Luis Suarez (©Reuters)
Luis Suarez (©Reuters)

Barsin i Atletikov dogovor iza Suarezovih leđa težak 11.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.02.21. | 11:05

Iako su španski mediji tvrdili da je otišao kao slobodan igrač, otkriveno je da su Katalonci ipak uspeli da izvuku novac od rastanka sa napadačem

Luis Suarez nije bio Barselonin poklon madridskom Atletiku, tvrdi katalonski Sport. Lider španskog prvenstva je ipak platio za usluge urugvajskog napadača, koji je i novoj sredini nastavio da teroriše protivničke mreže. Prema dokumentima koje je pribavila redakcija pomenutog lista, Barsa je sa Jorgandžijama dogovorila fiksnu cenu od 5.000.000 evra, dok bi još 6.000.000 mogla da zaradi preko različitih klauzula. Tako se Blaugrana sa najboljim strelcem Primere (16 golova) rastala za potencijalnih 11.000.000 evra.

Mnoge je šokirala odluka Barselone da se rastane sa El Pistolerom. Finansijski problemi su na kraju naterali tadašnju upravu da preseče i čiste papire uruči nekolicini prvotimaca. U prvih mah se mislilo da od Suarezovog odlaska Katalonci nisu ništa zaradili. Navodno je i želja urugvajskog fudbalera bila da kao slobodan igrač promeni sredinu. Revoltiran odlukom kluba da ga stavi na listu za odstrel, nije želeo da prilikom rastanka Barsa ostvari bilo kakav benefit. Lukavo su Katalonci postigli dogovor iza kulisa sa Kolćonerosima. Uprkos željama bivšeg napadača Ajaksa i Liverpula, uspeli su da zarade čistih 5.000.000 evra.

Izabrane vesti

Ipak, nije se taj novac slio direktno u kasu na Kamp Nou. U čitavu priču upleten je i Antoan Grizman. Možda neverovatno zvuči, ali Barsa još uvek duguje novac Madriđanima za transfer francuskog fudbalera. Platili su leta 2019. godine 120.000.000 za prvaka sveta iz Rusije i na taj način aktivirali otpusnu klauzulu u njegovom ugovoru. Kasnije je izvršni direktor Atletika Migel Anhel Hil Marin tvrdio da Katalonci duguju još 80.000.000 evra.

Tvrdnje je mogao da potkrepi i dokumentima koji ukazju na to da je Barsa dogovor sa Francuzom postigla u trenutku kada je njegova otpusna klauzula iznosila čitavih 200.000.000 evra. Katalonci su potom sačekali da ona padne za 40 odsto, ali su na kraju, kako bi izbegli odlazak na sud, pristali da plate još "simboličnih" 15.000.000 evra. Pravdali su novi izdatak kupovinom prečeg prava na usluge Saula Njigeza i Hose Marije Himeneza. Priča oko Suareza došla je u zgodno vreme za obe ekipe, na kraju su se Đozep Bartomeu i Enrike Serezo dogovorili da se na ime transfera 33-godišnjeg napadača od Barsinog duga oduzme 5.000.000 evra.

Kada su u pitanju dodatne klauzule, koje bi Kataloncima potencijalno mogle da donesu još 6.000.000 evra, prvu trećinu je Barsa već osigurala. Bilo je potrebno da Suarez upiše 20 nastupa u dresu Atletiko Madrida.

Druga će zavisti od Čelsija. Naime, ukoliko Jorgandžije prođu Plavce u osmini finala Lige šampiona, Barsin dug prema Atletiku biće kraći za još 2.000.000 evra. Obeštećenje će biti kompletirano, ukoliko se Kolćonerosi i naredne sezone domognu četvrtfinala elitnog takmičenja.

Bitna stavka je i plata Luisa Suareza. Atletiko ga plaća nešto manje nego što je Barselona, ali do kraja tekuće takmičarske godine će mu Katalonci uplaćivati razliku. Pošto bi mu ugovor sa Blaugranom istekao leta tekuće godine, posle toga Katalonci neće imati nikakve obaveze prema El Pistoleru.

Urugvajac je na Kamp Nou stigao iz Liverpula leta 2014. godine za 82.300.000 evra. Jedan od najboljih svetskih napadača u protekloj deceniji upisao je 283 takmičarska nastupa za klub i postigao 198 pogodaka. U tandemu sa Lionelom Mesijem u vitrine katalonskog velikana uneo je četiri trofeja španske Primere, isto toliko pehara i iz Kupa kralja, kao i najsjajniji komad srebrine u evropskom fudbalu, kada je Barselona 2015. godine osvojila Ligu šampiona. U dresu Blaugrane postao je i klupski prvak sveta.

Kada se sve sabere i oduzme, 11.000.000 evra neće popraviti činjenicu da je bivša uprava zavila Barselonu u crno kada je minulog leta odlučila da se rastane sa vrsnim golgeterom. Grca velikan i danas u dugovima, a posle traumatičnih 1:4 protiv Pari Sen Žermena, jasno je da će tekuće sezona i u takmičarskom smislu biti za zaborav. Još jedna godina koju će pojesti skakvci.


tagovi

Luis SuarezAntoan GrizmanĐozep Marija BartomeuEnrike Serezo

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara