©Starsport
©Starsport

Bivši aduti glavne Partizanove prepreke: Sitnice dovoljne da naruše balans, zakasni plata i to se odrazi

Vreme čitanja: 6min | uto. 04.04.23. | 12:07

Značajne uloge u Čukaričkom, Vojvodini i TSC-u danas namenjene adutima crno-belih iz sezone 2018/19

Odlična izdanja TSC-a i Čukaričkog, uz buđenje Vojvodine, doprinela su da bledi Partizan dva kola pre plej-ofa u nesvakidašnjoj poziciji dočekuje naredne izazove, ali i probudila velike evropske snove u Bačkoj Topoli, Novom Sadu i na Banovom brdu.

Posle niza sezona, večiti rivali u završnicu prvenstva ulaze odvojeni na tabeli, a velika prednost koju je stekla Crvena zvezda uticala je da se fokus sa šampionske preusmeri na trku za drugo mesto. Oscilacije Partizana, osim što su ostavile klub iz Humske još jednu godinu bez trofeja, odrazile su se na poredak u Mozzart Bet Superligi, te TSC i Čukarički sa pravom, umesto o najavljivanoj borbi za treću poziciju, merkaju epitete vicešampiona, dok je istovremeno i Vojvodina savladavši u prethodnih nekoliko nedelja Čukarički i Partizan pokazala potencijal da se ozbiljnije umeša u trku.

Izabrane vesti

Iako je pred rivalima niz borbi, među kojima i mnogi direktni dueli, sve učestalije su paralele sa sezonom 2018/19, jedinom u istoriji Superlige Srbije u kojoj je neki od klubova završio između večitih rivala.

Tada, prvo mesto iza crveno-belih pripalo je Radničkom iz Niša, a deo kluba iz Humske bili su danas krucijalni aduti upravo Partizanovih konkurenata. Žarko Lazetić, tvorac modernog TSC-a, trener koji je u dosadašnjem delu sezone ostavio najzapaženiji trag, činio je pre četiri sezone deo stručnog štaba Partizana. Strateg Topolčana je u pomenutoj sezoni imao ulogu pomoćnika Zorana Mirkovića posle čijeg je odlaska, kao prelazno rešenje, na dva susreta vodio ekipu.

U periodu kada je Lazetić bio član stručnog štaba, deo igračkog kadra Partizana predstavljao je ofanzivni tandem pristigao iz Spartaka, dvojac koji je tokom perioda u Subotici predstavljao noćnu moru za odbrane rivala - Nemanja Nikolić i Đorđe Ivanović. Danas Nikolić predstavlja jednog od glavnih ofanzivnih aduta Vojvodine što je potvrdio i baš protiv crno-belih, dok je Đorđe Ivanović sa osam golova i četiri asistencije u vrhu liste po učinkovitosti igrača Čukaričkog ove sezone.

Nekadašnji aduti danas su glavne prepreke crno-belih, međutim kako i sami ističu period iza njih je zatvoreno poglavlje i fokusirani su isključivo na izazove koji slede, uz nadu da bi aktuelna sezona mogla da donese evrposki iskorak o kojem svi sanjaju.

"Vojvodina ima svoje ambicije od dolaska aktuelnog rukovodstva u klub. Cilj je Evropa, a sa kojeg mesta - potrudićemo se sa što boljeg. Ima još mnogo da se igra, gubili smo bodove, nekada i olako. Prosipali smo bodove protiv Ivanjičana, Lučanaca... Ali sada smo u usponu, osvajamo ih i napredujemo. Što je posebno važno, stizali smo do plena protiv rivala iznad nas", počeo je razgovor za Mozzart Sport Nemanja Nikolić.

As Novosađana istakao je zadovoljstvo zbog neizvesne završnice takmmičenja.

"Tek u plej-ofu će se dogoditi konačni rasplet. Drago mi je što će se do poslednjeg kola očuvati neizvesnost, voleo bih da je uzbudljivija i borba za prvo mesto, ali je to nemoguće pored igara kakve pruža Zvezda. Trenutno smo četvrti, ali imamo o čemu da maštamo. Videćemo da li će nam se snovi ostvariti, ali najbitnije je da želimo i borimo se".

Nikolić koji je imao priliku da sa Vojvodinom u prvom mandatu osvoji Kup Srbije, istakao je da Lale jednako ambiciozno gledaju borbe na oba fronta i da se nadaju uspesima u prvenstvu, ali i protiv Radničkog iz Niša u četvrtfinalu.

"Bio sam deo generacije koja je osvojila Kkup. Iako sam imao manju minutažu pružio sam doprinos. Nadam se što boljem krajnjem rezultatu u oba takmičenja. Zašto da ne, možda i da osvojimo Kup ponovo? U jednoj utakmici je sve moguće".

Vojvodina je pun potencijal pokazala kada je bilo najvažnije, savladavši Čukarički i Partizan, a Nikolić je protiv crno-belih prolećnim prvencem overio slavlje i potvrdio značaj uloge koju ima među Lalama.

"Lično mi pogodak veoma znači. Dugo nisam bio strelac, imao sam zdravstvenih problema i kasnio sam sa početkom priprema. Drago mi je da smo pobedili jer smo prošle sezone gubili od istih tih rivala. Partizan mi jeste bivši klub, ali igramo za svoje porodice, fudbaleri smo, profesionalci. Nemamo drugi posao".

Rezultatska kriza međutim nije povod da ofanzivac i njegovi saigrači potcene crno-bele.

"Nisam saglasan sa stavom da je Partizan slabiji nego u prethodnom periodu. To je ista ekipa koja je pobeđivala Keln i Šerif. Radi se o skupu dobrih igrača, ali sitnice mogu da donesu prevagu. Šta se dešava unutar kluba, nije moje da procenjujem i sudim, ali da smo mi imali za nijansu drugačiji pristup moglo bi lako da bude 4:0 za rivala. I mi smo doprineli da Partizan ne izgleda opasno koliko zapravo jeste. Malo je dovoljno da naruši balans, kašnjenje plate koje će da se odrazi na trening, a rad tokom nedelje na utakmicu".

Pobeda nad Partizanom samo je upotpunila utisak Novosađana ovog proleća, posebno od dolaska Radoslava Bataka na klupu.

"Čestitam svim navijačima, igračima i ljudima u klubu. Uspeli smo da poslednjim rezultatima potvrdimo kvalitet i nadam se da ćemo nastaviti u istom smeru", dodao je Nikolić.

Nekada saigrači, danas konkurenti za Ligu šampiona: Urošević, Nikolić i Ivanović (©MN Press)Nekada saigrači, danas konkurenti za Ligu šampiona: Urošević, Nikolić i Ivanović (©MN Press)

Slično gledište ima i Đorđe Ivanović, Nikolićev nekadašnji saigrač, a danas ofanzivni adut Čukaričkog. Iako su Brđani posle 28. kola na dva boda od drugog mesta i sa istom tolikom zalihom u odnosu na Partizan, Ivanović bez euforije gleda na aktuelni poredak.

"Nama je najbitnije da zavisimo samo od sebe, sada je takav slučaj. Odigrali smo devet utakmica u drugom delu sezone, u sedam pobedili, a tabela se prilično promenila. Sada smo treći, a da li je ovakav raspored bio očekivan ili ne, nama zaista nije bitno, niti se na to obaziremo. Igraćemo sa istim pristupom kao i do sada, od utakmice do utakmice. Prva naredna je u Ivanjici i samo o tome razmišljamo", kazao je ofanzivni vezista i na pitanje da li su apetiti porasli, a cilj se sa treće popeo na drugu poziciju skromno odgovorio:

"Apsolutno ne razmišljamo na taj način. Cilj je da u narednim mečevima osvojimo što više bodova, a najbitnije bitke će se tek voditi u plej-ofu. Izuzetno mi je drago zbog pozicije u kojoj je srpski klupski fudbal, privilegija je da će naša zemlja imati pet predstavnika u Evropi, od toga dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Naravno da ćemo se boriti do kraja za što bolju poziciju, to važi i za Kup Srbije, koji je takođe od velikog značaja. Ne bih da procenjum šanse, svaki meč će biti od velikog značaja u preostalih devet rundi. I nikako ne bih zaboravio ni ekipe Vojvodine i Novog Pazara, koje su pokazale kvalitet i takođe će se boriti za plasman u Evropu".

Drugo mesto posle 30 kola doneće i domaćinstva protiv direktnih rivala u plej-ofu, dok će četvrtoplasirani gostovati timovima ispred sebe.

"Teoretski smo obezbedili najmanje četvrto mesto pred plej-of, što već donosi određenu privilegiju, igraćemo četiri meča kao domaćini, a imaćemo tri gostovanja. Ostaje nam da se borimo za što bolju poziciju u preostala dva kola. Najbitnije je da osvojimo što više bodova i da sebi dodatno olakšamo put ka ostvarenju cilja. Svakako ćemo morati da igramo sa svih sedam rivala u plej-ofu i svaki od tih mečeva biće izuzetno težak, nebitno kojim redosledom i na kojem stadionu".

Poslednji izazov pred podelu superligaškog karavana na dva dela Brđani će imati na svom terenu protiv Partizana, Ivanovićevog bivšeg kluba.

"Sada sam igrač Čukaričkog i razmišljam samo o tome kako da ostvarimo svoje ciljeve. Bio sam član Partizana, proveo sam lepe godine u tom timu, gajim emocije prema crno-belima, tu nema šta da se krije. Ali, zaista nisam ja taj koji bi trebalo da pravi paralele sa nekadašnjim i sadašnjim timom. Ono što je nesporno, Partizan ima kvalitet, očekujem vrlo zanimljive utakmice sa njima. Ali, o tome ćemo razmišljati tek kad završimo sa utakmicom u Ivanjici", istakao je ofanzivac Brđana.


tagovi

Nemanja NikolićĐorđe IvanovićŽarko LazetićČukaričkiTSC Bačka TopolaFK PartizanFK Vojvodina

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara