Ćavi, Alba i Mesi (Reuters)
Ćavi, Alba i Mesi (Reuters)

Barsa ide na Bernabeu po trijumf i borbu za titulu, a Ćavi otvara Mesiju vrata Kamp Noua

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.03.22. | 18:15

Đordi Alba vidi samo jedan ishod u Madridu, a Karlo Anćeloti zna ko će zameniti Benzemu

Pune tri godine Barselona nema pobedu u El Klasiku i sutrašnje gostovanje Real Madridu na Santjago Bernabeuu, predstavljaće novu šansu za prekid posta od šest uzastopnih utakmica u mečevima sa najvećim rivalom. Krajem oktobra prošle godine, madridski tim je pokorio Kamp Nou (2:1), a naredni derbi, ovoga puta u Super kupu, pripao je takođe Blankosi, ali ovoga puta mnogo teže, posle produžetaka.

Ćavi je vodio ekipu na tom drugom okršaju početkom januara, ali ni on nije u potpunosti merodavan jer je španski stručnjak naštelovao ekipu tek krajem januara. Od tada, Barselona je neporažena 11 mečeva zaredom i sada vreba nastavak niza, odnosno devetu pobedu.

Izabrane vesti

"Namera nam je da pobedimo na Bernabeuu i da nastavimo da se borimo za titulu prvaka. Ovaj Klasiko će obeležiti ostatak, odnosno završnicu šampionata", vrlo ambicioznu i optimističnu dao je Đordi Alba na konferenciji pre utakmice. Pritom ne postoji ekipa protiv koje je levi bek Španije gubio toliko duela kao protiv Kraljevskog kluba. U 32 navrata igrao je El Kasiko, slavio skromnih devet puta, a izgubio tačno polovinu mečeva. Ipak, to iskusnog defanzivca ne sprečava da veruje.

Veruje Alba da će se njegova ekipa trijumfalno vratiti iz Madrida i sa trenutnih 15 bodova zaostatka za liderom prići na minus 12, a realnih devet budući da Barselona ima utakmicu manje od arhineprijatelja. Ali čak i da se u nekom momentu spusti da devet bodova razlike, to je i dalje ogroman zaostatak imajući u vidu da će nakon El Klasika u opticaju ostati nekih tridesetak bodova.

A do novembra meseca prošle godine malo ko je verovao u Barsu koja je kuburila na devetoj poziciji. A onda je došao Ćavi i postao Deus ex machina (Bog iz sprave) velikana sa Kamp Nou - sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar. Daleko od toga da su Katalonci na svom maksimumu, ali Ćavi polako vraća Barselonin njen DNK u vidu lepršavog fudbala

"Njegov dolazak na mesto trenera je bila izvanredna vest za čitavu svlačionicu. On poznaje ovu kuću iznutra, savršeno je svestan njenih vrlina, ali i mana, a to je ono što vam daje mnogo samopouzdanja. Konačno prepoznajem motivaciju kod saigrača i veru kod navijača", rekao je Alba o šefu stručnog štaba.

Da li će Ćavijeva reforma, raspucani Pjer-Emerik Obamejan i dobra energija posle plasmana u četvrtfinale Lige Evrope biti dovoljno za osvetu Real Madridu i prvi trijumf u najvećem španskom derbiju posle od marta 2019. godine, videćemo sutra, a vera u pobedu Katalonaca rasplamsala je i činjenica da ih neće napasti povređeni Karim Benzema koji je i ove sezone pola Realovog tima.

Trener Blankosa Karlo Anćeloti zna ko će sutra pokušati uskoči u kopačke najboljeg strelca ekipe, ali novinarima koji su ga pitali o Geretu Bejlu kao alternativi za Benzemu, nije želeo da pruži precizan odgovor.

"Opcija je mnogo, tu su Marijano, Jović, Asensio, Isko... A ja sam se već odlučio za onu koja mislim da je najbolja za ovaj meč. Možemo da pobedimo Barselonu i bez Karima koji jeste izuzetno važan deo ekipe jer završava mnoge poslove. Ali bez njega moraćemo mnogo da radimo i tražimo drugačija rešenja", rekao je popularni Karleto, pa nastavio o svom kolegi i suparničkog tima: "Barselonin identitet se nije promenio. Njen stil je čist i jasan, a Ćavi je njegovo otelotvorenje. Mnogo su napredovali, imaju sjajnu dinamiku i sve rade kako treba."

Ne čudi što je baš u sezoni pred čiji početak ju je posle deceniju i po napustio Lionel Mesi, Barselona proživala neke od najtežih trenutaka u ovom veku. Taj prinudni i neizbežni rastanak nije prijao niti Kataloncima, a ni argentinskom mađioničaru koji je u dresu Pari Sen Žermena najblaže rečeno neubedljiv. Iz tog razloga već je počelo da se spekuliše o povratku Argentinca kući, a izjave Danija Alves koji je juče pričao da Mesi ne uživa u PSŽ-u i da se nada njegovom povratku na Kamp Nou na leto, privukle su ogromnu pažnju.

U tom maniru pričao je i Ćavi, dan pred okršaj sa Real Madridom protiv kojeg je Lionel Mesi u karijeri na 47 nastupa postigao 26 i namestio još 14 golova.

"Leo je najbolji i kako takav zaslužio je da mu Barselonina vrata budu uvek otvorena. Dokle god sam ja šef ove, može da dolazi svaki dan da gleda treninge ili da razgovara sa trenerom", rekao je Ćavi.


tagovi

ĆaviBarselonaReal MadridĐordi AlbaLionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara