Junak meča Jozua Kimih (©Reuters)
Junak meča Jozua Kimih (©Reuters)

Bajern uzeo SVE! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.09.20. | 22:24

Posle titule, Kupa, Lige šampiona i evropskog Superkupa i peti trofej za Bavarce

Malo sada već tradicionalnog dortmundskog mazohizma. Više suvog kvaliteta Bajerna. Sasvim dovoljno za Bajernovih 3:2 u borbi za nemački Superkup i peti trofej Bavaraca u ovoj potpuno poremećenoj sezoni. Jedino što se nikada ne menja jeste ta Bajernova glad za trofejima, ove sezone oslikana u peharima Bundeslige, Kupa Nemačke, Lige šampiona, evropskog, a sada i domaćeg Superkupa.

Uz istina subjektivan utisak da će odlazak Tijaga Alkantara ipak biti teško nadoknadiv, a još više onaj o tome da Bajern nije večeras delovao toliko superiorno kao u završnici Lige šampiona. Sve je to ipak zasenila ta samoubilačke crtu u karakteru Borusije, jer odluka Lusijana Favra da u trenucima kada je gost iz Dortmunda bio u naponu izvede iz igre raspoloženog Erlinga Halanda zaista zahteva obeštećenje, dok o potezu Tomasa Dilejnija koji je za posledicu imao pobednički gol Jozue Kimiha ne vredi ni trošiti reči: kiks kakav ozbiljnim igračima ne sme da se dešava.

Izabrane vesti

Treneri obe ekipe su poprilično menjali sastave u odnosu na poslednje prvenstvene mečeve u kojima su pretrpeli teške poraze. Pa je tako Bajern posle 1:4 protiv Hofenhajma igrao bez Džeroma Boatenga, Davida Alabe, Serža Gnabrija, Džošue Zirkzija i povređenog Leroja Sanea u startnih 11. Umesto njih od prvog minuta na terenu Niklas Zule, Havi Martinez, Lukas Ernandez, Kingsli Koman i Robert Levandovski. Leon Gorecka je takođe bio van konkurencije zbog povrede.

Na drugoj strani, u Minhen nisu ni putovali bolesni Džejdon Sančo i Roman Burki, dok su kao kaznu za poraz od Augzburga na klupi počeli Aksel Vitsel, Rafael Gerero Džud Belingem i Đovani Rejna. Njihova mesta zauzeli su kapiten Marko Rojs, pa Marvin Hic, Mahmud Daud, Tomas Dilejni, Feliks Paslak i Julijan Brant.

I ne može da se kaže da su podbacili, mada je početak utakmice nagoveštavao lagan posao za Bajern. Korentan Toliso posle brze kontre i asistencije Roberta Levandovskog, pa Tomas Miler na centaršut Alfonsa Dejvisa doneli su Bavarcima ubedljivo vođstvo posle samo 32 minuta igre.

U uobičajenim okolnostima tu bi bio i kraj meča. Međutim, kao da je Hansi Flik tempirao formu za onu brutalnu završnicu u Ligi šampiona što bi doduše bilo sasvim razumljivo. Činjenica je ipak da ovaj sada Bajern ne igra onaj supersoničan fudbal koji je Barselonu lomio kao groznica. Bajern je, kao retko kad, propustio priliku da se potvrdi kao najnemilosrdniji tim Evrope, uvek rad da “ubije“ rivala čim ovaj zažmuri na jedno oko.

Umesto toga, splasnuo je tempo i Borusija je dobila šansu da udahne i uspravi se. A kad se Erling Haland uspravi slika se potpuno promeni. Benžamen Pavar je poslao loš pas i Borusija je u tri poteza matirala Manuela Nojera pogotkom Julijana Branta. Haland je u tom 39. minutu bio asistent, da bi u 55. na pas Tomasa Dilejnija i sam gurnuo loptu u mrežu i podsetio nas koliko je nenormalno brz i okretan za džina od 194 centimetara.

I baš kad je zaličilo da se Haland rešio da maltretira Bajernovu odbranu, pomalo neshvatljiva odluka Lusijana Favra da ga izvede iz igre i na teren pošalje Rejnijera čije smo ime tada prvi i jedini put i videli na ekranu. Nismo razumeli logiku, jer Haland nije izgledao povređen, a mada Superkup nije najvažniji pehar na svetu nije baš ni toliko nebitan da najopasnijeg igrača izvodiš iz igre da bi ga odmarao za prvenstveni sudar sa – Frajburom?!

Kako bilo, kad je Haland izašao, Borusija je u očima rivala prestala da izgleda tako zastrašujuće i brzo je težište igre prebačeno sasvim ispred kaznenog prostora gostiju. A kad ti se Bajern ulogori ispred šesnaesterca zna se šta te čeka.

Jedna greška je bila dovoljna, Dilejni je bio neoprezan na sredini terena, Jozua Kimih mu je oduzeo loptu, odigrao dupli pas sa uvek spremnim Levandovskim, prvi udarac mu je odbranio Hic, ali se spretno on snašao i u padu, kad mu je već lice bilo ispred lopte, bocnuo loptu za konačnih 3:2.

Sve je bilo poremećeno u ovoj 2020. godini. Sve osim Bajerna. A čak ni takvom gigantu nikada se do sada nije desilo da osvoji svih pet pehara u sezoni. Surova dominacija.

Bajern – Borusija Dortmund 3:2 (2:1)

/Toliso 18, Miler 32, Kimih 82 – Brant 39, Haland 55/


tagovi

Džošua KimihErling HalandTomas DilejniRobert Levandovski

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara