roterdam), Andre Silva (Milan, otkupljen ugovor)

Otišli: Lukas Toro (Osasuna), Mijat Gaćinović (Hofenhajm), Gonsalo Pasijensija (Šalke, pozajmica), DEjan Joveljić (Volfzberger, pozajmica), Ante Rebić (Milan)

Kvalifikacije za Evropu napravile su veliki problem Ajntrahtu prošle sezone. Nije bilo lako pronaći balans između kontinentalnih utakmica, Bundeslige i obaveze da promoviše neke mlade igrače koja je stavljena pred Adija Hitera. Ovo poslednje na kraju je moralo da bude žrtvovano... 

Austrijski stručnjak sada je imao puno više vremena da pripremi tim za prvenstvenu trku i zato treba očekivati bolji Ajntraht nego prošle sezone. Kičma tima je ostala ista, sve su to iskusni igrači – Martin Hintereger, Makoto Hasebe, Kevin Trap, Dominik Kor, Sebastijan Rode. I svakako najvažniji Hiterov vojnik Filip Kostić, pokretačka snaga ovog sastava.

Ako nameste odbranu biće kandidati za Evropu ponovo. Prošlosezonskih 60 primljenih golova u potpunosti je neprihvaljivo za iole ozbiljniji tim. A opet, način na koji igraju atraktivan je i zanimljiv za gledanje, jer na njihovoj utakmici u proseku pada 3,5 golova. 

Ajntraht ume da zada snažan udarac favoritu – osetio je Bajern prošle sezone – a onda sve prospe protiv kandidata za ispadanje u narednoj rundi. To je glavna boljka ovog sastava.

Sjajan posao predstavlja otkup Andrea Silve, momka što je dao osam golova na devet utakmica kada se Bundesliga vratila. Značajna bi mogla da bude i razmena sa Hofenhajmom – Gaćinović za Stivena Cubera. Na mestu na kom igra srpski internacionalac Ajntraht ima talentovanog Japanca Daičija Kamadu, dok je dolaskm švajcarskog reprezentativca obezbeđena kvalitetna alternativa za Filipa Kostića. Prošle sezone Hiter je često morao do iznemoglosti da drži u igri Kostića jer nije imao adekvatnu zamenu. Sreća njegova pa je Srbin bio zaista zverski spreman... 

ŠALKE

Došli: Vedad Ibišević (Herta, slobodan igrač), Gonsalo Pasijensija (Ajntraht Frankfurt, pozajmica)

Otišli: Veston Mekeni (Juventus), Aleksander Nibel (Bajern, slobodan igrač), Danijel Kaliđuri (Augzburg, slobodan igrač)

Šta predvideti ekipi koja je posle onako dobrog starta prošle sezone umalo ispala iz lige, a u novu ulazi sa dugom od oko 200.000.000 evra?! Sve nekako podseća na zlu sudbinu Hamburgera. U Gelzenkirhenu ovog leta niko ne govori o pojačanjima, niti o velikim planovima. Minus koji opterećuje kraljevsko plave tema je broj jedan, kao i odlazak prvog finansijera Klemensa Tenisa. Sve u svemu, ne miriše na dobro. I sve osim borbe za opstank bio bi prihvatljiv rezultat za Šalke.

Sandro Vagner ostao je na klupi. Njegovo trenersko znanje nijednog momenta nije dovedeno u pitanje, jer svi su svesni da je Šalkeov pad krenuo s prvim trzavicama u upravnim strukturama kluba. Do tada Šalke se šepurio u TOP 4 prošle sezone...

Igrački to nije tim koji bi morao da brine za opstanak. Tu je ozbiljno bundesligaško iskustvo (Rudi, Ut, Stambuli, Očipka...), a onda i talent (Arit, Kabak, Kutuču, Matondo, Serdar...). Sva muka popularnog kluba tiče se stvari koje su izvan domašaja sportskog sektora. Problem je što je drugi deo prošle sezone pokazao da glave igrača ne mogu da ostanu imune na ono što se zbiva oko kluba.


Od važnih igrača otišli su Veston Mekeni (Juventus), Aleksander Nibel (Bajern) i Danijel Kaliđuri (Augzburg). Svega devet golova četvorice napadača iz prošle sezone (dobro ste pročitali, njih četvroica kombinovano ukupno devet komada) učinili su da uprava angažuje još dvojicu – Vedada Ibiševića i Gonsala Pasijensiju

Nije dobro za Šalke što u prvom kolu ide u Minhen. Bajern voli da se iživljava nad tradicionalnim rivalima, a Rudari su u takvoj poziciji da bi neki debakl mogao da im sruši na glavu sve što je Vagner gradio u pripremnom periodu. Sve ono što je praktično dizao iz pepela...

UNION BERLIN

Došli: Niko Giselman (Fortuna Dizeldorf, slobodan igrač), Robin Knohe (Volfzburgm, slobodan igrač), Andreas Lute (Augzburg, slobodan igrač), Sedrik Tojhert (Šalke), Maks Kruze (slobodan igrač)

Otišli: Rafael Gikijevič (Augzburg, slobodan igrač), Sebastijan Polter (Fortuna Sitart, slobodan igrač), Feliks Kros (Braunšvajg, slobodan igrač), Ken Rajhel (Osnabrik, slobodan igrač), Sebastijan Anderson (Keln)

Ako je eliminacija Štutgarta prošlog leta u plej-ofu i plasman u Bundesligu bila bajka za navijače Uniona, šta tek reći za 11. mesto u debitantskoj sezoni u eliti? Sada je pred četom Ursa Fišera da dokaže da sve to nije bila slučajnost. 

Ovog leta Union je uložio samo 1.500.000 evra i to za otkup ugovora brzonogog krila Marijusa Biltera iz Magdeburga. Sva ostala pojačanja došla su kao slobodni igrači. Najjače ime među njima svakako je Maks Kruze. Odbrana je pojačana Robinom Knoheom iz Volfzburga, golmana Gikieviča zamenio je Andreas Lute, a kao podrška Kristoferu Lencu za levi bok stigao je Niko Giselman iz Fortune. U zvučnija pojačanja ubraja se i Sedrik Tojhert iz Šalkea...

Gde je problem?

Union Berlin je forsirao specifičan stil igre prošle sezone, oslanjajući se u ogromnoj meri na prekide. Kapiten Kristofer Trimel ima zaista izvanrednu desnicu, namestio je kao desni bek čak 11 golova (uglavnom iz kornera i slobodnih udaraca), samo što je većinu “pakovao” čoveku koji više nije tu – Sebastijanu Andersonu. Snažni Šveđanin bio je ubitačan u skoku, a Union sada ima napadače drugačijeg profila. Kruzeu i Tojhertu skok nije jača strana. I što je još zanimljivije novi levi bek – Niko Giselman, takođe se ističe odličnim prekidom. Kao da je Urs Fišer očekivao da će Anderson ostati.

Gađaće Trimel i Giselman ubuduće štopere “dvometraše”, Knohea i Fridriha, ali nema sumnje da će u Kući starog šumara nešto ozbiljno morati da menjaju i kada su napadačke kombinatorike u pitanju. 


HERTA

Došli: Aleksander Švolov (Frajburg), Dejovasio Zefejk (Groningen), Džon Kordoba (Herta)

Otišli: Paskal Kepke (Nirnberg), Per Silijan Skjelbred (Rozenborg), Salomon Kalu (Botafogo, slobodan igrač), Vedad Ibišević (Šalke, slobodan igrač), Aleksander Ešvajn (slobodan igrač), Ondrej Duda (Keln)

Biće baš zanimljivo videti novu, superambicioznu Hertu... Novi gazda Lars Vindhorst uložio je u poslednjih godinu dana blizu 140.000.000 evra u nove igrače (Pjontek, Kunja, Tusar, Lukebakio, Kordoba...) i ne krije da mu je cilj da klub što pre izađe u Evropu. Za tako nešto biće potreban kontinuitet, pre svega na klupi, a Vindhorst je tokom prošle sezone pokazao da mu strpljenje nije jača strana, pošto je promenio četiri trenera.

Bruno Labadija došao je poslednji i ostao. Tako je sada na njemu da uklapa veliki broj novih igrača u sistem koji treba da donese ozbiljan rezultat.

Goruće pitanje desnog beka trebalo bi da je rešeno kupovinom Dejovasija Zefujka iz Groningena (4.000.000), dok je umesto Vedada Ibiševića dovedem snažni Džon Kordoba iz Kelna (15.000.000). Tu je i novi golman Aleksander Švolov (Frajburg, 7.000.000)... Mnogo se očekuje od Lukasa Tusara, najskupljeg igrača u istoriji kluba (25.000.000), koji će zauzeti mesto našeg Marka Grujića

Od Holanđanina Havaira Dilrosuna očekuje se da u predstojećoj sezoni sazri, od Mateusa Kunje da postane vođa ovog tima, a od Dodija Lukebakija da konačno počne da isplaćuje onih 20.000.000 plaćenih Votfordu prošlog leta.

Čak i da se sve to dogodi, odnosno da Labadija pronađe pravi sistem od starta i ne luta, teško je verovati da Herta može do Lige Evrope.

Jer znaci pored puta (poraz od Braunšvajga u prvom kolu DFB kupa) nisu dobri...

FRAJBURG

Došli: Ermedin Demirović (Alaves), Baptist Santamarija (Anže), Gus Til (Spartak Moskva, pozajmica), Benjamin Uphof (Karlsrue)

Otišli: Luka Valdšmit (Benfika), Robin Koh (Lids), Aleksander Švolov (Herta), Paskal Štencel (Štutgart)

Mnogo nezgodna ekipa sa beskrajno simpatičnim trenerom Kristijanom Štrajhom. To što ovaj čovek radi sa Frajburgom spada u ozbiljna trenerske minijature. Iz godine u godinu Štrajh na raspolaganju ima vrednosno jedan od najjeftinijih timova, međutim uspešno odoleva jačima od sebe i nikada se ne bruka.

Ova sezona, međutim, mogla bi da bude veoma problematična za Frajburg. Otišao je prvi golman (Švolov, Herta), ključni defnazivac (Robin Koh, Lids) i jedan od najboljih igrača (Luka Valdšmit, Benfika). Zarada od skoro 40.000.000 evra biće slaba uteha ako klub ispadne iz lige.

Frajburg igra izuzetno moderno pod Štrajhom. Visok presing i agresivnost karakterišu tim sa Švarcvalda, ali i najbolji prekid u Bundesligi. Možda čak i u Evropi. Pre dve godine 44 odsto njihovih golova dolazilo je posle prekida. U prošloj sezoni ta se brojka popela na 47 odsto. Najveće zasluge za tako nešto idu bekovima Kristijanu Ginteru i Džonatanu Šmidu, odnosno Italijanu Vinćencu Grifu. Sva trojica poznati su po sjajnom prekidu.

Frajburg najčešće igra u formaciji 3-4-3 koja se lako i brzo transformiše u 5-3-2. Defanzivni specijali nisu uža specijalnost Kristijana Štrajha zbog čega se dešavaju ubedljivi porazi kad se baš i ne očekuju.

Frajburg je ovog leta novac uložio u napadača Ermedina Demirovića, plaćen je Alavesu blizu 4.000.000 evra. Ali kako Štrajh teško menja starosedeoce moraće Demirović debelo da se dokaže kako bi dobio šansu pre veterana Nilsa Petersena i Lukasa Helera. Stigao je za čak 10.000.000 evra i Baptist Santamarija iz Anžea. Velika nepoznanica...

Grifo je u finišu prošle sezone nagovestio da se vraća u staru formu. Njega je čak Mančini stavljao na spisak italijanskog nacionalnog tima. Obratite pažnju na tog momka, mogao bi da ekslodira ove sezone.     

VERDER

Došli: Tait Čong (Mančester Junajted, pozajmica), Leonardo Bitenkur (Hofenhajm), Omer Toprak (Dortmund)

Otišli: Fin Bartels (Holštajn Kil, slobodan igrač), Nuri Šahin (Antalija, slobodan igrač), Filip Bargfrede (slobodan igrač), Sebastijan Langkamp (slobodan igrač), Klaudio Pizaro (penzija)

Nestabilan i potpuno nepredvidiv tim sa neiskusnim trenerom koji je – verovatno ni sam ne zna kako – preživeo užasnu sezonu i umalo tek drugo ispadanje iz Bundeslige u istoriji kluba. Florijan Kofelt je definitivno slaba tačka ove ekipe. Ako ne krene kako treba na Vezeru neće rizikovati kao prošle sezone, zameniće trenera.

Ukoliko ostane, a sve je prilika da hoće, Milot Rašica biće glavni igrač Verdera. Kao klasičan centarfor konačno bi trebalo da se nametne visoki Niklas Filkrug, dok bi napadačku trojku trebalo da kompletira mladi Amerikanac Džoš Sardžent. Uloga Taita Čonga, momka pozajmljenog iz Mančester Junajteda još nije najjasnija. Ali imajući u vidu da Verder nije uspeo da se izbori za otkupnu klauzulu pitanje koliko će Čong biti forsiran.

Vezni red sa Klasenom, Maksom Egeštajnom i nešto isturenijim Leonardom Bitenkurom deluje dosta ozbiljno. Obrnuto proporcionalno klimavoj odbrani, drugoj najslabijoj u Bundesligi prošle sezone. A na tom pitanju se najmanje radilo tokom leta. I to treba da brine navijače Verdera...

Brinu i igrači skloni povredama. I to oni ključni. Milot Rašica pre svih. Ali i Filkrug, Zelke, Mojsander...


VOLFZBURG

Došli: Bartoš Bjalek (Zagleblje), Maksens Lakroa (Sošo)

Otišli: Robin Knohe (Union Berlin, slobodan igrač), Feliks Udokai (Augzburg), Marsel Tiseran (Fenerbahče)

Odavno Vukovi nisu bili tako dosadni... Pogotovo na tržištu. Klub koji je navijače navikao na velike transfere prethodnih godina (De Brujne, Dreksler, Širle, Perišić, Dijego, Šlager...) pazario je skoro pa anonimuse Bartoša Bjaleka (Zaglebje) i Maksensa Lakoru (Sošo). Cil je Liga šampiona, ali potencijal je upitan. To je pokazao i poraz i od Šahtjora u Ligi Evrope nedavno...

Sportski direktor Jerg Šmadtke prošlosezonsko sedmo mesto okarakterisao je kao “apsolutni minimum”, što znači da Oliver Glazner mora bolje ili treba ozbiljno da se zabrine za svoj posao. 

Efikasnost je bila najveći problem Volfzburga prošle sezone. Samo 48 postignutih golova, od čega najveći deo otpada na Vuta Veghorsta od koga će i ove godine najviše zavisiti rezultati Vukova.

Daleko je Liga šampiona. Tako makar deluje u ovom momentu...

MAJNC

Došli: Luka Kilijan (Paderborn), Dimitri Laval (Standard Lijež)

Otišli: Aron Sejdel (Darmštat, slobodan igrač), Aleksandru Maksim (Gacijantep, slobodan igrač)

Prvi put u poslednjih pet godina Majnc nije napustio nijedan od ključnih igrača. I to bi mogao da bude ključ njihovog uspeha u misiji zvanoj “Opstanak”. Setimo se samo, redom su godinu za godinu odlazili: Okazaki, Gajs, Mali, Kordoba, Dijalo, Serdar, Muto, Gbaman... I Majnc je nekako uvek uspevao da ostane s glavom iznad vode. A sada kad niko nije otišao loklani mediji ponajviše brinu za status bundesligaša. Ima verovatno i do finansijske stabilnosti kluba, uzdrmane usled korona-krize...

Loši rezultati u pripremnim utakmica zabrinuli su navijače, ali onda je trijumf u DFB kupu podigao moral. Posebno se u Majncu raduju het-triku njihovog najvrednijeg igrača Žan Filipa Matete, mladog Francuza koji je zbog povrede propustio skoro celu prošlu sezonu. Sada se vratio i očito pronašao staru formu. Mnogo će biti važno za Majnc da uz Matetu raspoloženi budu Robin Kvajson i Žan Pol Boetijus. Sve što dođe od mlađanog Džonatana Bukarta, odnosno sa klupe od Adama Salaija i Karima Onisiva biće čist bonus.

Prošle sezone igra i rezultati Majnca umeli su dobrano da zavise od Danijela Brosinskog i Levina Oztunalija. Ovaj prvi projektovan je kao startni desni bek (njegovi su bili skoro svi prekidi), dok Ahim Bajerlorcer trenutno ne vidi unuka legendarnog Uvea Zelera u startnih 11.

ŠTUTGART

Došli: Valdemar Anton (Hanover), Vataru Endo (Sent Truden), Paskal Štencel (Frajburg), Konstantinos Mavropanos (Arsenal, pozajmica), Momo Sise (Avr, slobodan igrač)

Otišli: Anastasios Donis (Rems), Čadrak Akolo (Amijen), Pablo Mafeo (Ueska, pozajmica)

Švabe imaju treći najjeftiniji tim u ligi i sa te strane gledano njima je opstanak primarni cilj. Tako kaže papir. Ali realnost je nešto drugačija. Ukoliko bi zadržali Nika Gonzalesa, svog najvrednijeg igrača na kog su oko bacili mnogi evropski klubovi (Lids, Milan...), pa ako bi se još Valdemar Anton kao najskuplje pojačanje (4.000.000) uklopio sa Mark Oliverom Kempfom i Paskalom Štencelom u poslednjoj liniji, mogla bi četa ambicioznog američkog trenera Pelegrina Materaca da uživa blagodeti sredine tabele nemačke Bundeslige i mirno priprema neke veće stvari. Jer Štutgart definitivno nije klub koji treba da se zadovoljava preživljavanjem u eliti.

Dva ozbiljna bundesligaška asa vodila su Švabe do promocije. Sada bi trebalo da im garantuju neophodno iskustvo kvalitetno vođstvo. U pitanju su Gonzalo Kastro i Danijel Didavi.

Zvučno pojačanje je Konstantinos Mavropanos iz Arsenala, a vrlo moguće mnogo korisnije povratnik iz Fortune Erik Tomi.

Start sezone bio je uspešan za petostrukog šampiona Nemačke – pobeda na vrućem gostovanju u Roštoku (1:0) i plasman u drugo kolo DFB kupa. Gol odluke postigao je Silas Vamangituka. Momak koji je tek proslavio 20. rođendan. Na njega treba obratiti posebnu pažnju, mogao bi da bude kandidat za najboljeg debitanta u Bundesligi ove sezone...

ARMINIJA BILEFELD

Došli: Kristijan Gebauer (Altah, slobodan igrač), Jakob Baret Laursen (Odenze, slobodan igrač), Natan de Medina (Muskron, slobodan igrač), Majk van der Horn (Svonsi, slobodan igrač), Serhio Kordova (Augzburg, pozajmica)

Otišli: Džonatan Klaus (Lans, slobodan igrač), Florijan Harterc (Dizeldrof, slobodan igrač)

Najveća nepoznanica. I najjeftiniji tim bundesligaškog karavana. Od Arminije su čak skuplji neki timovi iz Cvajte. Prošle sezone priredili su iznenađenje, dominirali od početka do kraja i prošli prvi kroz cilj, obezbedivši promociju. U pojačanja nisu uložili ni evro zbog čega postoji legitimna sumnja da bi mogli da prođu kao Paderborn. Štoper Majk van der Horn jedino je “jače” ime koje su doveli. I to besplatno, iz Svonsija...

Trener Uve Nojhaus velika je snaga Arminije. Uigranost će biti veliki adut ovog novajlije, a ogroman minus slab ambijent na tribinama. Ekipe koje uđu iz Cvajte često su umele da na domaći teren, “buku” i početnički entuzijazam ućare ozbiljnu zalihu bodova. Na to u Bilefeldu ne mogu da računaju.

Ali zato mogu i moraju na dvometraša Fabijana Klosa, nemačku verziju Džejmija Vardija, momka koji skoro punih deset godina deli s Arminijom dobro i zlo i koji je konačno dočekao da se u 32. godini prvi put okuša u Bundesligi. Prošle sezone sa 21 golom Klos je bio prvi strelac Cvajte. Za plavo-bele dao je ukupno 152 gola na 300 i kusur utakmica.

Ako se ispostavi da može da pogađa i u Bundeligi Arminija će imati šanse. U suprotnom...

Marcel Hartel važi za prvog kreativca tima, dok bi Serhio Kordova trebalo da bude najbliži saradnik i prva ispomoć Klosu. Odbrana jeste bila najbolja u Cvajti (samo 30 primljenih golova), ali za bundesligaške standardne ne uliva poverenje.  

HOFENHAJM

Došli: Mijat Gaćinović (Ajntraht Frankfurt)

Otišli: Stiven Cuber (Ajntraht Frankfurt), Leonardo Bitenkur (Verder), Gregor Kobel (Štutgart), Mihael Ezer (Hanover)

Nije dugo potrajala ljubav Afreda Šredera i Hofenhajma. Holandski stručnjak napustio je klub posle samo godinu dana, mada je zauzeo sasvim pristojnu šestu poziciju, a na njegovo mesto došao je mladi Sebastijan Henes iz Bajern. Nije krenulo baš blistavo po Hof. Umalo eliminacija na startu kup takmičenja i to od četvrtoligaša Kemnicera. Stvar je spasao Andrej Kramarić, koji je utakmicu odveo u pen seriju.

Hrvatski napadač trebalo bi da bude udarna pesnica Hofenhajma i u novoj sezoni, pa ako mu se u pravom svetlu pridruži Munas Dabur imaće Henes ubitačan napadački tandem. Hof ima širok spektar mogućnosti kada je navala u pitanju. Tamo čak vlada mala gužva, pošto šansu iz prikrajka vrebaju Belfodil, Adamjan, Bebu. Moglo bi to tokom sezone da se pretvori i u ozbiljan problem ukoliko svako od napadača ne dobije adekvatnu šansu...


Šreder je prošle sezone uglavnom forsirao formaciju 3-4-3, sa onim ofanzivnim bekovima. Zanimljivo da je čitavu sezonu kao desni spoljni dejstvovao Robert Skov, prošlogodišnje veliko pojačanje iz Kopenhagena i momak što je došao kao napadač. Biće zanimljivo videti kakvu mu ulogu sprema Henes.

Veza sa Griličom, Samasekuom i Gajgerom ima i kreativnost i dovoljan nivo destruktivnih moći. Iz tog ugla gledano Hof verovatno neće odustati od svog prepoznatljivog stila u kom insistira na velikom posedu i sporim, dugim napadima.

Od pojačanja stigao je samo naš Mijat Gaćinović. Ali Hofenhajm ima dovoljno širok roster da bez problema može da izdrži takmičenjene na tri fronta. Tako ne bi smeo da mu se dogodi “rasapd” kakav je zadesio Ajntraht prošle sezone, kome je Liga Evrope došla glave i u jednom momentu gurnula Hiterovu četu u donji deo tabele.         

KELN

Došli: Ron Robert Ciler (Hanover, pozajmica), Ondrej Duda (Herta), Sebastijan Anderson (Union Berlin)

Otišli: Simon Terode (Hamburger, slobodan igrač), Lase Sobijeh (Cirih, pozajmica), Birger Verstrete (Antverpen, pozajmica), Marcel Rise (Viktorija Keln, pozajmica), Vensan Kozijelo (Nasional, pozajmica)

Polovinom prošle sezone Keln je bio u veoma nezgodnoj poziciji i pretilo je ispadanje iz lige. Ekipu je tada preuzeo Markus Gisdol, pobedio osam puta u 11 utakmica i čak došao nadomak Lige Evrope. Usput stigavši da ispromoviše trojicu mladih igrača iz omladinske škole – Ismaila Jakobsa, Jana Tilmana i Nou Katerbaha. Ovaj poslednji, inače levi bek, čak je nedavno dobio nagradu Fric Valter za najboljeg igrača Nemačke do 19 godina. Od njega se očekuje da ove sezone zauzme standardno mesto uz levu aut liniju i u budućnosti obezbedi Kelnu rekordan transfer.

U odnosu na prošlu sezonu Jarčevi su zamenili prvog napadača. Džon Kordoba otišao je u Hertu, a na njegovo mesto došao Sebastijan Anderson, prošle godine najbolji strelac Union Berlina. Pojačana je i kreativa u veznom redu, pošto je za 7.000.000 evra stigao Ondrej Duda iz Herte.

Štoperski par i dalje će činiti snažni Čikos i Bornou, momci veoma opasni na skoku. Dudi je namenjeno mesto ispred kapitena Hektora i Škirija, odmah iza napadačke trojke Tilman – Anderson – Dreksler.  

Ukoliko uspe da zadrži onaj nivo igre iz drugog dela prošle sezone Keln ne bi trebalo da ima problema oko opstanka. Veći problem od samog terena mogla bi da predstavljaju previranja u upravi, gde je situacija daleko od idealne.

AUGZBURG

Došli: Robert Gumni (Leh), Rafael Gikijevič (Union Berlin), Tobijas Štrobl (Menhengladbah), Danijel Kaliđuri (Šalke, slobodan igrač), Feliks Udokai (Volfzburg, otkupljen ugovor)

Otišli: Filip Maks (PSV Ajndhoven), Andreas Lute (Union Berlin, slobodan igrač), Serhio Kordova (Arminija Bilefeld, pozajmica), Danijel Bajer i Štefan Lihtštajner (penzija), Kevin Danso (Dizeldorf, pozajmica)

Otkako su ušli u Bundesligu 2011. godine Bavarcima iz sezone u sezonu predviđaju ispadanje. A Augzburg nekako svaki put uspe da iznenadi skeptike i spase se. Čak je i u Evropu umeo da izađe pre nekoliko godina...

Pred Hajkom Herlihom je zadatak da Bavarcima još jednom sačuva status bundesligaša. I to bi mogao da bude baš ozbiljan izazov pošto je klub ovog leta napustio najbolji igrač Filip Maks (otišao u PSV za 8.000.000 evra). Od Maksa je mnogo toga zavisilo i prošle i prethodnih sezona. Sin čuvenog golgetera Šalkea Martina Maksa, najčešće kao bek, postigao je osam golova i još šest namestio.

Taj njegov značaj za Augzburg (ukupno 15 pogodaka i 29 asistencija za četiri godine) može se porediti sa značajem Trenta Aleksandera Arnolda za Klopa i Liverpul. Pa vi vidite koliko je ovaj tim izgubio njegovim odlaskom.

Teško da će Brazilac Jago uspeti da ga odmeni...

Kada su u pitanju pojačanja Augzburg se odlučio za veterane Tobijasa Štrobla (Menhengladbah) i Danijela Kaliđurija (Šalke). Štoper Feliks Udokai otkupljen je za 7.000.000 od Volfzburga. On i pouzdani Džefri Gaueleu činiće poslednji bedem pred novim golmanom Rafaelom Gikievičem.

Veznom redu sa Ranijem Kedirom i Karlosom Gruesom (najavljeni kao starteri) utisak je, nedostaje kreativnosti. Ali ako desno krilo Ruben Vargas konačno proradi mogao bi sve to da nadomesti.

U napadu će mnogo zavisiti od zdravlja Alfreda Finbogasona. Islanđanin sam ili u paru sa Florijanom Niderlehnerom može da bude velika snaga ovog sastava. Sa klupe će šansu čekati Andre Han, a sa pozajmice u Šalkeu vratio se Austrijanac Miči Gregorič, koji dodatno pojačava konkurenciju u navali.    

Nekadašnji mladi reprezentativac Nemačke Marko Rihter bio je u drugom planu poslednjih meseci. Možda bi ovo mogla da bude njegova sezona? Eduard Leven sa svojim odličnim slobodnjacima takođe može da bude tajno oružje. Ali prvo treba da se izbori za mesto u startnih 11...

TOP 10 KUPOVINA

1. LEROJ SANE - 45.000.000

(Mancester Siti - Bajern Minhen)

2. PATRIK ŠIK - 25.500.000

(Roma - Bajer Leverkuzen)

3. DŽUD BELINGEM - 26.500.000

(Birmingem - Dortmund)

4. HVAN HIČAN - 15.000.000

(RB Salcburg - RB Lajpcig)

5. DŽON KORDOBA - 15.000.000

(Keln - Herta)

6. BAPTIST SANTAMARIJA - 10.000.000

(Anže - Frajburg)

6. ALEKSANDER ŠVOLOV - 8.000.000

(Frajburg - Herta)

7. ONDREJ DUDA - 7.000.000

(Herta - Keln)

8. SEBASTIJAN ANDERSON - 6.500.000

(Union Berlin - Keln)

9. BARTOŠ BJALEK - 5.000.000

(Zaglebje - Volfzburg)

10. MAKSENS LAKROA - 5.000.000

(Sošo - Volfzburg)

TOP 10 PRODAJA

1. KAI HAVERC - 80.000.000

(Bajer Leverkuzen - Čelsi)

2. TIMO VERNER - 53.000.000

(RB Lajpcig - Čelsi)

3. KEVIN FOLAND - 15.500.000

(Bajer Leverkuzen - Monako)

4. LUKA VALDŠMIT - 15.000.000

(Frajburg - Benfika)

5. ROBIN KOH - 13.000.000

(Frajburg - Lids)

6. FILIP MAKS - 8.000.000

(Augzburg - PSV Ajndhoven)

7. MARSEL TISERAN - 4.000.000

(Volfzburg - Fenerbahče)

8. ANASTASIOS DONIS - 4.000.000

(Štutgart - Rems)

9. ŠADRAK AKOLO - 3.500.000

(Štutgart - Amijen)

10. LUKAS TORO - 2.000.000

(Ajntraht Frankfurt - Osasuna)

BUNDESLIGA – 1. KOLO

Petak

20.30: (1,15) Bajern (8,50) Šalke (15,0)

Subota

15.30: (1,70) Ajntraht (3,90) Bilefeld (4,80)

15.30: (2,65) Keln (3,30) Hofenhajm (2,65)

15.30: (2,30) Štutgart (3,35) Frajburg (3,10)

15.30: (2,50) Union Berlin (3,20) Augzburg (2,95)

15.30: (2,75) Verder (3,05) Herta (2,75)

18.30: (1,65) Dortmund (4,00) Menhengladbah (5,10)

Nedelja

15.30: (1,38) Lajpcig (5,00) Majnc (7,75)

18.00: (2,75) Volfsburg (3,35) Leverkuzen (2,55)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Bundesliga

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara