Marcel Zabicer predstavljen u Bajernu
Marcel Zabicer predstavljen u Bajernu

Bajern za šest meseci iščupao srce Lajpcigu. I još nije završio...

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.09.21. | 17:56

Na dan kad promovišu doskorašnjeg kapitena Bikova, u Minhenu odredili novu metu...

Dobro je poznato i razrađeno to Bajernovo čuveno poslovanje na kom mu mnogi zameraju ("kupuj domaće") a po kom bavarski gigant ubija dve muve jednim udarcem - sebe pojačava i slabi glavne rivale.

Kada se RB Lajpcig plasirao u Bundesligu bilo je mišljenja da sa Red Bulovim mezimčetom tim iz Minhena neće moći tako lako da se poigrava. I četiri pune godine zagovornici te teze mogli su da šepure kako su bili u pravu. Dva svoja najveća transfera Bikovi su realizovali u Englesku (Nabi Keita i Timo Verner), da bi "brana" definitivno popustila ovog leta.

Izabrane vesti

Nikada zvanično iz Saksonije nije stigla poruka da najbolje igrače neće prodavati rekordnom šampionu, ali kako se pokazalo da RB Lajpcig ima kapacitet da u do juče aktuelnom sastavu ugrozi dominaciju Bajerna (možda pre finansijsku nego igračku), teško je verovati da čelnici Matešicevog kluba makar na tren nisu pomislili kako šansa za "salataru" postoji. I kako je potrebno samo zadržati ekipu na okupu. Eventualno je pojačati s dva-tri iskusnija igrača...

Pa opet, pokazalo se da se filozofija Lajpciga ne razlikuje previše od, recimo Dortmundove, a koja za glavni princip drži razvoj igrača, prodaju istih i dobru zaradu.

Tako nikoga preterano nije iznenadilo kada je krajem aprila Bajern saopštio da je za svetski rekord kada su u pitanju obeštećenja za trenera (25.000.000 evra) Lajpcigu uzeo supertalentovanog stručnjaka Julijana Nagelsmana, a u finišu ovog prelaznog roka i kapitena Marcela Zabicera (15.000.000). I sve to nakon što je još u februaru, dok su se za njega otimali gotovo svi engleski klubovi, obelodanjeno da jedan od najperspektivnijih defanzivaca na svetu - Dajo Upamekano, ide u Minhen, pošto su se Rumenige, Kan i Braco Salihamidžić usaglasili da treba aktivirati njegovu izlaznu klauzulu (42.500.000 evra) i oko tog momka formirati novu defanzivnu liniju.

Tako je bez preterane medijske pažnje Bajern u razmaku od svega šest meseci doslovce "iščupao srce" po mnogima najvećem rivalu poslednjih godina. Lepo mu napunio kasu (82.500.000 evra), ali ga u isto vreme vrlo verovatno izbacio iz trke za titulu makar za ovu sezonu - što u dobroj meri pokazuju prva tri kola u kojima su Bikovi već doživeli dva poraza - obezbeđujući sebi u isto vreme ozbiljno dublji roster nego u prethodne dve godine.

Ostao je tako Bajern dosledan svojoj politici - mada, ruku na srce, treba konstatovati da se Saksonci zaista nisu previše otimali - međutim priča o poslovima na relaciji Minhen - Lajpcig tu se ne završava. I baš na dan kad je u Zebener štrase promovisan Marcel Zabicer, na osnovu izjave direktora Red Bula Olivera Minclafa saznajemo da je da pomenuta priča lako mogla da ima još jedan tom.

I sve nekako kao potvrda te surovosti Bajernove vladavine, odnosno manjka ambicija kluba od koga se "do juče" očekivalo da ima snagu (finansijsku i svaku drugu) da stane na put istoj.

Za oko Bavarcima zapao je i Konrad Lajmer (24)!

Austrijanac, univerzalac, jedan od najsvestranijih fudbalera Bundeslige i po toj "širini" dosta sličan Davidu Alabi (s tim što pored mesta u sredini uspešno pokriva desni bok), stigao je u Lajpcig za samo 7.000.000 evra iz bratskog Salcburga, da bi njegova cena u poslednje tri godine ozbiljno narasla i sada staje blizu 30.000.000.

Zbog mogućnosti da igra na više pozicija u Minhenu su ovog momka označili kao ozbiljnu metu, ali za realizaciju posla ovog leta nije bilo vremena. Pomenuti Minclaf kazao je da vrlo dobro zna za namere Bavaraca:

"Gledajte, to je normalna procedura kada je Bajern u pitanju. Oni vole da izazovu malo nemira u taboru rivala. Pa tako i u našem", poručio je Minclaf, svestan da novi udar sledi možda već na zimu. "U slučaju Konrada Lajmera postojao je samo jedan kontakt između Bajerna i igrača. Između nas i Bajerna nije bilo nikakvih razgovora. Takav njihov pristup za nas nije nov. Očekujemo da će nastaviti takve i slične akcije".

Lajmer kod novog trenera Džesija Marša ne igra standardno, upisao je tek 54 minuta u prva tri kola Bundeslige. Veći deo prošle sezone prtopustio je zbog teške povrede, ali pre toga Julijan Nagelsman koristio ga je gotovo na svakoj utakmici i to na više različitih pozicija. Bio je jedan od njegovih vojnika.

Austrijanac idućeg leta ulazi u poslednjih 12 meseci ugovora. Još jedan "detaljčić" koji ide u prilog Bajernu...


tagovi

letnji prelazni rok 2021Marsel Zabicer

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara