Boro Primorac i Nenad Bjelica (©Reuters, Shutterstock)
Boro Primorac i Nenad Bjelica (©Reuters, Shutterstock)

Bjelica za ulazak u Osijekovu istoriju, Primorac za odbranu Hajduka

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.11.20. | 13:02

Nastavlja se potera za Dinamom

Dinamo je kiksnuo u Kranjčevićevoj, Rijeka na Šubićevcu, a Hajduk u Istri. Jedino Osijek Nenada Bjelice je uspeo da opravda status favorita u prošloj rundi šampionata Hrvatske, pokorivši Koprivnicu. Poraz na Aldo Drosini ustalasao je more u Splitu i iznedrio potpunu čistku. Hajduk je čak smenio sportskog direktora, trenera Harija Vukasa i njegovog pomoćnika, a neugodni posao da vodi posrnulog Majstora s mora prihvatio je Boro Primorac, višedecenijski pomoćnik Arsena Vengera u Arsenalu.

Primorca na debiju ne čeka nimalo lak zadatak. Naprotiv, očekuje ga derbi. Danas na Poljudu gostuje Osijek, koji se od dolaska Nenada Bjelice preporodio (17.05). Pod dirigentskom palicom doskorašnjeg stratega Modrih, Osiječani su nepogrešivi u domaćim okvirima. Tim iz Gradskog vrta je u hrvatskom prvenstvu na šest utakmica ostvario svih šest pobeda, a nije izostao ni plasman u osminu finala Kupa. Belo-plavi su izjednačili rekord star 20 godina i u Splitu mogu da se upišu zlatnim slovima u istoriju kluba. Zanimljivost je da je i u sezoni 2000/01. Nenad Bjelica učestvovao u postavljanju rekorda, tada kao igrač. Bjelica se ugradio u brojne klupske almanahe, ali će morati da napravi još mnogo podviga kako bi mu Slavonci oprostili sedenje na Dinamovoj klupi.

Izabrane vesti

Katastrofalno je Osijek otvorio sezonu, a debakl baš protiv Dinama na Maksimiru bio je kap koja je prelila čašu. Kuleševiću je uručen otkaz, a dete kluba i rođeni Osiječanin Nenad Bjelica došao je da okaje grehe. Osijeku u 11. kolu hrvatskog prvenstva neće manjkati motiva na stadionu podno Marjana. Splitski Hajduk je u drugom kolu naneo poraz belo-plavima u Gradskom vrtu, pogurao Kuleševića ka ambisu, ali i doprineo ubrzanju procesa povratka nekadašnjeg kormilara bečke Austrije, Leha i Specije u grad na Dravi. Splićani su u Gradskom vrtu slavili 2:1, a sva tri gola pala su u prvih 45 minuta. Žairo je doveo Bile u vođstvo, kapiten Mijo Caktaš duplirao prednost, a pred kraj prvog poluvremena Vedran Jugović je uspeo da smanji zaostatak.

Osiječani su već u četvrtak stigli u najveći grad u Dalmaciji kako bi se što bolje pripremili za derbi kola. Bjelici na raspolaganju neće biti Vedran Jugović, strelac jedinog gola iz prvog ovosezonskog okršaja, a pod znakom pitanja je Zoran Erceg, bivši igrač splitskog Hajduka, dok se u tim vraćaju Škorić i Vuković.

Nije važno gde igramo, ni protiv koga, uvek ulazimo u utakmicu sa željom da osvojimo sva tri boda. Takav ćemo pristup imati i u Splitu. Videćemo kako će sve završiti, ali u svakom slučaju s puno samopouzdanja dočekujemo novi nastup i verujem da možemo biti bolji od Hajduka“, izjavio je Nenad Bjelica.

U poslednjem međusobnom susretu na Poljudu odigranom početkom jula, Osijek je slavio minimalnim rezultatom, a gol vredan tri boda spakovao je Petar Bočkaj. Nenad Bjelica će prvi put voditi Osijek kao trener protiv Majstora s mora, a protiv Splićana tradicionalno je dobro prolazio dok je bio šef struke zagrebačkog Dinama. Tim sa Maksimira je pod njegovom komandom ostvario pet pobeda, dva puta je bilo nerešeno i samo jednom su se Splićani radovali.

Prošli put je bilo 0:1, zašto ne bi tako bilo i sada? Imamo pobednički niz, ekipa nam je puna samopouzdanja, vidimo da možemo da igramo u visokom ritmu, što očekujem i u Splitu. Napašćemo koliko god budemo mogli, u visokom presingu, a napred imamo dovoljno kvaliteta da iznenadimo svakoga“, rekao je šef stručnog štaba Osijeka uoči utakmice na Poljudu.

Osijek će na poljudsku lepoticu istrčati u novoj garnituri dresova koji „Imaju snagu zlatnog žita“ i simbolizuju Osijek i plodnu Slavoniju. Belo-plavi će u crno-zlatnoj odevnoj kombinaciji pokušati da ispišu nove stranice klupske istorije.

Rezultatska kriza splitskog velikana mogla bi dodatno da se produbi u slučaju da ni četvrtu utakmicu u nizu ne trijumfuju i odalji ih od pozicija koje vode u Evropu. Nada o borbi za pehar prvaka tinjala je veoma kratko. Realnost je deceniju i jače drugačija, a pobeda u današnjem derbiju barem bi nakratko kupila mir kod navijača koji su odavno izgubili strpljenje. Hajduk je u osam kola sakupio samo 10 bodova i nalazi se na šestom mestu na tabeli. Dinamo je pobegao 13, a drugoplasirani Osijek je napravio zalihu od devet bodova u odnosu na Hajduk. Istina, Bili su odigrali utakmicu manje, ali to i nije neka uteha ukoliko ne počnu da vezuju dobre rezultate.

Višedecenijski pomoćnik Arsena Vengera u Arsenalu, Boro Primorac, prihvatio se teškog zadatka. Zamenio je Harija Vukasa koji je uskočio umesto Igora Tudora nakon što je Hrvat prihvatio poziv Andree Pirla da mu bude pomoćnik u Juventusu. U prethodnih godinu dana Boro Primorac bio je prvi čovek Hajdukove akademije „Luka Kaliterna“. Iznenađujuć je bio Primorčev pristanak da prihvati posao šefa struke Hajduka jer je poslednji angažman kao glavni trener imao još 1994. godine i naglašavao je da mu uloga pomoćnika prija, kao i da je za šefa struke pored poznavanja fudbala neophodno posedovati i brojne druge kvalitete.

Na trenerskom debiju na Hajdukovoj klupi Boro Primorac neće moći da računa na kapitena Mija Caktaša koji je godinama unazad najbolji strelac i igrač Splićana i jedan od retkih koji poseduje potreban kvalitet. Mijo Caktaš je na Aldo Drosini protiv Istre zaradio treći žuti karton koji povlači suspenziju, a duel sa Osijekom propustiće i Grk Dimitrios Dijamantakos.

Verujem u svoje igrače, znam ih sve i siguran sam da ih mogu uveriti da budu bolji nego što to trenutni rezultati pokazuju. Problem je što mnogo bolje izgledamo na treninzima nego na utakmicama. Na treninzima pokazujemo dosta živosti, kombinacije, menjanje strana, energiju i kvalitet. Moramo to preneti na teren. Osijek je ekipa koja ima dva iskusna štopera, napadača Miereza, dobri su u prekidima. Iskusna su ekipa i znaju kad treba da naprave prekršaj u sredini. Mi moramo biti jaki i čvrsti, ne i naivni. Biće borbe“, rekao je Boro Primorac na konferenciji za medije uoči današnjeg dvoboja.

Srpski napadač Ognjen Mudrinski lišen je prilike da zasedne na čelo liste strelaca i pretekne Marija Gavranovića pošto je utakmica između Gorice, za koju nastupa, i Slavena iz Koprivnice odložena zbog virusa korona koji je uplivao među igrače Slavena. Dinamo će pokušati da se vrati na pobednički kolosek iz kojeg ga je izbacila Lokomotiva. Prošlogodišnji derbi, a sada okršaj davljenika i tima koji štuca, između Rijeke i Lokomotive na Rujevici poneće epitet malog derbija jer stanje na tabeli ne oslikava najbolje snagu dva tima.

HRVATSKA 1 - 11. KOLO

Subota

15.00: (2,70) Varaždin (2,90) Šibenik (2,75)

17.05: (2,75) Hajduk (3,05) Osijek (2,55)

Nedelja

15.00: (1,25) Dinamo (5,70) Istra (9,50)

17.05: (1,78) Rijeka (3,50) Lokomotiva (4,30)

Odloženo

Gorica - Slaven

*** kvote su podložne promenama

Piše: Stefan TANASIĆ


tagovi

OsijekNenad BjelicaHrvatska 1Boro PrimoracHajduk Split

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara