Adaj i Janik Fereira Karasko (©AFP)
Adaj i Janik Fereira Karasko (©AFP)

Beku Đirone nudili 50.000 da namesti utakmicu: Ne znam zašto, ionako smo igrali mamurni

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.03.23. | 20:38

Adaj Benitez izneo i sumnju u regularnost meč kada je nastupao za Tenerife

Barselonino kršenje finansijskog fer-pleja, pa saradnja Katalonaca sa bivšim sudijom, problemi oko podele novca od TV prava, a sada i sumnje u regularsnot. U poslednje vreme ređaju se skandali u španskom fudbalu.

Tokom februara tamošnja policija uhapsila je šest osoba u sklopu istrage o nameštanju utakmice Kupa kralja iz 2021. godine, kada je Levante savladao niželigaša Urakan iz Melilje 8:0. Pažnju je skrenuo veliki broj uplata onlajn putem i u kladionicama u gradiću sa mediteranske obale severne Afrike, obavljenih uoči početka meča. Novi slučaj "štelovanja" ishoda utakmice mogao bi da bude susret Kordoba - Đirona (2:1) iz poslednjeg kola ligaškog dela Segunde u sezoni 2016/17. Rukovodstvo takmičenja obavestilo je nadležne, a sve zbog izjava bivšeg igrača Đirone, Adaja Beniteza.

Izabrane vesti

Gostujući na radiju Kadena SER, 35-godišnji Katalonac koji je 2021. završio karijeru, otkrio je da mu je pred pomenuti duel sa Kordobom nuđeno 50.000 evra da njegov tim izgubi.

"Savršeno dobro znate da u fudbalu postoje 'crne torbe' i bonusi 'ispod stola'. Lično su mi nudili novac, ali nikada nisam prihvatio. Nudili su mi 50.000 evra, meni i još nekim ljudima, da izgubimo utakmicu. Bio je to apsurd, pošto smo te sezone izborili promociju u Primeru i ostala nam je još samo jedna utakmica. Nije mi padalo na pamet da uprljam celu sezonu jednom utakmicom", ispričao je doskorašnji levi bek.

Istakao je Adaj da je reč o sezoni 2016/2017, u kojoj se Đirona prvi put plasirala u najjači rang španskog fudbala. Kolo pre kraja imala je obezbeđeno drugo mesto i direktan plasman u Primeru zajedno sa Levanteom. Kordoba je završila kao deseta u Segundi, a svakako je u poslednjem kolu savladala Đironu na svom stadionu 2:1.

Gosti su poveli u 50. minutu, domaćini izjednačili u 55. iz penala, a onda preokrenuli 20 minuta kasnije.

"Danima smo slavili promociju, igrali smo mamurni i normalno je bilo da nam daju 10 golova. Za tu poslednju utakmicu jedva sam stajao na nogama, ali to je i normalno kada slaviš promociju. Nije mi jasno zašto su nam nudili novac da izgubimo", pita se bivši fudbaler.

Adaj Benitez nije otkrio ko mu je konkretno nudio da pusti rivala - to će verovatno morati narednih dana u policiji - ali je objasnio kako izgleda proces potkupljivanja igrača.

"Prvo stupe u kontakt sa igračem koji dalje preuzima na sebe razgovor sa saigračima kojima veruje. Potrebno je ubediti golmana, štopera i špica. Time je obavljeno pola posla, ali jasno je da nisu dovoljna samo trojica fudbalera da bi se sve obavilo".

Igrajući za Đironu, momak iz Katalonije dobio je direktnu ponudu da učestvuje u nameštanju, a ispričao je i da sumnja na regularnost jednog meča dok je bio član Tenerifa u sezoni 2013/2014.

"Tamo sam doživeo situaciju za koju ne mogu da tvrdim, ali imam sumnje. Uoči poslednje utakmice ligaškog dela nismo imali mogućnost da se plasiramo u plej-of, a Sporting Hihon jeste. Činilo se da će igrati igrači koji nisu imali veliku minutažu, ali se ispostavilo da je izabran potpuno drugačiji sastav od najavljenog. Izgubili smo s nekoliko golova razlike (0:3). Ne mogu da tvrdim, jer nisam igrao tu utakmicu, ali rečeno nam je da će igrati jedna postava, ali je onda u poslednjem trenutku potpuno promenjena", ispričao je Adaj i dodatno zaintrigirao špansku javnost.


tagovi

SegundaPrimeraĐirona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara