Kakva je to ljubav bila (©Reuters)
Kakva je to ljubav bila (©Reuters)

Barsa posle Mesija: Zvižduci Umtitiju, Grizmanu i Albi

Vreme čitanja: 7min | pon. 09.08.21. | 08:57

Niko nije sasvim nevin...

Ja sam uradio sve što je bilo do mene...“

Leo Mesi je na oproštajnoj pres konferenciji najmanje deset puta ponovio ovu rečenicu. Ni u jednom trenutku nije optužio Đoana Laportu, čak ni La Ligu. Ali je za anale fudbala ostavio jasnu poruku da ne odlazi vlastitom voljom. “Kao što je rekao Laporta, klub je iznad svega“, dodao je, na prvi pogled bez gorčine prema predsedniku Barselone, da bi potom naglasio da on, Mesi, nikoga nije prevario, da je pristao da smanji platu na pola, ali da jednostavno nije bilo moguće realizovati plan sa kojim su navodno i on i klub bili saglasni.

Izabrane vesti

Nesrećan i u još neverici, najveći igrač našeg doba odlazi čak i bez pristojnog ispraćaja na Kamp Nou. Kovid, Đozep Marija Bartomeu, Laporta, La Liga, saigrači koji nisu bili voljni da žrtvuju vlastita primanja i odredišta. Teško da se može prstom upreti u samo jednog krivca. Ali kockice su se sklopile na najnepovoljniji mogući način za Mesija. I za sve ljubitelje fudbala koji vide kako špansko prvenstvo nakon Nejmara, Ronalda i Ramosa gubi svoju poslednju zvezdu.

Ako je neko slučajno prošlu godinu proveo na Mesecu ili na pustom ostrvu, Marka je za pretplatnike Amazon Prajma objavila hroniku o periodu od čuvenog birofaksa do poslednjih događaja. Uz naglasak na činjenici da u toku 21 godine provedene u Barsi, Mesi nikada nije bio polemičan. Vesti o njemu su se sastojale gotovo isključivo od fudbalskih dostignuća. Odjednom, sit besmislenog upravljanja, smešnih poraza i nedostatka dijaloga, izjavivši da želi da ode, postao je vruća tema za medije i čvor u kojem su se zapleli svi aktuelni problemi kluba.

Svima je potpuno jasno da su Bartomeu, njegovo besomučno rasipanje novca i nerealni planovi bili uzrok toga što je Barselona u krizu sa Kovidom 19 ušla u minusima koje još dugo neće pokriti. Đoan Laporta je medijima kao jedan od razloga Mesijevog odlaska naveo situaciju koju je pronašao po dolasku u klub: 487.000.000 evra gubitaka, mnogo više nego što je očekivao. Dodao je da čak nije siguran da li će, čak i bez Mesija, uspeti da registruje ostale novopridošle igrače. Ako uzmemo u obzir pravila finansijskog fer pleja, limit plata je 70% od prihoda, dok on u Barseloni, ne računajući Mesija, dostiže 95%, a sa Mesijem čak 110%.

Ali ova pravila nisu izmišljena juče. Laporta možda nije znao tačan domet katastrofe koju je ostavio njegov prethodnik, ali je mogao da je pretpostavi. Ušao je u Barsu sa entuzijazmom, obećavajući ne samo produženje Mesijevog ugovora, nego i dolazak, na primer, Erlinga Halanda. Plan akcije se sastojao od prodaje igrača i smanjenja plata. Ništa od ovoga nije učinjeno. Dovedeni su novi igrači, ali fudbaleri na izlaznoj rampi nisu prodati. Plate nisu smanjene. Priliva novca nema, a štednja je komplikovana.

Međutim, prelazni rok traje do 31. avgusta. Postavlja se pitanje zbog čega klub nije pokušao da iskoristi ovih preostalih 25 dana da učini sve što može da zadrži kapitena. I tu, bar prema izjavama samog Laporte, ulazi u igru La Liga na čiju je fleksibilnost računao, ali je izgleda nije dobio.

Kao osnovni problem predstavljen je sporazum sa američkim investicionim fondom CVC, prema kojem bi se u La Ligu uložilo 2.700.000.000 eura, u zamenu za 11% učešća u poslovanju. Od primljenog iznosa, 90% bi bilo namenjeno klubovima za ulaganje u infrastrukturu i plate igrača, pri čemu bi se za ovo poslednje moglo odvojiti 15%.

Ali, ni Real Madrid ni Barsa nisu pristali na ovu opciju.

Da bismo ispunili fer plej, ne možemo založiti pola veka televizijskih prava. Ova operacija nas ne zanima“, bio je izričit Laporta.

Barsa je iznad svega“, dodao je...

Čak i iznad svog najboljeg igrača.

Sa Zlatnim loptama (©Reuters)Sa Zlatnim loptama (©Reuters)

Do pre nekoliko dana klub blaugrana i Mesi su imali pripremljen ugovor koji je prema više izvora formalno glasio na pet godina, s tim da bi Argentinac igrao samo dve, dok bi platu primao u celokupnom periodu. Na taj način bi se rešio problem likvidnosti i ravnoteže prihoda i rashoda.

Ali, da bi se ovo moglo ispuniti, bio je neophodan pristanak La Lige. Prvenstveno da bi se rešio problem registrovanja Mesija uz poštovanje finansijskih pravila. I Havijer Tebas je navodno do skora bio spreman da napravi ovaj ustupak. Haime Roures, medijski magnat i osoba vrlo bliska Barseloni i Laporti, izjavio je za radio RAC da je dogovor već bio postignut.

Ipak, nakon što je Laporta odbio sporazum sa fondom CVC, dobra volja predsednika La Lige je izgleda naprasno nestala. Katalonski dnevnik Vanguardia je otkrio da se Laporta sastao sa Tebasom 14. jula, da od tada zna za sporazum sa CVC-om i da je njegovo prihvatanje ove investicije bilo uslov registrovanja Mesija. Članak je inače naslovljen sa: “Superliga vredi kao Leo“.

Sada kad smo u jednačinu ubacili i Superligu, objašnjenje zvuči više nego logično. Premda je sasvim logična i ideja da se radi o sjajnom izgovoru za Barselonu.

Naime, ulaganje CVC-a je kod manjih klubova viđeno upravo kao ligin pojas za spasavanje Realu i Barseloni da bi platili astronomske troškove izgradnje stadiona, odnosno honorara igrača. Ili naknada gubitaka zbog toga što im nije dozvoljeno da organizuju Superligu. Uz to se postavlja pitanje da li je američkom fondu investicija i dalje isplativa nakon Mesijevog odlaska, što bi značilo da je Havijer Tebas veoma naivno uleteo u paradoksalnu situaciju.

Mediji komentarišu ophođenje Đoana Laporte na pres konferenciji kao njemu vrlo nesvojstveno. Staloženost, proračunatost, realizam… uz blagi utisak olakšanja sada kada je odluka već donesena. Sasvim druga slika viđena je juče kada je pred novinare izašao Leo Mesi i kada se i najvećim kritičarima i skepticima bar na trenutak steglo srce.

Poslednja zvezda svetskih razmera napušta poluostrvo sa 672 postignuta gola, 778 odigranih utakmica i 35 osvojenih trofeja, bez mogućnosti izbora zbog nadgornjavanja tvrdoglavih rukovodilaca i finansijskih mahinacija. Neslavan kraj zlatne ere španskog fudbala.

I šta dalje?

Stadion Kamp Nou (©Reuters)Stadion Kamp Nou (©Reuters)

Peticija da se broj 10 povuče iz upotrebe i da ostane zauvek kao uspomena na najslavnijeg kapitena je unapred osuđena na neuspeh. Već je bilo ovakvih inicijativa ranije, ali su one protivne pravilima španskog prvenstva.

Neki kažu da Kun Aguero ima dovoljno „široka leđa“ da bi mogao da nasledi desetku od svoga prijatelja, ali, Kun je opet priča za sebe. U Barsu je stigao pristavši na mnogo manju platu od one koju je primao u Sitiju, upravo da bi igrao sa Mesijem. Prema navodima katalonskog fudbalskog programa „Porteria beteve“, ima nameru da odmah ode iz Barselone i sa advokatima trenutno analizira klauzule ugovora da bi pronašao izlaz. Sa druge strane, Barseloni je potreban novac, pa ovakva transakcija nije u potpunosti nemoguća, a navodno Inter već ispituje teren kako bi Kunom odmenio Romelua Lukakua kad ode u Čelsi. Sam napadač je ipak demantovao da ide i tvrdi da ostaje barem ovu sezonu.

Ipak, sinoć se igrao prvi Barsin meč bez Mesija: trofej Đoan Gamper protiv Juventusa. Aguero, koji je prethodnu noć bio na oproštajnoj večeri kod svog prijatelja, navodno je ujutru naprasno povredio ligament lista i nije bio spreman za nastup u dresu Barselone.

Malobrojna publika (njih oko 3.000) je tokom celog meča skandirala Mesijevo ime. Inače, kada su se ova dva kluba poslednji put susrela u borbi za pomenuti trofej, 18-godišnji Leo je fascinirao kako svog trenera, Franka Rajkarda, koji je tada definitivno odlučio da ga ostavi u klubu, tako i rivalskog, Fabija Kapela.

A da ne govorimo da je ovog puta trebalo da ga ponovo vidimo na terenu u duelu sa Ronaldom.

Ronald Kuman je u prvoj reakciji na Tviteru napisao da je „teško razumeti“ Mesijev odlazak čime se po mišljenju priključio svim običnim smrtnicima. Pred utakmicu protiv Juventusa je ipak obećao navijačima dobru sezonu.

Što se tiče saigrača, za sada je najviše platio Antoan Grizman kojeg su u okolini stadiona pri dolasku na trening dočekali besni navijači uz zvižduke i povike „Ti si kriv što odlazi“, aludirajući na njegovu upornost da se vrati u Atletiko i da jedan deo plate prima od Barse. Mnogo bolje nije prošao ni Đordi Alba, jedan od najbolje plaćenih igrača Barselone, od kojeg su prisutni tražili da se odrekne dela honorara.

Katalonci su sada navodno koncentrisani da vežu za klub svoje „nove Mesije“, Pedrija i Ansu Fatija, kojima se naravno moraju modifikovati ugovori i dati veći novac. A u slučaju Ansua koji bi uskoro trebao da se priključi prvom timu, treba se i izboriti sa zahtevima Žorža Mendeša.

Barsa je, na sreću, ipak osvojila trofej, golovima Memfisa Depeja, Martina Brejtvejta i Rikija Puća. Publika je bila pristojna i umerena, čuli su se tek povremeni zvižduci, posebno upućeni Samjuelu Umtitiju, koji su takođe s vremenom utihnuli, mada Francuz svojevoljno nije prisustvovao uručenju trofeja baš kako ne bi provocirao navijače.

Nekad je bolje zaćutati i dozvoliti da tišina obavi svoje“, napisao je posle Umtiti.

Laporta je viđen kako aplaudira iz lože. Kuman je požnjeo prvu značajnu pobedu.

Ali svi smo imali veoma čudan osećaj kao da nam nešto nedostaje.

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Lionel Mesiletnji prelazni rok 2021Samjuel UmtitiAntoan GrizmanĐordi Alba

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara