Robin Gosens (AFP)
Robin Gosens (AFP)

Bekovi haraju Eurom: Svaka čast Spinacoli i Damfrisu, ali Gosens je uništio prvaka Evrope

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.06.21. | 08:30

Partija Karijere levog beka Nemačke jedna je od najdominantnijih u režiji defanzivaca u itoriji evropskih šampionata

Ako se po jutru dan poznaje, Euro 2020 mogli bi da obeleže bekovi. Nije prebačena ni trećina takmičenja, preciznije odigrane su tek dve runde, a neke od najzapaženijih predstava na kontinentalnom takmičenju režirali su, uslovno rečeno, defanzivnici. De fakto jesu odbrambeni fudbaleri, ali protagonisi naše priče napustili su kalup svoje trećine i polje delovanja debelo prebacili na protivničku – bez da saigrači u odbrani trpe.

(1,57) Italija (3,70) Vels (7,00)

Izabrane vesti

Počev od Italijana Leonarda Spinacole koji je već na startu prvenstva protiv Turske počeo da ubira plodove toga što mu je Roberto Mančini ostavio odrešene ruke u ofanzivi. Rezultat je bilo uništavanje desne strane truske odbrane fudbalera koji je za sada zvanično zabeležio najbrži sprint Eura (33,8 kilometara na čas).

Pa Denzel Damfris, holandska zver na desnom boku. Protiv Ukrajine i Holandije ostavio je utisak mešavine sprintera i dugoprugaša. Neverovatna energija, brzina, anticipacija, požrtvovanost. Njegov skok i gol glavom doneli su pobedu protiv Ukrajinaca, protvi Austrije se posle trka od preko 50 metara ponudio Malenu, a kada je dobio loptu stavio pečat na pobedu (2:0). Prošle sezone u Erediviziji dva gola i šest asistencija na 30 mečeva. Pamtio je kroz brojke gledano nešto ubedljivije sezone, ali čini se da će posle ovog prvenstva PSV konačno ozbiljno unovčiti svog kapitena.

Istina, Ukrajina i Austrija nisu blizu kremu evropskog fudbala, te će Damfris u nokaut fazi tek imati priliku da potvrdi kvalitet u defanzivi. U napadu je već pokazao koliko može.

Ali teza da su bekovi apsolutni hit ovog prvenstva verovatno ne bi bila podvučena debelim markerom da Robin Gosesns nije odigrao partiju života protiv Portugalije.

Došao je na Euro sa svega sedam nastupa u dresu sa državnim grbom, pre toga briljantnom sezonom u Atalanti (11 golova, osam asistencija) pokazao Joakimu Levu da može ozbiljno da se osloni na njegove kvalitete. Jozua Kimih je takođe odigrao odličan meč, ali staze portugalske golgote češće su sezale su od leve strane nemačkog napada, do peterca Ruija Patrisija.

Za prvih 15. minuta videli smo fazu nemačke dominacije, poništen gol Gosensu i kontru Portugala za 1:0. Ali Nemačka nije ustuknula, a ni Robin Gosens. Sećate se kako je Geret Bejl svojevremeno uništio Majkona, u tom trenutku najboljeg desnog beka planete. Nelson Semedo daleko je od najboljeg, ali će posle današnjeg meča dugo sanjati beka Atalante. Internetom su ekspresno počele da provejavaju šale da Semedo ima Gosensa na kapitenu u svom fantazi timu. Pitanje je da li bi bilo drugačije i da je Žoao Kanselo na prvenstvu.

Bio je Gosens protagonista maltene svake opasnosti koja je nadolazila sa levog boka. Uputio tri udarca u okvir gola, više od bilo kog drugog fudbalera, namestio dva i postigao jedan pogodak. Nikada u istoriji evropskih prvenstava nijedan defanzivac nije upisao gol i dve asistencije! A Euro postoji 63 godine!

Uz to, nije poslao nijedan udarac van okvira gola. Imao je 46 kontakata sa loptom, šest u protivničkom šesnaestercu, stvorio je dve prilike i obe su pretvorene u pogotke. Doktorska disertacija momka kojeg je Atalanta 2017. godine iz Heraklesa dovela za oko 1.000.000 evra. Uspeo je da zaseni jednog Jozuu Kimiha koji je takođe namestio dva gola – još jedna potvrda da prvestvom haraju bekovi.

Možda je utakmica posle koje cela Evropa priča i piše o Gosensu pravo vreme da se podsetimo trenutka kada se iz prvog lica suočio sa arogancijom Kristijana Ronalda. Sanjao je Ronaldov dres, zamolio Portugalca da ga dobije posle jednog okršaja Atalante i Juventusa i naišano na hladno “ne” – ogovor od kojeg se osetio malim, postiđenim, poniženim.

Sinoć je bio veći od Ronalda, ma od cele Portugalije.

Nezaboravno veče u svakom smislu, pobedili smo vrlo snažnog protivnika. Ponosan sam na svoj prvi gol na ovom takmičenju. Znali smo da moramo da pobedimo, da će biti jako teško ako se to ne desi. Presrećan sam što smo stvorili toliko šansi i rešili meč na ovakav način. Da li ću pitati Ronalda za dres? Ne, ne. Želim da uživam u pobedi večeras, tako da neću pitati“, rekao je Gosens posle utakmice.

Posle Hulk verzije protiv Porugalije, čast je zameniti dres sa Gosensom. I svaka čast Spinacoli i Damfrisu, ali Nemac je pomerio lestvicu. Ipak je uništio prvaka Evrope.


tagovi

EURO 2020Robin GosensFudbalska reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara