(©Reuters)
(©Reuters)

Bajern kupuje domaće: Verner, Ginter, Kerer, Adejemi, Nojhaus - realnost i spekulacije

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.09.21. | 15:00

Ideja je da 70 odsto reprezentacije Nemačke igra u istom timu...

Oduvek je jedan od osnovnih principa Bajernove transfer-politike podrazumevao angažovanje najboljih nemačkih igrača, međutim utisak je da se Bavarci nikada nisu tako ozbiljno angažovali po ovom pitanju kao u poslednjih nekoliko godina.

Kada je odlazio sa mesta prvog čoveka kluba Uli Henes je u pozdravnom govoru poručio kako dugoročni cilj minhenskog kluba treba da bude sastavljanje tima koji će predstavljati okosnicu nemačke reprezentacije.

Izabrane vesti

Da se ne radi o pustim željama i da je u pitanju ozbiljan projekat pokazala su ranija angažovanja Serža Gnabrija, Niklasa Zilea i Leona Gorecke, da bi dolaskom Leroja Sanea bavarski gigant praktično "u svom dvorištu" formirao 90 odsto reprezentativne navale.

Nemačka javnost nema dilemu da iza najisturenijeg igrača treba da igra Bajernova trojka Gnabri - Miler - Sane (kada je dovoljno zainteresovan za fudbal), odnosno da sredinom terena moraju da komanduju Jozua Kimih i pomenuti Gorecka. Kada se na sva ova imena dodaju takođe pomenuti štoper Zile, te neprikosnoveni Manuel Nojer, nije isključeno da u Kataru od nemačkih startnih 11 čak sedmorica igrača budu iz redova devetostrukog uzastopnog šampiona. Što čini skoro 65 odsto tima.

Ali prema pisanju portala nemačke televizije Sport1 neće se Bavarci zadovoljiti time. Tako su nemačke kolege sastavile podužu listu domaćih igrača koji su se našli ili bi tek mogli da se nađu na meti šampiona. Neki deluju zaista nedodirljivo, neke nikada nismo dovodili u vezu sa Bavarcima, dok razvoj događaja u tekućoj sezoni određene imena i te kako može da približi transferu u Zebener štrase.

Novinari kanala Sport1 nemaju dilemu da najveće šanse za dolazak u Minhen ima Timo Verner i takvu mogućnost procenjuju na 70%.

"Verner cveta u nacionalnom timu pod Hansijem Flikom, na tri utakmice postigao je tri gola, dok se njegov status u Čelsiju značajno pogoršao posle mega-transfera Romelua Lukakua. Ukoliko se njegova uloga i značaj za igru Tuhelovog tima ne budu promenili, niko ne može da isključi rastanak idućeg leta. Da li bi tada Bajern krenuo po Vernera? Vrlo moguće! Tome u prilog govori činjenica da je napadač štićenik iste menadžerske agencije kao njegov bivši trener iz Lajpciga Julijan Nagelsman, odnosno štoperski par Bajerna Dajo Upamekano/Niklas Zile. Nagelsman je veoma dobro znao kako da koristi Vernera dok su sarađivali u Saksoniji, navodno su redovno u kontaktu, a prema proverenim informacijama Sport1 u Minhenu se na internom nivou već govorilo o mogućnosti angažovanja ovog momka. Verner u Londonu zarađuje 15.000.000 evra bruto i to nije nedostižna cifra za Bavarce. Ukoliko ne uspe da dođe do Erlinga Halanda (što je sasvim izvesno) i ne uspe da nagovori Roberta Levandovskog da ostane još koju godinu, Verner se nameće kao najbolji kandidat za navalu Bajerna", piše nemački portal.

Najveće šanse za dolazak u Minhen, posle Tima Vernera, Sport1 daje iskusnom defanzivcu Matijasu Ginteru iz Borusije Menhengladbah i procenjuje ih na 50%. Njegovo ime povezivalo se sa Bajernom krajem avgusta, ali visoka naknada za transfer koju je zahtevao Maks Eberl sprečila je ulazak u ozbiljnije pregovore.

"Idućeg leta Ginter postaje slobodan igrač, dostupan za besplatan transfer. Trenutno nema nagoveštaja da bi mogao da produži saradnju sa Gladbahom. Ukoliko bi Zile, čiji ugovor takođe ističe, odlučio da ode, Ginter je prvi kandidat da ga zameni. Može s istim uspehom da igra i u formaciji 3-4-3, što će Nagelsmanu biti potrebno. Opet, ukoliko Zile produži ugovor, Bajern neko vreme neće tragati za iskusnim i skupim štoperima"...

S ova dva imena negde se završava "domen realnog" i kreću ozbiljne spekulacije.

Karim Adejemi (19) iz Salcburga zapalio je gotovo sve najveće klubove Evrope, pa tako i Bajern. Njemu se određene šanse daju takođe samo u slučaju da Leva ode, jer njegovi predstavnici, pokazalo se dosad, veoma dobro promišljaju i odmeravaju naredne korake svog klijenta. Procene su da će mu tražiti klub u kom će biti starter, što bi Bajern teško mogao da mu garantuje, bez obzira da li bi u klubu bili Levandovski, Verner ili neko treći kao prvi špic. Otuda su šanse za njegov transfer u Minhen tek 30%, procenjuje Sport1.

Još jedno ime koje se dovodilo u vezu s Bajernom - Florijan Nojhaus (24). I zaista je bio u fokusu, međutim onda je pao dogovor sa Marcelom Zabicerom i sada je teško poverovati da bi kreativac Gladbaha "srljao u propast", bijući unapred izgubljene bitke kako bi se preko Gorecke, Kimiha, Zabicera ili Milera izborio za minute. Njemu se predviđa odlazak u Premijer ligu, konkretno u Liverpul. Za dolazak u Minhen šanse su tek 25%, "gađa" isti izvor.

Jednak procenat Sport1 nudi i za dolazak Tila Kerera, svestranog defanzivca koji bi sasvim sigurno dobro "legao" Nagelsmanovom stilu (agent mu je isti kao i Marcelu Zabiceru), no ono preko čega bi teško u Minhenu prešli jeste njegova plata od skoro 6.000.000 evra po godini. Za alternativu, što bi sasvim sigurno u Bajernu bilo - previše.

Imajući u vidu godine u koje je zašao (29) Jonas Hofman više nije ozbiljna opcija za najveće klubove (20% mogućnosti za transfer), konstatuje nemački sajt, dok Tomas Tuhel oko Kaija Haverca planira da gradi budućnost Čelsija i nema nameru da ga se odrekne bez obzira što još nije dobio "ono pravo" od njega. Tako je Haverc s 5% verovatnoće za dolazak u Zebener štrase trenutno nedodirljiv za Bajern.

Zanimljivo da Sport1 na ovu listu nije stavio Antonija Ridigera, još jednog igrača Čelsija, kome idućeg leta ističe ugovor, a pregovori oko novog ne idu baš sjajno. Deluje da bi Bavarci u svetlu ove transfer-politike mogli da "pojure" korpulentnog defanzivca kako bi i u štoperskoj liniji formirali reprezentativni par.


tagovi

Julijan NagelsmanTimo Vernerletnji prelazni rok 2021

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara