Matijas Fernandez Pardo i Lukas Lima (©Reuters)
Matijas Fernandez Pardo i Lukas Lima (©Reuters)

Bašakšehir ne gubi kod kuće u Evropi, a od Belgijanaca nikad

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.03.23. | 11:17

Liga konferencije: Istanbulski tim dočekuje Gent u revanš meču osmine finala posle 1:1 u gostima

Bašakšehir je prošlonedeljnim remijem protiv Genta napravio temelj za prolaz u četvrtfinale Lige konferencije. Uvodni revanš osmine finala najslabije rangiranog kontinentalnog nadmetanja neuobičajeno će se odigrati već u sredu, kada će turski predstavnik da pokuša da se nadoveže na jak domaći učinak u Evropi.

Na stadionu Fatih Terim Bašakšehir nije izgubio nijednu takmičarsku utakmicu na međunarodnoj sceni od decembra 2020. godine. Sasvim je moguće da će serijal da bude nastavljen i protiv Belgijanaca. Već u prvoj utakmici IBFK je ostavio dobar utisak protiv Bafalosa, međutim, istanbulski sastav ne zna za trijumf u četiri protekla sukoba na svim frontovima.

Izabrane vesti

Pre revanš meča osmine finala u Istanbulu, Gent je pobedio Zulte Varegem sa čak 6:2 u Pro ligi, dok je Bašakšehir, s druge strane, izgubio gradski derbi protiv Bešiktaša uprkos dopadljivoj igri 0:2.

Tim iz Istanbula je na šestoj poziciji turske lige sa 40 bodova. Trenutno je ekipa Emrea Belozoglua izgubili tri puta zaredom u šampionatu, a posle neuspeha u gradskom derbiju sa trećeplasiranim Bešiktašem zaostaju šest koraka za njim.

18.00: (2,40) Bašakšehir (3,20) Gent (3,35)

Provladin turski klub više od dve godine nije izgubio domaću utakmicu u evropskim susretima. Poslednji put je potpisao kapitualciju pred domaćom publikom u Ligi šampiona, od RB Lajpciga u decembru 2020. Od tada, IBFK je na međunarodnoj sceni ostvario četiri trijumfa i dva remija kod kuće.

Skor Sivih Sova protiv belgijskih klubova je posebno ohrabrujući. Bašakšehir nije izgubio u ukupno pet takmičarskih dvoboja protiv klubova iz Belgije, pošto je zabeležio dva trijumfa i tri remija.

Trener Emre Belozoglu ima brojne kadrovske brige u revanšu protiv Bafalosa. Bivšem vezisti turske reprezentacije na utakmici u sredu protiv Genta nedostaje ukupno osam igrača, uključujući šest koji nemaju pravo da igraju u Ligi konferencije. Prva zvezda tima Mesut Ozil je povređen, a srpski internacionalac Danijel Aleksić očekuje se u startnoj postavi.

"Imamo poštovanje prema Gentu, ali u ovom takmičenju samo je trenutna forma na terenu odlučujuća. Za klub bi prolazak u četvrtfinale bio veliki uspeh", istakao je strateg Bašakšehira Emre Belozoglu.

Gent je poslednji put bio učesnik četvrtfinalu evropskog takmičenja 1992. godine, tada u Kupu UEFA. Bafalosi su poraženi od Ajaksa i tako su propustili plasman u polufinale. Od tada je tradicionalni klub iz Istočne Flandrije u velikoj meri bio ispod radara na međunarodnom planu i nije imao zapaženih uspeha.

Ove sezone, Gent je drugi put zaredom u nokaut fazi Lige konferencije. Prošle godine, u inauguracionoj sezoni međunarodna bajka je završena protiv PAOK-a. U aktuelnoj kampanji Belgijanci imaju još jednu šansu da dođu do četvrtfinala. Međutim, za plasman u četvrtfinale Gent mora da pobedi u Istanbulu. Ako se pogleda nedavna gostujuća forma u međunarodnim takmičarskim utakmicama, taj scenario je prilično nerealan za Poglavice.

U prvenstvu Belgije Gent je petoplasiran i bori se za prolaz u plej-of.

"Nama je glavni prioritet da uđemo u doigravanje, ali svakako želimo da uspemo i u Ligi konferencije pošto smo stigli dovde. Pre nedelju dana nije bilo baš idealno sa naše strane, ali završeno je 1:1. To ne mora ništa da znači, sve ostaje otvoreno. U Istanbulu očekujem burnu atmosferu sa kojom moramo da se nosimo", rekao je trener Genta Hejn Vanhezebruk.

U ovom susretu mora bez Srbina Darka Lemajića i Tisudalija, a na terenu se možda neće pojaviti ni Godo, Mare, Okuma ili Torunariga.

LIGA KONFERENCIJE - OSMINA FINALA, REVANŠ MEČEVI

Sreda

18.00: (2,40) Bašakšehir (3,20) Gent (3,35), prvi meč 1:1

Četvrtak

18.45: (2,60) Jurgorden (3,20) Leh (2,80), prvi meč 0:2

18.45: (5,70) Sivas (3,70) Fjorentina (1,65), prvi meč 0:1

18.45: (2,60) Slovan Bratislava (3,40) Bazel (2,85), prvi meč 2:2

21.00: (2,75) AZ Alkmar (3,35) Lacio (2,55), prvi meč 2:1

21.00: (1,45) Nica (4,50) Šerif (8,50), prvi meč 1:0

21.00: (1,50) Viljareal (4,40) Anderleht (7,50), prvi meč 1:1

21.00: (1,25) Vest Hem (6,25) AEK Larnaka (15,0), prvi meč 2:0

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga konferencijeBašakšehirGent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara