(©Reuters)
(©Reuters)

Ideš u Bundesligu ili izumireš

Vreme čitanja: 6min | pet. 18.09.20. | 08:07

Ključna sezona u Cvajti pred jednim od najvećih nemačkih klubova...

Tradicionalno luda i nepredvidiva, po mnogima odmah uz Čempionšip po atraktivnosti, večeras kreće i nemačka Cvajta. Sezona iz dobro poznatih razloga kasni skoro dva meseca, zbog čega će se igrati po ubrzanom ritmu, bez uobičajene zimske pauze tokom decembra i januara.

Kriza izazvana koronavirusom značajno je uticala na čitavo fudbalsko tržište, pa tako i na nemačke drugoligaše. Poslovično štedljivi, ovog leta dodatno su zavrnuli slavine što je dovelo do toga da deset od 18 klubova u pojačanja ne uloži ni evro?! Cela liga pazarila je za ukupno 5.100.000 evra do sada, što će reći da je utrošak po klubu svega 280.000 evra.

Izabrane vesti

Arminija iz Bilefelda i Štutgart, prošle sezone dva najbolja tima, sada će vojevati u elitnom rangu. Njihova mesta zauzeli su Fortuna iz Dizeldorfa i Paderborn. Iz lige su ispali Vehen i drezdenski Dinamo, a novi članovi postali su Vircburger Kikers i stari šampion Ajntraht iz Braunšvajga.   

Nobičnost nove sezone izazvane krizom koja je pretila opstanku mnogih klubova mogla bi izrodi i neke neočekivane ishode. Pre svega kada se radi o promociji i ispadanju. Nekoliko timova ima ozbiljne ambicije da se nađe na prva dva mesta. Svi ostali pokušaće za početak da prežive. A onda i da sačuvaju status drugoligaša.

HSV - DA LI JE KUCNUO ČAS ZA POVRATAK?

Treću sezonu uzastopno jedan od najpopularanijih nemačkih klubova provešće u Cvajti, gde mu po renomeu svakako nije mesto. Jer uz Notingem Forest to je trenutno najveći evropski klub u drugoligaškom rangu.

U prethodne dve sezone Hamburger je ostajao bez plasmana u Bundesligu u poslednjem kolu. Ove jeseni finansijski teret koronavirusa nameće mu kao imperativ plasman u elitu kako ne bi završio na dnu treće lige, puput velikana Kajzerslauterna ili Minhena 1860.

HSV će do promocije probati da stigne sa jeftinim trenerom Danijelom Tiunom. Plan je da mladi stručnjak usput promoviše i talentovanu generaciju mladih fudbalera (Vangnoman, David, Ambrosijus...) od kojih se dosta očekuje na Elbi. Budžet Hamburgera smanjen je sa 30.000.000 na 23.000.000 evra, a stigla su jeftina pojačanja sa iskustvom koja treba da donesu stabilnost.

Simon Terode, tri puta najbolji strelac Cvajte, biće glavni adut u špicu. Klaus Gjasula, Albanac rođen u Nemačkoj, brinuće o sredini terena, dok će iskusni Toni Lajstner biti komandant odbrane. Tu je i novi kapiten Tim Lajbold, prvi asistent HSV-a prošle sezone. Uprkos brojnim ponudama iz Bundeslige nije želeo da napusti Hamburg...

Premijera u DFB kupu tradicionalno nije dobro prošla za Dinosauruse. Poraženi su ubedljivo u Drezdenu od trećeligaša Dinama sa 1:4. Taj poraz u potpunosti se uklapa u novi profil kluba stvoren u proteklih nekoliko godina, kada je HSV ispadao i od amatera na startu najmasovnijeg takmičenja. Ali ako jedan od favorita prođe kroz cilj uspešno u maju sledeće godine, ovog kiksa niko se neće sećati.


KOLIKO MOGU POVRATNICI?

U osam od poslednjih 11 sezona Bundeslige 2 tim koji je ispao iz elite uspeo je odmah da se vrati. Ove godine to je učinio Štutgart, prethodne Keln. Za iduće leto tako nešto predviđa se Fortuni iz Dizeldorfa, po mnogima glavnom rivalu Hamburgera za prvo mesto. Istina, Fortuna je izgubila neke od veoma važnih igrača, poput golmana Zaka Stefena, Erika Tomija, Kana Ajhana ili Nika Giselmana, međutim Uve Resler je ubeđen da je u Edgaru Pribu (Hanover), Kevinu Dansou (Augzburg) i Florijanu Hartercu (Arminija Bilefeld) pronašao adekvatne zamene za neke od njih. Velika stvar za Fortunu je i ostanak prvog strelca ekipe, iskusnog napadača Rouvena Heningsa.

Mladi napadač Emanuel Ijoha imao je veoma uspešnu sezonu na pozajmici u Holštajn Kilu i od njega se takođe dosta očekuje po povratku u Dizeldorf...

Paderborn za razliku od Fortune ne spada u favorite. Mada je zadržao okosnicu tima, kao i ambicioznog trenera Štefana Baumgarta, verovatno najveću snagu ovog tima. Celu sezonu u Bundesligi odigrali su “na oruk” - puno entuzijazma, malo kvaliteta. Prirodno je i normalno da naboj koji ih je držao jedno vreme počne da opada. Kako u drugom delu prošle sezone nisu bili konkurentni u borbi za opstanak, tako u novoj verovatno neće biti u borbi za vrh tabele. Sredina je realnost za Paderborn.

NOVAJLIJE

Novi članovi Cvajte, Ajntraht Braunšvajg i Vircburger Kikers završili su kao drugi i treći u ligi ispod. Drugi tim Bajerna bio je prvi, ali kako po propozicijama nije mogao u viši rang prošla su ova dva tima.

Braunšvajg se vraća u Bundesligu 2 posle ispadanja 2018. godine. Pad tog kluba bio je veliki i bolan. Sezonu pre ispadanja iz Cvajte šampion iz 1967. igrao je baraž za ulazak u Bundesligu, a sezonu kasnije zahvaljujući gol razlici izbegao provaliju i pad u Regionalnu ligu.

Trener Marko Antverpen uspeo je da stabilizuje stvari prošle sezone i vrati klub u drugu ligu u svojoj prvoj sezoni na klupi. Najveća snaga tima je napadač Martin Kobilanski, vodeći golgeter. Od pojačanja vredi pomenuti Feliksa Krosa iz Union Berlina, odnosno štopera Dominika Vidru iz Auea. 

Braunšvajg je priredio najveće iznenađenje u prvom kolu DFB kupa eliminisavši ambicioznu Hertu rezultatom 5:4 (tri gola Kobilanskog). E sad, da li je bilo do njegove snage ili slabosti Berlinaca – moraćemo da sačekamo još malo.

Vircburger je mali klub koji je pre desetak godina igrao u šestoj ligi. Pre četiri godine prvi put je dogurao do Cvajte. Sada je ponovo uspeo. U pitanju je daleko najjeftiniji tim lige, čija vrednost jedva prelazi cifru od 6.000.000 evra. Treba obratiti pažnju na dvometrašanja u špicu Luku Pfafera...

TEŠKAŠI NIRNBERG I HANOVER


Devetostruki šampion Nemačke i klub sa jednim od najbogatijih gazda u Nemačkoj (Martin Kind) uvek spadaju u grupu favorita za najviši plasman. Hanover je bio užasan u prvom delu prošle sezone, da bi posle promene menadžmenta skočio na šesto mesto u nastavku. Bivši trener Sandhauzena Kenan Kočak doneo je mnogo pozitivnih vetrova. Nedostajaće Prib, Guideti i golman Ciler, ali Hanover i dalje ima veoma kvalitetan sastav sa bundesligaškim igračima poput Genkija Haragučija, Lintona Maine, Dominika Kajzera... A stigli su i Evina iz Bajerna, Šindler iz Kelna, Tvumasi iz Alavesa.  

I dok je Hanover bio slab samo u prvom delu prošle sezone, za Nirnberg je čitava godina bila apsolutna katastrofa. Ispadanje je izbegnuto na jedvite jade. Tokom leta je za sportskog direktora došao profesor Diter Heking. Sumnju izaziva to što je Heking zabrljao u poslednja dva projekta koja su mu poverena. Prvo nije uveo Menhengladbah u Ligu šampiona, a onda nije uspeo da vrati HSV u Bundesligu.  

Heking je pazario Manuela Šefera iz Vehena i Paskala Kepkea iz Herte za po 800.000 evra. Ostala pojačanja doveo je na pozajmicu iz Bajerna i RB Lajpciga. Mada niko od važnih igrača nije otišao Der klub ne deluje kao ozbiljan kandidat za prva dva mesta.

DARMŠTAT I OSTALI

Detelinari su od ispadanja iz Bundeslige 2017. stabilni drugoligaši. U drugom delu prošle sezone bili su veoma dobri i čak se u jednom momentu uključili u borbu za promociju. Na njihovoj klupi je jedan od najuspešnijih nemačkih trenera u poslednjih pet godina – Markus Anfang. Stručnjak koji je uveo Holštajn Kil u Cvajtu, a onda umalo ušao i u Bundesligu sa malim klubom sa severa. Posle tih egzibicija dobio je šansu u Kelnu i odmah vratio Jarčeve u elitu. Neočekivani otkaz doveo ga je u Darmštat sa kojim predstavlja favorita iz senke ove sezone.

Kada govorimo o ostatku lige (manje-više) svi će za primarni zadatak imati opstanak. Sankt Pauli je imao lošu uvertiru, ispao od četvrtoligaša iz DFB kupa. Grojter Firt kao najmlađi tim lige, te Osnabrik, Regenzburg, Karlsrue i Aue, sa najjeftinijih timovima, na papiru su najugroženiji. Prethodnih sezona stabilni Hajdenhajm prodao je dvojicu najboljih igrača (Niklas Dorš i Tim Klajdinst otišli u Gent), popunio gotovo polovinu profita čitave lige (7.000.000 evra) i biće dosta slabiji nego lane...

Sezonu večeras otvaraju veliki derbi Hamburger – Fortuna Dizeldorf, odnosno Nirnbergovo gostovanje Regenzburgu. Oba meča počinju u 18.30.

CVAJTA - 1. KOLO

Petak

18.30: (2,40) Hamburger (3,40) Fortuna Diseldorf (2,90)

18.30: (3,10) Regenzburg (3,40) Nirnberg (2,30)

Subota

13.00: (1,75) Hanover (3,60) Karlsrue (4,90)

13.00: (2,55) Sandhauzen (3,20) Darmštat (2,85)

13.00: (2,40) Vircburger Kikers (3,35) Aue (2,95)

Nedelja

13.30: (2,15) Grojter (3,40) Osnabrik (3,40)

13.30: (2,45) Hajdenhajm (3,30) Braunšvajg (2,95)

13.30: (2,45) Holštajn Kil (3,40) Paderborn (2,85)

Ponedeljak

20.30: (1,90) Bohum (3,50) Sankt Pauli (4,10)

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Bundesliga 2Cvajta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara