(©NK Osijek)
(©NK Osijek)

Da li je vreme za zemljotres u hrvatskom fudbalu? Bjelica preuzeo Osijek za 1.000.000 evra godišnje!

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.09.20. | 11:42

Klub potvrdio

Bomba je pukla u hrvatskom fudbalu, Osijek je i zvanično potvrdio Nenada Bjelicu kao novog trenera.

O Bjelici ne treba puno trošiti reči osim da je najbolji trener koji se u poslednjih desetak godina pojavio u hrvatskom fudbalu. Doneo je Dinamu evropsko proleće posle pola veka, osvojio duplu krunu u prvoj sezoni, odbranio titulu u drugoj, obezbedio plasman u Ligu šampiona gde je bio blizu prolaska u osminu finala, a u trećoj sezoni je servirao titulu nasledniku Zoranu Mamiću pre smene. Uz sve to je lansirao neke igrače i njegov tim je igrao sjajan fudbal. Zdravko Mamić nije mogao da podnese trenerovu popularnost i samo je čekao razlog da ga smeni. Pauza za vreme korona virusa mu je savršeno poslužila da se obračuna sa Bjelicom i u svom stilu ga preko medijske hajke istera iz kluba.

Izabrane vesti

Od tada su Bjelicu povezivali sa kijevskim Dinamom, Fenerbahčeom, Betisom, govorilo se da ima ponude iz Nemačke i Austrije i niko nije mogao ni da pretpostavi da će ostati u hrvatskom fudbalu.

Ambicioizni Osijek je još u finišu sezone počeo pregovore sa Bjelicom i nije gubio nadu iako je to mnogima delovalo kao nemoguća misija i mazanje očiju navijačima. Ipak, Osijek je bio smrtno ozbiljan i nadmašio je svoje granice da bi doveo lokalnog idola i sjajnog trenera. Bjelica je rođeni Osiječanin, karijeru je počeo u tom klubu, ostavio dubok trag i kasnije se vratio da odigra još jednu sezonu kada je bio u punoj snazi sa 28 godina. Navijači ga obožavaju, ali ni najveći optimisti među njima nisu gajili nade da bi Bjelica već ovog leta mogao da dođe na klupu njihovog kluba.

Iako je njegov trenerski rejting u ovom trenutku iznad Osijekovog klupskog, ova saradnja deluje kao jako dobar spoj koji bi mogao da rezultira nečim velikim.

Osijek je jako ambiciozan klub u koji je pre nekoliko godina ušao silan mađarski kapital. Vlasnik kluba je postao Lorinc Mesaroš, mađarski milijarder i zvanično najbogatiji čovek u toj zemlji. A najbitnije je što je blizak prijatelj ugarskog despota Viktora Orbana. Po njegovom nagovoru i planu o širenju mađarske meke moći kroz fudbal u susednim zemljama, Mesaroš je i kupio Osijek koji je bio pred bankrotom. Bilo mu je dovoljno oko 100.000 evra da kupi Osijek, koji je bio pred raspadom i pretvori ga u privatan klub. Danas Mesaroš i njegovi prijatelji drže preko 97 odsto vlasničkog udela u klubu.

A da su imali ozbiljne namere, pokazala su ulaganja po preuzimanju kluba. U prve tri godine su u klub uložili preko 15.000.000 evra, gradi se moderan stadion i trening centar, a ulaganja u ekipu su išla postepeno. Prvo su pojačanja dolazila za par stotina hiljada evra, igračima je polako rasla cena, pa je Osijek samo u sezoni 2018/19 zaradio 11.000.000 evra od prodaja igrača. Posle toga su počela da stižu i skuplja pojačanja. Pre godinu dana je Osijek za 1.300.000 evra kupio napadača Antonija Mancea, a igrače je počeo da prodaje za ozbiljne sume. Zimus su Atalanti prodali defanzivca Šutala za 4.000.000 evra, a nedavno su Monci prodali napadača Marića za 4.500.000 evra. To su sume kojih se ni Mamić ne bi postideo, a za mnoge klubove u regionu su naučna fantastika.

Sve to je rezultiralo i na terenu. Osijek je postao ozbiljan tim. Ove sezone je na brutalan način pokraden u polufinalu Kupa Hrvatske, a sudije su mu skresale krila i u trci za drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona. Ništa ih to nije obeshrabrilo već su nastavili da rade još jače i da ulažu još više.

Kao kruna je došla saradnja sa Bjelicom. Prema nezvaničnim informacijama od kolega iz Hrvatske, Bjelica i njegov stručni štab će u Osijeku zarađivati 1.000.000 evra godišnje. A reč je o skoro celom stručnom štabu koji je radio sa njim u Dinamu. Bjelica sa sobom dovodi šestoricu saradnika. Sada su na redu pojačanja u igračkom kadru.

Ovog leta su već izdvojili po pola miliona evra za Olimpijakosovog beka Igora Silvu i Hetafeovo krilo Mervila Ndokita. I to nije sve. Tek se očekuju pojačanja po ukusu Bjelice. Na njegovom spisku su Albanac Cekici iz ljubljanske Olimpije, Mario Šitum iz Dinama, kao i Marko Pjaca iz Juventusa.

Sve miriše na to da je Osijek spreman na korak napred i da im je za tako nešto samo falio trener poput Nenada Bjelice. Dinamo Zagreb dobija ozbiljnog takmaca u Hrvatskoj, a Bjelica će imati bezbroj motiva da uzdrma tron bivšeg kluba. Uz sva ulaganja, znanje, pa i sreću to možda neže biti dovoljno u ovoj sezoni. Dinamova moć u hrvatskom fudbalu nije samo ona na terenu, već i ona Mamićeva van terena. Ali Osijek nigde ne žuri. Cilj je da se ide korak po korak. I da se Dinamo makar unervozi jer je dobio konkurenciju koja nije veštačka poput Lokomotive ili Rijeke ili koja nije sama sebi najveći protivnik poput baksuznog Hajduka.

Osijek Nenada Bjelice će definitivno biti ekipa koju vredi ispratiti ove sezone. Već od 17. septembra kada igraju protiv Bazela. 


tagovi

Nenad BjelicaOsijekHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara