Ernan Barkos u dresu Crvene zvezde (©MN Press)
Ernan Barkos u dresu Crvene zvezde (©MN Press)

Barkos nije Varkos: Vremešni Gaučos ušao u istoriju Alijanse (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.06.23. | 02:58

Peru 1, Apertura: Sa 37 golova nekadašnji napadač Crvene zvezde najefikasniji stranac u timu iz Lime, zajedno sa Brazilcem Lopezom

Na pomen Ernana Barkosa navijačima Crvene zvezde se digne kosa na glavi. Stigao je 2007. godine Argentinac na Marakanu u eri tada predsednika kluba Dragana Stojkovića Piksija. Nije oduševio za sezonu koliko je proveo na našem najvećem stadionu. Postigao je samo tri gola, pa je brzo napustio Ljutice Bogdana. Zvezdaši su mu zbog loših partija u crveno-belom dresu dali i nadimak - Varkos.

Međutim, posle Zvezde je napravio zavidnu karijeru. Zvezdane trenutke je imao 2012. godine, kada je igrao čak i za reprezentaciju Argentine i bio u timu zajedno sa Lionelom Mesijem. Poslednje dve godine trese mreže u Peruu, u Alijansi iz Lime, koji je pobednik prvog dela šampionata ove južnoameričke države i izborila je plasman u plej-ofa za prvaka Perua krajem godine.

Izabrane vesti

Barkos je u pobedi ekipe iz Lime na svom terenu protiv Deportivo Karkilasa sa 3:2 postigao dva pogotka i ušao u istoriju kluba. On se izjednačio sa po 37 golova sa Brazilcem Rosinaldom Lopezom po broju pogodaka za nekog stranog fudbalera u jednom od najpopularnijih klubova u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Argentinac je u aprilu napunio 39 godina, ali i dalje ne želi da okači kopačke o klin. Na 16 mečeva ove godine postigao je osam golova. Prošle sezone je bio veoma efikasan, dao je 18 pogodaka, a pretprošle 10.

Pogoci u poslednjem kolu prvog dela sezone bili su prvi ovog meseca. Postio je protiv ADT Tarme (1:2) i pre pet dana u Kopa Libertadoresu, kada je Alijansa poražena na svom terenu od Atletiko Mineira sa 1:0.

Pre dolaska u Zvezdu, Barkos je branio boje Rasinga, Gvaranija i Olmeda, a posle srpskog šampiona nosio je dresove Urakana zatim kineskih klubova Šangaj Šenue i Šendžena, ekvadorskog velikana LDU Kita gde je bio sjajan što mu je donelo transfer karijere u veliki Palmeiras. Posle godinu u redovima Verdaa iz Sao Paula, dve godine je bio član Gremija, da bi se opet vratio u Kinu, u Tjenđin.

Imao je kratkotrajnu neuspešnu epizodu 2016. godine u lisabonskom Sportingu, ali nije oduševio, bez gola na osam utakmica. Argentinski globtroter se opet oprobao u otadžbini, igrao za Velez Sarsfild, da bi se vratio u nekadašnji klub, LDU Kito. Godinu dana je igrao za Kruzeiro iz Belo Orizontea, a onda se oprobao u Kolumbiji u najtrofejnijom klubu Atletiko Nasionalu iz Medeljina. Kratko je bio član Bašundara iz Bangladeša i italijanske Mesine, a već treću sezonu s velikim uspehom trese mreže u Peruu u dresu Alijanse koja je prvi deo Aperture završila sa sedam bodova više od Sporting Kristala.

PERU 1 – 19. KOLO

Subota

Sinsijano – Sport Bojs 0:1 (0:0)

/Barko 67pen/

Union Komersio – Grau 2:2 (1:1)

/De Hesus 37, Bareto 65 – Milesi 9, Banadijeta 53/

AD Kantolao – Munisipal 0:1 (0:0)

/Ramos 62/

Nedelja

Melgar – Binasional 2:1 (1:1)

/Kuesta 41, Arijas 54 – Palasios 19/

Karlos Manuči – ADT Tarma 1:1 (1:1)

/Ruiz 12 – Palomino 42/

Alijansa Lima - Deportivo Garkkilaso 3:2 (2:0)

/Barkos 16, 85 pen, Rodrigez 32 – Betankur 73, Hordana 90+4pen/

Alijansa Atletiko – Sportin Kristal 0:0

Kusko – Sesar Valjeho 2:0 (0:0)

/Da Luz 54, Rodrigez 57/

Ponedeljak

Uankajo – Union Deportes 1:0 (0:0)

/Uaman 77/



tagovi

PeruPeru 1Alijansa LimaErnan Barkos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara