Hari Kejn (©Reuters)
Hari Kejn (©Reuters)

Bitka za Ostrvo na Vembliju: Albion jak kao zemlja, Škoti jure senzaciju

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.06.21. | 12:57

Englezi bi pobedom protiv komšija overili osminu finala Evropskog prvenstva. Promo kvota u Mozzartu na trijumf čete Gereta Sautgejta - 1,37

Najstarije i najbogatije reprezentativno rivalstvo, započeto pre 149 godina, dobiće večeras (21.00) na Vembliju 115. epizodu. Na kultnom londonskom stadionu, mestu svih bitnijih fudbalskih dešavanja na Ostrvu, Engleska će u drugom kolu Grupe D Evropskog prvenstva danas ugostiti komšijsku Škotsku.

Danima je fešta u englelskoj prestonici. Škoti "u suknjicama" okupirali su London, ali na kultnom stadionu moći će da se nađe samo 22.500 srećnika. Utakmica je više od igre. Naravno, Englezi su favoriti, ali Škoti traže bar bod i nastavak snova o osmini finala.

Izabrane vesti

Ne osvrću se svi podjednako isto na težinu koji ovaj duel nosi. Za Rahima Sterlinga, primera radi, to je meč kao i svaki drugi.

"Naravno, postoji istorija, ali istovremeno, u fudbalu ne možete previše da se vraćate u istoriju. Morate da budete fokusirani na zadatak ispred vas, a naš zadatak je da osvojimo tri boda. Ne možemo da vodimo stare bitke, moramo da budemo vrlo koncentrisani. Znamo da će biti teško, ali ne možemo da se uvlačimo u ono što od utakmice stvara spoljašnji svet. Za mene je to samo utakmica više", rekao je strelac jedinog gola u pobedi nad Hrvatskom.

21.00: (1,37) Engleska (4,90) Škotska (9,50)

Sterling je direktno učestvovao u 19 golova na poslednjih 17 utakmica za Englesku (13 pogodaka i šest asistencija).

"It’s coming home“ se ori Ostrvom, a euforija među navijačima raste nakon pobede nad Kockastima na startu, kojom je Gordi Albion po prvi put u istoriji kontinentalno takmičenje otvorio trijumfalno. Posebno jer će se finiš takmičenja, polufinala i finale, igrati upravo na Vembliju. Na njemu je Engleska minimalnim rezultatom savladala vicešampiona sveta i osvetila mu se za poraz sa Svetskog prvenstva u Rusiji.

Eksperimentisao je Geret Sautgejt na premijeri. I mada su Kalvin Filips i Tajron Mings usled izostanaka Herija Megvajera i Džordana Hendersona najavljivani u startnoj postavi, malo ko je na levom boku mogao da zamisli Kjerana Tripijea, posebno ne posle odličnih sezona Luka Šoa i Bena Čilvela, baš kao ni u napadu strelca jedinog gola Rahima Sterlinga, koji iza sebe ima nešto slabiju godinu u Mančester Sitiju.

Iz tabora Tri lava najavljuju Megvajerov povratak u tim. Stub odbrane Mančester junajteda nije igrao od maja.

"Hari će biti uključen u konkurenciji za tim. Odluka koju moramo da donesemo je da li je spreman da startuje od prvog minuta. Zaista smo zadovoljni njegovim napretkom, već četiri ili pet dana trenira s timom. On je na dobrom putu. Želimo da imamo sve igrača na raspolaganju", istakao je selektor Engelske Geret Sautgejt.

Dobra vest za Škota je da će u timu da bude i roviti defanzivac Arsenala Kiran Tirni. Fudbaler Liverpula Endi Roberston ističe da je njegov državni tim previše potcenjen.

"Mislim da smo sada poštovaniji jer smo se kvalifikovali na završni turnir i vezali dosta utakmica bez poraza. Ali i dalje nismo poštovani onoliko koliko bismo želeli. Zato je šansa da igramo protiv njih prilika da pokažemo ljudima koji sumnjaju u škotski fudbal šta možemo da uradimo", uverava levi bek Liverpula.

U ovom milenijumu Škotska i Engleska odigrale su samo četiri meča, od kojih su tri pripala Gordom Albionu. S tim da su dva bila prijateljska. Na poslednjem, u kvalifikacijama za Mundijal pre četiri godine, Hari Kejn je u nadoknadi spasao svoj tim poraza (2:2). Na tri od četiri utakmice u ovom milenijumu bilo je tri ili više pogodaka.

Engleska ako pobedi Škotsku biće sigurna u osmini finala bez obzira na preostale utakmice u grupi.

ENGLESKA - ŠKOTSKA (21.00)

LONDON - Stadion: Vembli.

Sudija: Laoz (Španija).

Dozboljeni broj gledalaca: 22.500

ENGLESKA (4-2-3-1): Pikford - Voker, Stons, Mings, Tripije - Rajs, Filips - Griliš, Maunt, Sterling - Kejn.

ŠKOTSKA (3-5-2): Maršal - Henli, Kuper, Tirni - O'Donel, Armstrong, Mekgin, Mektomini, Robertson - Adams, Kristi.

Pogledajte novu epizodu podkasta u kojoj je gost bio nekadašnji reprezentativac naše zemlje Rade Bogdanović...

EVROPSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

GRUPA A

Sreda

Turska - Vels 0:2 (0:1)

/Ramzi 42, Roberts 90+5/

Italija - Švajcarska 3:0 (1:0)

/Lokateli 36, 52, Imobile 89/

GRUPA B

Sreda

Finska - Rusija 0:1 (0:1)

/Aleksej Mirančuk 45+2/

Četvrtak

Danska - Belgija 1:2 (1:0)

/Poulsen 2 - T. Azar 55, De Brujne 70/

GRUPA C

Četvrtak

Ukrajina - Makedonija 2:1 (2:0)

/Jarmolenko 29, Jaremčuk 34 - Alioski 57/

Holandija - Austrija 2:0 (1:0)

/Depaj 11 (pen), Dumfris 67/

GRUPA D

Petak

18.00: (2,40) Hrvatska (3,10) Češka (3,20)

21.00: (1,37) Engleska (4,90) Škotska (9,50)

GRUPA E

Petak

15.00: (2,05) Švedska (3,30) Slovačka (4,00)

Subota

21.00: (1,45) Španija (4,40) Poljska (7,50)

GRUPA F

Subota

15.00: (9,50) Mađarska (4,90) Francuska (1,35)

18.00: (2,85) Portugalija (3,20) Nemačka (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Euro2020Evropsko prvenstvoreprezentacija Engleskereprezentacija škotskeHari KejnHari Megvajer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara